Kde umiestniť spálňu v dome, či byte?

Kde umiestniť spálňu v dome, či byte?

Pri tvorbe nášho vysnívaného bývania je jedna z veľkých otázok, ako vyriešiť dispozíciu, rozloženie jednotlivých miestností v novom príbytku. Ak si kúpite hotový byt, či dom s dispozíciou moc nepohnete. Ak však ste sa rozhodli pre stavbu domu, vyberiete, či navrhnite si ho tak, aby čo najviac slúžil vašim potrebám.

Ideálne rozloženie neexituje. Človek je jedinečný. Každý má svoje vlastné túžby a predstavy. Zvážiť však treba aj praktické hľadisko (kúrenie, upratovanie a pod.). Domácnosť je potrebné rozdeliť na dennú a nočnú časť.

Denná, spoločenská časť domu

V tejto časti trávite najviac spoločných chvíľ s rodinou, či priateľmi. Najfrekventovanejšia časť bytu je obývačka s kuchyňou. Čoraz viac majiteľov túži po prepojení týchto dvoch miestností. Architekt vie navrhnúť spoločný priestor pre obývaciu miestnosť s kuchyňou a jedálenskou časťou. Ak nechcete, aby pach z kuchyne prenikal celým bytom, dá sa kuchyňa oddeliť posuvnými dverami.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Ku obývačke, či kuchyni neodmysliteľne patrí východ na terasu, alebo aspoň balkón. V letných mesiacoch oceníte raňajky, či kávu na čerstvom sviežom vzduchu.

Súčasťou kuchyne je špajza, v ktorej máte uskladnené potraviny. Preto určite oceníte, ak bude situovaná smerom na sever, kde je príjemne aj počas horúcich letných mesiacov.

Nočná, osobná zóna domu

Táto časť domu, by mala byť pre vás oázou pokoja. Ide o priestor, ktorý patrí len vám a vašim deťom. Miesto, kde relaxujete, spíte a čerpáte nové sily do ďalších dní. Miesto, kde sa deti hrajú, študujú, či spia. 

Spálňa

Odporúčaná rozloha tejto miestnosti je okolo 15 m2. Ak budete majitelia domu, určite spálňu nedávajte priamo ku schodisku. Situujte ju do najkľudnejšej zadnej časti domu, kde nebude počuť ruch a vravu z ulice. Ak je to možné výhľad je príjemné mať na hory, alebo aspoň do záhrady. Ak sa radi prebúdzate s lúčmi slnka, určite oceníte orientáciu spálne na východ, juhovýchod, či severovýchod. Ďalším benefitom tejto východnej orientácie je príjemný chládok a tieň v horúcich letných mesiacoch.  

...

Spálňa nepotrebuje príliš veľa nábytku. Jej dominantou je manželská posteľ, ktorej výber určite nepodceňujte. Spánok je najdôležitejšia časť dňa. Ak chce dosiahnuť kvalitný a zdravý spánok investujte nielen do vzhľadnej postele, ale najmä do kvalitného, správne zvoleného matraca. Nezabúdajte, že povinnou výbavou je aj prikrývka, či vankúš.

Čo je potrebné zvážiť pri určovaní rozmeru spálne:  

  • Prvým dôležitým faktorom je, aké činnosti budete v spálni robiť. Bude slúžiť len na prespatie, alebo aj na relaxáciu, čítanie, oddych.
  • Rozloha spálne by mala byť taká, aby ste sa do postele v pohode dostali. Aby ste nemuseli prekračovať spiaceho partnera a nechodili cez jeho časť postele. 
  • Ak sa chystáte mať ešte potomka, myslite nato, že niekde budete potrebovať umiestniť detskú postieľku.
  • Ak radi čítate, chcete si niekde umiestniť nočnú lampu, či položiť knihu, určite oceníte nočné stolíky po obidvoch stranách manželskej postele.
  • Milovníci kníh ocenia aj malú knižnicu, či svoj čítací kútik s pohodlným kreslo.
  • Ak byt, či dom nedisponuje s osobitným šatníkom, je potrebné myslieť nato, že vstavanú, či šatníkovú skriňu budete musieť niekam umiestniť.
  • Pekným kusom nábytku je aj komoda i toaletný stolík so zrkadlom. Zvážte, či ju aj vy nevyužijete vo svojej spálni.

Čo všetko umiestniť v blízkosti spálne?

  • Ak máte malé deti, ku ktorým potrebujete v noci vstávať, ktoré je potrebné mať pod dozorom aj noci a nechcete sa nabehať, určite oceníte mať spálňu v blízkosti detskej izby. Ak už máte tenedžerov, detská izba môže byť aj ďalej od spálne.
  • Spálňa nemá byť skladiskom. Ak máte dostatok miesta, využite ho na osobitne stojaci šatník. Ráno, či večer sa potrebujete obliecť a preto ho umiestnite v blízkosti spálne.
  • Hygiena je dôležitou časťou ranného i večerného rituálu. Kúpeľňu i toaletu je dobré mať v rámci svojho komfortu poruke. Pri sprchovaní nebudete nikoho rušiť a pohodlne prejdete do spálne.  

Related Post

Leave a Reply