Nedajte sa zlákať cenou

Nedajte sa zlákať cenou

Každý človek má svoje potreby, túžby, sny. Hádam ani neexistuje človek, ktorý by počas svojho života, nebol nakupovať. Nakupujete veci nevyhnuté pre život ako napr. potraviny, drogéria, či odev, takmer na týždennej, či mesačnej báze. Sú tovary, ktoré nám uľahčujú, či skvalitňujú život napr. spotrebiče, elektronika, ktoré si zabezpečíte podľa svojej potreby. Nemálo investícií vám zaberie zariaďovanie, renovácia bytu, či kúpa auta.

Niekto múdry raz vyslovil krásnu vetu: „Nie sme takí bohatí, aby sme si kupovali lacné veci“. Je to pravda? Alebo je to len opakujúca sa fráza, ktorú ste si časom osvojili? Zamysleli ste sa niekedy na tým?

Trošku matematiky

Chcete si zadovážiť matrac do postele.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

1.prípad: človek zameraný na kvalitu

Niekto sa rozhoduje podľa kvality. Vyberie si veľkosť, materiál, tvrdosť podľa svojej potreby. Preštuduje si jednotlivé typy matracov. A zistí, že by bol pre neho najvhodnejší taštičkový matrac so stupňom tvrdosti 4, rozmer 200×90. Jeho cena sa pohybuje okolo 600€. Matrac mu poskytuje kvalitný a zdravý spánok. Nie je príčinou bolesti chrbtice, tŕpnutia rúk, ani nespavosti. Jedine čo ho trápi je vyššia cena.

2.prípad: človek hľadiaci na cenu

Niekto taktiež potrebuje matrac do svojej postele. Nie je mu jedno na čom spí, ale chce si radšej dopriať viac vecí ako len matrac a tak chce ušetriť. Vyberie si penový matrac, parametre ho moc nezaujímajú, no všimne si cenu cca 200€. Povie si waw. Keď porovná cenu 600€ a 200€, to si môžem dopriať za tú cenu 3 takéto matrace. Matrac ako matrac. Vyspať sa dá na obidvoch. Otázka či aj dobre ho moc netrápi, hlavne, že v peňaženke ostalo 400€ na dačo iné.

Naozaj človek v 2.prípade ušetril?

Lacný matrac slúžil mesiac, dva a možno aj tri. Keďže nebol stavaný na vyššiu váhu majiteľa, matrac sa o chvíľku preležal, stratil svoju formu, stratil svoj tvar. Človek pri spaní na ňom sa cítil akoby spal vo „válove“. Prepadla mu zadná časť tela, matrac nepodporoval správne chrbticu, začali sa objavovať jej bolesti a následná únava a nevyspatosť. A do roka sa tento šetrič rozhodol, že si kúpi nový matrac. No žiaľ ostal nepoučený, opäť šetril. Veď radšej si kúpi ešte niečo navyše. A minul ďalších 200€ na matrac. Zatiaľ čo človek z prvého prípadu si stále užíval svoj kvalitný, neporušený matrac, no za 600€.

Po roku sa situácia opakovala. Až vtedy si šetriaci človek uvedomil, že potrebuje opäť nový matrac. Ak siahne opäť len po cene, nielen že neušetrí, ale minie v priebehu 10 rokov oveľa viac financií, ale aj času (ktorý strávil výberom, kúpou, likvidáciou starého kusu) a ešte sa ani dobre nevyspal a všetko ho bolí. Nehľaďte preto len na cenu. Dobrá investícia sa vám vráti v podobe kvalitného, zdravého spánku. A v konečnom dôsledku z dlhodobého hľadiska vôbec neušetríte.

Takto by sme mohli pokračovať nielen pri matracoch, ale pri takmer každom produkte. Kúpite nábytok z drevotriesky? Je určite lacnejší ako poriadny, z poctivé drevo, ale klinčeky, skutky sa z neho veľmi rýchlo pri manipulácii uvoľnia a skriňa sa bude rozpadať. Nakoniec s takýmto kusom nebudete spokojný a zainvestujete do nového.

Radšej menej a drahšie, ako veľa a nekvalitné

Vyberiete sa do nákupného centra, kde chcete kúpiť niečo na seba. Chcete svoj šatník obohatiť o niekoľko kúskov odevov, alebo topánok. Do akých butikov, či obchodíkov zablúdite?

...

Na výber máte obchodíky s kvalitnými kúskami. Už pri chytení trička pocítite, že ide o bavlnu, s pekným opracovaním a nejde o „tuctové“ tričko, ktoré nájdete v každom druhom obchode. Pri pohľade na cenu zaváhate, či investícia do tohto kusu stojí zato.

Na druhej strane je obchod s množstvom tovaru. Police, či vešiaky sa prehýbajú od toho množstva. Kvalita síce nič – moc, ale ceny „waw“. Za cenu jedného trička, dostanete tri.  

Naozaj stojí zato, kúpa lacnejšieho trička?

Ak ste sa rozhodli pri kúpu lacnejších hoci nekvalitných tričiek, nielenže sa vám hromadia v skrini, ale ľahko sa stane, že

  • po pár praniach stratia tvar, zdeformujú sa, či žiarivé farby o chvíľku vyblednú;
  • niektoré môžu púšťať farbu (zvlášť žlté, oranžové, či červené)  a pri praní v práčke znehodnotia iné oblečenie;
  • po mesiaci ostanú vyťahané, s dierkami pod pazuchou, či na švíkoch.

Takto znehodnotené tričko asi ťažko budete kombinovať s inými kúskami. Vôbec v ňom nebudete vyzerať dobre a budete ho nosiť len na doma, kde vás nikto nevidí. Následne zájdete do obchodu a budete si musieť kúpiť nové. Staré,  vyblednuté a deravé už len rozstriháte na handry, s ktorými poutierate prach v domácnosti. Z ekologického hľadiska, v rámci šetrenia planéty, veľká produkcia odevov, jej škodí.

Investícia do topánok sa vám vráti

Kvalitné, dobré, nepremokavé a zdraviu nezávadné topánky si vyžadujú pomerne veľké financie. Už keď sa malé dieťa učí chodiť, starostlivá mama chce pre neho to najlepšie a investuje do kvalitných topánočiek, v ktorých dieťa bude mať pevnú nôžku, v ktorých sa jeho chodidlo bude správne formovať a v budúcnosti nebude trpieť bolesťami nôh.

Nielen dieťa, ale aj dospelý potrebuje správne topánky, hoci i drahšie. Obuv, ktorá sa mu po pár týždňoch nerozpadne, nebude deravá, chodidlá sa v nich nepotia a pri prvom daždi nebude mať mokré nohy. Topánky, v ktorých sa neprepadne päta, ale budú si držať svoj tvar. Kvalitné topánky vám vydržia aj niekoľko rokov a nemusíte strácať čas zháňaním ďalších, za ktoré bude treba utratiť ďalšie peniaze.

Potešili sme sa z lacnejšie tlačiarne, či auta

Pri hľadaní nového auta ste sa potešili, že si našli dobré autíčko podľa vašich predstáv za super cenu? No, ako ste tak sedeli u predajcu zistili ste, že hoci je fajn, ale bolo by treba dokúpiť rádio, klimatizáciu, bezpečnostné prvky, zimné pneumatiky a pod. Po napočítaní spomínaných prvkov cena auta v skutočnosti bola oveľa vyššia, akoby ste si vybrali drahšie auto s celou výbavou. V konečnou dôsledku ste zistili, že ste vôbec neušetrili, ale skôr naopak prerobili ste.

Potrebovali ste tlačiareň. Kúpili ste ju za výhodnú cenu. Tešili ste sa. Ale zabudli ste sa zamerať na cenu náhradných náplní, ktoré sú x-krát drahšie ako tie ktoré idú do drahšej tlačiarne a pritom poskytnú oveľa menej kópii.  Z dlhodobého hľadiska nákup lacnejšieho bolo v konečnom dôsledku drahšie. Úspora sa tentokrát nevydarila. 

Aj idete nakupovať nerozhodujte sa len podľa ceny. Nakupujte s rozumom. Aby lacnejšie veci v skutočnosti neboli z dlhodobého hľadiska drahšie a ešte aj zdraviu škodlivejšie.

Related Post

Leave a Reply