Ako vybrať matrac?

Ako vybrať matrac?

Ponuka na trhu matracov je široká a pre bežného človeka často neprehľadná – rôzne materiály a druhy matracov, stupňe tvrdosti, ktoré spolu naprieč výrobcami nijak nesúvisia, zóny, vlánka zo striebra či aloe … Je ľahké stratiť sa v tom celom.

Práve preto sa vám teraz pokúsime pomôcť a zhrnúť základné informácie, rady a tipy ohľadom výberu matraca.

Druh matraca – ktorý matrac je najlepší?

V podstate dnes na trhu nájdete 4 základné druhy matracov:

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →
  • Pružinové – ktoré sú najstarším z moderných druhov matracov, tvorí ich pružinové jadro – v ňom sú pružiny navzájom poprepájané/previazané a váha človeka ktorý nan ich spí sa prenáša na pružiny samotné.
  • Taštičkové – ktoré sa môžu zdať byť modernejším ekvivalentom pružinových, no v skutočnosti sú značne odlišné – pružiny nie sú navzájom prepojené a tak sa každá prispôsobuje váhe sama, čo má za následok značne lepší ortopedický efekt.
  • Penové – ktoré pozná snáď každý, tvorí ich umelú material – pena rôzneho druhu, a práve pri nich sa stretneme s pojmom “zóny”.
  • Latexové – ktoré sú prírodným ekvivalentom penových matracov.

Ktorý matrac je najlepší? Na to nie je jednoznačná odpoveď – záleží to od váhy, výšky, veku, toho či človek spáva skôr na chrbte, alebo na boku, ako veľmi sa potí, či nemá zdravotné problémy alebo alergie no a samozrejme aj od toho ako hlboko má do peňaženky.

Jedno ale viete povedať ľahko – ak vám niekto tvrdí, že predáva ten najlepší matrac, pravdepodobne vás zavádza, alebo priamo klame. Seriózny predajca matracov vám naopak, skôr pomôže s výberom toho najvhodnejšieho matraca pre vás.

Tvrdosť matraca?

S tvrdosťou matraca je totyiež zložité – každý výrobca má svoju vlastnú stupnicum, či škálu. Pri výbere matraca preto najlepšie urobíte ak si najprv vyberiete dobrého a overeného výrobcu / značku a následne si nájdete tú správnu tvrdosť pre vás práve tam.

...

Zóny v matracoch – čo to je?

To, čo dokáže taštičkový matrac – mať veľký počet individuálnych bodov ktoré sa prispôsobujú váhe človeka každý separátne, sa snažia penové matrace simulovať “zónami”. Kombinovať mäkšie a tuhšie zóny s rôznou hustotou peny tak aby ponúkli lepší ortopedický efekt. Svoj význam to mať môže, no taštičkovým matracom sa to ohľadom ortopedického efektu nevyrovná.

Výška matraca?

Je dôležitejšia ako sa môže zdať na prvý pohľad a zároveň je parametrom na ktorý väčšinou ľudia až tak nehľadia. Pravdou ale je, že práve od výšky matraca závisí do veľkej miery to, ako sa matrac prispôsobí telu. Logicky, čím je matrac nižší, tým menší rozsah na prispôsobenie sa ponúkne. Nikdy by ste nemali ísť pod 16cm, rozumná výška začína na aspoň 20cm, optimálne nájdete matrac s výskou 30+cm.

Manželský matrac, alebo jednolôžko – záleží na šírke matraca?

Záleží nie len na šírke – pre jednolôžko je síce na pohodlný spánok optimálna šírka aspoň 90cm, pre manželský matrac 160+cm, ale voľba medzi manželským matracom a dvomi samostanými je zložitejšia – rozdiel vo výške, váhe, či zdravotnom stave partnerov môže znamenať, že každý potrebuje matrac inej tvrdosti či druhu.

Striebro, aloe a iné voodoo?

Existujú matrace, ktoré sú prirodzene vhodnejšie pre alergikov – napríklad latexové matrace a výrobcovia, ktorí ponúkajú tieto matrace v rôznych verziách. A potom existujú výrobcovia matracov, ktorí sa snažia lacnejší, umelý material, ako napríklad klasickú matracovú penu doplniť pár striebornými vláknami, či vláknami z aloe vera a predať taký matrac s tvrdením o jeho protialergických, či antibakteriálnych vlastnostiach.

Ak je v takých matracoch niečo naozaj antibakteriálne, či antialergické, je to maximálne tak samotné vlákno, no nie celý matrac. Dajte si pri kúpe matraca na podobné tvrdenia pozor.

Related Post

Leave a Reply