Kvalita spánku, alebo „nie je spánok, ako spánok“

Kvalita spánku, alebo „nie je spánok, ako spánok“

Každý človek, dospelý i dieťa, má svoj  režim dňa. Dieťa ho má vyplnený hrou, vzdelávaním a spaním. Ako dieťa rastie, tým sa jeho spánok skracuje. Kým novorodenec spí aj 20 hodín denne, batoľa už len cca 13 a školákovi postačuje okolo 10 hodín pokojného spánku.

Dospelý človek, by podľa viacerých odborníkov, mal svojich 24 hodín rozdeliť v pomere 8:8:8 a to 8 hodín práca, 8 hodín relax a záľuby a 8 hodín spánok. Tento ideál človek v dnešnej dobe veľmi ťažko dosiahne, pretože zamestnávateľ chce flexibilných zamestnancov, ktorí sú mu k dispozícii kedykoľvek.

Spánok je dôležitou časťou dňa

Relax a oddych určite netreba podceňovať, podobne ako spánok. Dospelý človek v produktívnom veku by mal spať okolo 7 hodín. Niekto potrebuje o niečo viac, niekomu stačí aj 6,5 hodiny. Záleží od veku, pracovného vyťaženie, či zdravotného stavu. Pozor, zo spánkom to však netreba preháňať. Môže sa vám stať, že čím dlhšie spíte, tým sa budete cítiť viac a viac unavený. 

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Ak spánok podceníte môžete sa vám to vypomstiť. Človek nie je stroj, ktorý keď sa pokazí, vymenia mu súčiastku a pracuje ďalej. Ak človek nevypne, oddýchne si, nevyspí sa, môže to priniesť rôzne zdravotné problémy aj s trvalými následkami. Dostaviť sa môže únava, psychické problémy – depresie, vyhorenie, ťažkosti so sústredením až kolaps organizmu. Ničím výnimočným nie sú bolesti hlavy, kĺbov, či tráviac problémy. Chronicky nevyspatého človek ľahko zdolá akékoľvek prechladnutie a zaľahne do postele. Telo tým dáva signál, že to nezvláda.

...

Ako dosiahnuť kvalitný spánok?

Najkvalitnejší spánok má človek v noci. No sú povolanie, pri ktorých je nočná práca bežná a tak ľudia týchto profesii, nemajú inú možnosť ako ľahnúť si cez deň a aspoň čo to pospať. Hoci nočný spánok nič dokonale nenahradí.

Pár rád pre dokonalý spánok:

  • Vaša spálňa nech je útulná. Nech je miestom, kde sa cítite príjemne, pohodlne a bezpečne. Neprekurujte ju – ideálna teplota pri spaní je cca 20°C.
  • Nešetrite na kvalitnej posteli, matraci a posteľnej bielizni, ktoré udržujte v čistote. Do voňavej postele sa budete tešiť.
  • Vetranie nepodceňujte. Vetrajte nielen ráno, ale aj pred spaním.
  • Choďte spať keď ste unavený, neponocujte, počúvajte potreby svojho tela.
  • Pozor na to čo konzumuje a pijete. Pred spaním nepite kofeínové nápoje, ani sa neprejedajte mastnými a kalorickými jedlami.
  • Vyhnite sa hluku, svetlu, elektronike, či ním rušivým elementom. 

Ďalšie zdroje:

Related Post

Leave a Reply