Bolesti hlavy alebo zlý spánok?

Bolesti hlavy alebo zlý spánok?

Ak nemáme správne lôžko na ktorom spíme, budíme sa nevyspatý, bez energie prípadne podráždený. Z pravidelného nevyspatia sa môže stať nespavosť (insomnia), čím si môžeme privodiť rôzne zdravotné problémy. V takýchto prípadoch máme dve možnosti, môžeme vyskúšať zlepšiť našu spánkovú hygienu alebo sa pozrieť na lôžko na ktorom spíme.

Nesprávny matrac

Matrace pri spánku zohrávajú dôležitú úlohu, ako je napríklad správna opora chrbtice pri spaní. Preto, ak vlastníme penové matrace, ktoré majú čo to za sebou, nemôžeme počítať s tým, že nám poskytnú dostatočnú oporu chrbtice.

Pre spánok je chrbtica naozaj dôležitá, z toho dôvodu že sa počas spánku regeneruje. To, že sa nám chrbtica prehýba jedným alebo druhým smerom je spôsobené tým, že váha človeka nie je rovnomerne rozložená. Bedrá sú zvyčajne najťažšie, tlačia na matrac a ak matrac neposkytuje dostatočnú oporu, chrbtica sa prehýba.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Práve tomu javu zabraňujú tzv. ortopedické matrace, ktoré disponujú zónovaním, čo znamená, že matrac je rozdelený na niekoľko zón, v ktorých poskytuje väčšiu oporu. Do skupiny ortopedických matracov patria napríklad matrace taštičkové. Ich jadro tvoria pružinky v samostatných taštičkách. V taštičkách sú z toho dôvodu, že ak jednu pružinku ohneme, ostatné ostanú v nezmenenej polohe. Výsledkom je kopírovanie nerovnosti ľudského tela a vyrovnávanie chrbtice.

Zlý matrac nemusí mať primárne vplyv len na spánok, ale aj na bolesti chrbtice od ktorej sa odvíjajú následne bolesti hlavy. Aj keď sú matrace kvalitné, je dôležité ich najneskôr po 10 rokoch vymeniť z dôvodu hygienickosti. Máte možnosť dať ich vyčistiť, avšak sú to ďalšie investície, ktoré ste mohli dať rovno do nového matraca.

Podklad pod matrac

Väčšinou platí, že pod penové matrace volíme podklad pevný a pod ostatné druhy, ako je latex, pružinové či taštičkové matrace volíme podklad lamelový. Podkladom myslíme rošty, ktoré sa dajú zohnať aj polohovateľné.

Pevný podklad môžu byť klasické pevné dosky alebo pevné laťové rošty, ktoré sú fixné a pod matracom sa nehýbu. Preto poskytujú vyššiu tvrdosť, ktorú niektoré matrace potrebujú. Opakom sú práve lamelové rošty, ktoré sa dajú ohnúť v akomkoľvek smere, čím sa prispôsobujú tlaku a tým poskytujú mäkšie spanie.

...

Pri kúpe si treba dávať pozor, na veľkosť medzier, ktorými rošt disponuje. Ak sú medzery veľké, penový matrac by sa na nich prehýbal, čím by sa celý systém postupne poškodil. Taktiež, ak položíme taštičkový matrac na pevný podklad, ako je napríklad pevná doska, matrac nie je dostatočne pružný a na nepružnom podklade sa rýchlo znižuje jeho životnosť.

Polohovateľné rošty môžu byť buď mechanické ale elektrické. Elektrické rošty  sú vybavené motorom, ktorý pomocou ovládača dá rošt do určitej polohy. Jeho kúpa je finančne náročná, avšak ak viete, že ho využijete, doprajte si viac komfortu. Pri jeho kúpe si dávame pozor na hlučnosť a veľkosť motora.

Posteľ

Matrac a podklad by sme mali, teraz môžeme prejsť na kúpu postele. Aj keď je to viac menej vec vkusu, treba myslieť na to, že človek nie je taký bohatý, aby kupoval lacné veci. Tým sa myslí, že lacné veci často krát preplatíme tým, že ich musíme častejšie kupovať.

Ak kupujete posteľ len pre seba, odporúčame šírku najmenej 80 cm, v prípade dvojice kupujeme najmenej 160 cm širokú posteľ. Samozrejme, čím širšia posteľ, tým lepšie. Dôležitejšia je dĺžka postele. Odporúča sa, aby bola aspoň o 25 cm dlhšia, ako je výška spiacej osoby.

Ak sa vám páčia drevené postele, odporúčame masív. Ten poskytuje dostatočnú oporu aj pre väčšie váhy a je trvácnejší. Mäkké drevo sa dá kúpiť za nižšiu cenu, no ak bola posteľ spájaná nekvalitnými materiálmi, bude čoskoro vŕzgať. Postele z dreva by sme nemali zabudnúť pravidelne natierať voskom, ktorý im poskytuje ochranu pred škodcami a drevo nebude rýchlo praskať.

Pri kovových posteliach si dávame pozor na hrúbku rámu postele, zvarov a spojov. Lacné kovové postele sa ozvú skoro okamžite a ak sú spájané šraubami, budete ich musieť pravidelne doťahovať.

Čalúnené postele sú fajn, ale dávajte si pozor, aby nebola konštrukcia vyrobená z drevotriesky. Drevotrieska nepatrí medzi dlhodobo odolné materiály, preto sa do spálne moc nehodí. Nekvalitné lacné postele začnú rýchlo vŕzgať, čím by narúšali náš spánok.

Related Post

Leave a Reply