Prečo je dôležitá výmena starého matraca?

Prečo je dôležitá výmena starého matraca?

Mnoho ľudí stále nepovažuje výmenu matraca za dôležitú. Preto sme sa rozhodli zamerať na to, aké problémy môžu byť spojené so starými matracmi, ktoré majú viac ako 7 rokov.

Hygiena matraca

Predstavme si, že by sme neupratali domácnosť niekoľko rokov. Je to prehnané prirovnanie, avšak viac menej dosť podobné, pretože aj matrac je dôležité pravidelne čistiť. Nečistený matrac môže pripomínať práve zanedbanú domácnosť.

V každej domácnosti sa nachádzajú roztoče. Sú to malé drobné živočíchy zo skupiny členovcov. Voľným okom sú neviditeľný, ich veľkosť je približne 0,3 mm, takže ak by ste ich chceli vidieť, musíte použiť mikroskop. Tieto živočíchy ako také nie sú škodlivé, škodlivé sú ich výkaly, ktoré obsahujú alergény. Napríklad 1g domáceho prachu obsahuje 250 000 fekálnych častí.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Prečo sa v domácnosti vyskytujú?

Odpoveď je jednoduchá. Pretože im poskytujeme všetko čo pre spokojný život potrebujú. Ako potravu využívajú odumreté šupinky kože, ktorých denne stratíme až 50 miliónov, prípadne sa živia inými organickými odpadmi. Pre rozmnožovanie potrebujú vlhkosť a teplo, ktoré tak isto nájdu v každej domácnosti.

A tu sa dostávame ku hlavnej veci, pretože najviac sa tieto živočíchy vyskytujú v spálni. V perinách, matracoch, vankúšoch či poťahoch na matrac. Vyskytujú sa aj v iných miestnostiach ako je napríklad obývačka , šatník alebo koberce. V domácnosti ich počet zvyšujeme aj používaním odparovačov alebo zvlhčovačov vzduchu.

V prírode ich môžeme nájsť vo vtačích hniezdach, pri sliepkach alebo hlodavcoch.

Čo môžu spôsobiť

Ich premnoženie, resp. veľký neregulovaný výskyt môže ohroziť zdravie človeka v podobe rôznych ekzémov, nádchy, prieduškovej astmy alebo zápalu spojiviek, kedy sa budíte so škriabaním v očiach.

...

Ak sa takéto pocity pri rannom vstávaní vyskytnú, je dobré navštíviť špecialistu- alergológ.

Ako sa zbavíme roztočov

Ich počet môžeme regulovať tým, že budeme pravidelne vysávať a utierať prach. Sústredíme sa viac na čistenie matraca takým spôsobom, že zakaždým pri výmene posteľnej bielizne matrac povysávame a necháme prevetrať. Ak je to možné, periny a vankúše dáme vyvetrať na čerstvý vzduch, najlepšie do oblasti kde svieti slnko.

Poťah alebo chránič na matrac perieme častejšie ako 1x do roka. Chránič na matrac sa odporúča dokúpiť z toho dôvodu, že okrem mechanického poškodenia chráni samotný matrac pred nasatím vlhkosti.  

Ak vlastníme huňaté koberce, je dobré sa ich zbaviť, prípadne ich necháme pravidelne vytepovať. Dôležité je vysávanie všetkého čalúneného nábytku. Existujú rôzne chemické prípravky na redukovanie roztočov v domácnosti, ktoré môžete použiť pri čistení. Nakupujte bytové textílie, ktoré znesú časté pranie na 60°C.

Niektoré matrace udávajú životnosť matraca aj 25 rokov. Takúto informáciu nájdete najmä u matracov, ktoré majú vyššiu obstarávaciu cenu. Predstavte si, koľko roztočov by sa za ten čas nazbieralo a to ešte v prípade, že by matrac nebol vysávaný / čistený.

Preto sa odporúča matrac meniť približne pri 7-10 rokov jeho životnosti, podľa toho, či dokáže poskytovať všetky svoje kladné vlastnosti. Jeho životnosť z hľadiska hygieny predlžujeme práve pravidelným vysávaním.

Kedy vieme že treba matrac vymeniť?

Prvým príznakom sú preležaniny, ktoré sa na matraci vytvárajú tlakom ľudského tela. Ak už preležané miesta vznikli, znamená to, že matrac nedokáže poskytovať správnu oporu chrbtice. Vtedy vieme, že je naozaj potrebná jeho výmena.

Druhé hľadisko je jeho vek. Ako sme už spomínali, odporúčame matrac meniť približne po 7-10 rokoch jeho životnosti, práve kvôli hygiene. Predsa len, ide o vaše zdravie, ktoré stojí viac, ako jeden matrac.

Related Post

Leave a Reply