Prečo človek chrápe? Vieme sa chrápania zbaviť natrvalo?

Prečo človek chrápe? Vieme sa chrápania zbaviť natrvalo?

Každý človek sa minimálne raz stretol s niekým, kto pri spaní chrápe. Či už chrápe manžel, deti alebo rodičia, je to nepríjemné pre obe strany. Pre samotného chrápajúceho a samozrejme pre všetkých ostatných. Čo chrápanie spôsobuje a či sa dá tento problém odstrániť budeme riešiť v dnešnom článku.

Chrápanie

Aby sme mohli nájsť riešenie, musíme zistiť, čo to vlastne chrápanie je. Chrápanie sa definuje ako vibrácia mäkkých tkanív horných dýchacích ciest, predovšetkým mäkkého podnebia počas spánku. Mäkké podnebie sa každým nádychom ľahko rozochveje (rozvibruje) z toho dôvodu, že dochádza k uvoľneniu horného šijového svalstva hrtanu pri nedostatočnej podpore napätia ochabnutých svalov v nosohltane.

V zjednodušenej verzií môžeme povedať ,že chrápaním trpia osoby, ktoré majú poklesnuté alebo plantajúce mäkké podnebie, ale aj tí, ktorí majú inú prekážku v horných dýchacích cestách napríklad z dôvodu vybočenej nosovej prepážky (delí nos na dva priechody). Vybočená nosná prepážka môže byť spôsobená buď zlomením nosa a následným zlým zahojením alebo vrodenou chybou.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Nesmieme zabudnúť ani na dočasné chrápanie, ktoré je spôsobené chrípkou alebo nádchou. Jedno majú títo pacienti spoločné a to, že dotyčná osoba nevie dýchať nosom, a pomáha si v spánku pootvorenými ústami.

Niektoré osoby, trpiace chrápaním môžu dôjsť do takého stavu, že počas spánkového apnoe chrápu tak hlasno, že môžu na krátku dobu prestať úplne dýchať a zobudia sa z dôvodu nedostatku kyslíka. Ak sa takýto stav počas noci opakuje pravidelne, človek sa nevyspí, ráno vstane veľmi unavený a samozrejme podráždený.

Za chrápaním môže stáť aj obezita. Obézne osoby majú častokrát sťažený nádych a výdych, a problémom je aj bránica, ktorá nie je v normálnej polohe. Veľa tuku v ľudskom tele spôsobuje, že sa výrazne zaťaží krvný obeh s čím súvisí nedostatok kyslíka, sťažený pohyb bránice a hrudníka.

...

Ako sa zbaviť chrápania?

Pri problémoch s chrápaním spôsobených obezitou je riešením redukovanie tuku. Okrem problémov s chrápaním sa človeku zlepší krvný obraz, obehový systém, imunita a hlavne dýchanie, ktoré bude počas dňa alebo noci výdatnejšie. Ideálnym začiatkom na chudnutie, je zmenšiť porcie a jesť pravidelne viac krát počas dňa. Treba sa vyvarovať mastným jedlám a postupne začať cvičiť.

Chrápanie spôsobené nádchou väčšinou zmizne spolu s chorobou. Preto sa mu aj hovorí, dočasné chrápanie.

Ak však došlo k posunutiu nosnej prepážky, alebo k ochabnutiu mäkkého podnebia, je potrebné problém s chrápaním odstrániť chirurgicky. V prvom rade je potrebné navštíviť špecializovaného lekára, resp. ušno-nosno-krčného lekára, ktorý určí príčinu a postup liečby. V súčasnosti existujú zákroky s krátkou dobou pooperačného hojenia.

Prekážka v dýchacích cestách sa prejavuje napríklad dlhodobým sťaženým dýchaním počas dňa, zvýšená únava a zadýchanie pri malej fyzickej záťaži atď.

Problém s chrápaním môžu mať aj fajčiari, ktorých sliznica je viac zdurená ako sliznica nefajčiara.  Ako tento problém odstrániť, si vieme domyslieť. „jednoduchým“ riešením je vzdať sa cigariet.

Zmena polohy pri spaní

Hovorí sa, že za chrápanie môže aj spanie na chrbte. Podľa nás ide však o správnu polohu tela pri spaní. Ak je matrac preležaný alebo stratil svoje kladné vlastnosti, chrbtica nemá správnu oporu, čo môže určitým spôsobom sťažiť dýchanie. Preto je jednou z možností výmena matraca za matrac s ortopedickými vlastnosťami.

Ak  sa jedná o dlhodobý problém, ktorý sa nebude dostatočne riešiť, osoba trpacia chrápaním si môže privodiť zdravotné problémy. S nedostatočným spánkom prichádzajú rôzne problémy ako je napríklad znížená imunita, znížené reakcie človeka, problémy s pamäťou alebo problémy s pozornosťou. Môže dôjsť ku nespavosti „insomnii“.

Preto odporúčame, ak sa chrápanie vyskytuje pravidelne, riešiť ho čo najskôr.

Related Post

Leave a Reply