Nedostatok spánku – negatívne účinky

Nedostatok spánku – negatívne účinky

Ak niečo charakterizuje modernú spoločnosť, tak je to nedostatok spánku. Lepšie povedané, nedostatok kvalitného spánku. Pritom sa oň oberáme vlastne my sami, netušiac čo si tým spôsobujeme.

Masové využívanie smartfónov a tabletov v tandeme so sociálnymi sieťami, kultúra pitia kávy, práce na doma často neskoro do noci, trend ísť spať až v neskorých nočných hodinách atď. Moderný životný štýl si skrátka vyberá svoju daň – nedostatok kvalitného spánku, či rovno nespavosť.

A prečo to je problém? Čo vlastne môže spôsobiť nedostatok spánku?

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Ak sa pozrieme na reálne fakty a štúdie a pokúsime sa vyhnúť strašeniu vo Walkerovom štýle stále nám zostáva niekoľko dôležitých aspektov, na ktoré má nedostatok spánku vplyv.

Problémy s učením

Tým teraz nemyslíme len študentov – aktivita mozgu a jeho schopnosť budovať nové neurónové prepojenia medzi mozgom a svalmi, je rovnako dôležitá aj pre muzikantov, športovcov, resp. každého kto dokáže nejak profitovať z lepšej koordinácie, presnosti, či rýchlosti. Primárne je dôvodom pravdepodobne znížená tvorba myelínu [1] , sekundárne poruchy sústredenia – aby ste vybudovali silnejšie či nové prepojenie medzi mozgom a svalmi, musíte opakovať rovnaký pohyb, čo je s narušenou koncentráciou ťažšie.

Poruchy sústredenia

Tým sa dostávame plynulo k druhej veľkej nevýhode nedostatku spánku a aj tu platí, že aj narušená schopnosť sústredenia ovplyvňuje viac ako „len“ mentálnu stránku vašej osoby – úlohy v práci, či škole. Ak ste nemali dostatok spánku napríklad nie len pred skúškou, ale aj pred učením sa na ňu, tak nedokážete vydať zo seba maximum.

Zápalové faktory

„Zápal“ je zložitý systém obranných reakcií organizmu, ktorým reaguje na podnety rôzneho pôvodu. Jeho cieľom je obnoviť normálny/rovnovážny stav pomocou obranných a následne hojivých/regeneračných reakcií [2].

Nedostatok spánku vedie práve k zvýšeniu zápalových faktorov, čo následne zvyšuje riziko zranení, bolesti, zhoršuje náladu, spôsobuje fyzické a psychické vyčerpanie atď.

...

Problémy s metabolizmom glukózy

Nedostatok spánku ovplyvňuje aj tvorbu inzulínu a spracovanie glukózy a ak telo nedokáže spracovať glukózu ako má tak sa nie len rýchlejšie vyčerpá, ale postupne sa môže rozvinúť aj diabetes.

Problémy s kardiovaskulárnym systémom

Môžu súvisieť aj s narušeným metabolizmom glukózy, no či už takto sekundárne, alebo priamejšie, nedostatok spánku môže byť príčinou zvýšeného rizika rozvoja hypertenzie, či ischemickej choroby srdca [3].

Narušená regenerácia

Síce si nie sme dodnes istí, či sa počas spánku napríklad svaly naozaj regenerujú viac ako za bdelého stavu, no vieme jednoznačne povedať, že nedostatok spánku sabotuje tvorbu nových svalových vlákien, resp. ich regeneráciu na ktorú sa spolieha prakticky každý športovec, či už profesionál, alebo amatér. Príčiny sú komplexné od zníženej hladiny testosterónu až po vyčerpanie spomínané vyššie, ktoré logicky, hlavne v dlhodobom merítku sabotuje aj úsilie na tréningu.

Čo s tým?

Uvedomte si, že negatívne účinky nedostatku spánku vás síce „nezabijú“ (alebo aspoň nie hneď), no existujú a čím skôr ich začnete riešiť, tým lepšie. Nemusí ísť pri tom o veľké zmeny – na úvod si stačí ustriehnuť čas strávený pred obrazovkami, alebo inak odfiltrovať modrú zložku svetla, obmedziť kofeín (tu pozor, čas rozpadu v tele je silno individuálny, od 2h až do 9h), ísť do postele o niečo skôr a pravidelnejšie či zlepšiť svoje vybavenie spálne – vymeniť 20 ročný matrac za nový, alebo dopriať úľavu krčnej chrbtici výmenou klasických vankúšov za anatomické.

  1. Effects of sleep and wake on oligodendrocytes and their precursors – PubMed (nih.gov)
  2. https://www.unilabs.sk/casopis-invitro/sucasna-laboratorna-diagnostika-zapalovych-stavov
  3. Sleep duration as a risk factor for cardiovascular disease- a review of the recent literature – PubMed (nih.gov)

Related Post

Ako vybrať matrac?

Ako vybrať matrac?

Leave a Reply