Malý sprievodca výberom vhodnej plachty

Malý sprievodca výberom vhodnej plachty

Pre váš  zdravý a kvalitný spánok je potrebný dobrý matrac. Svet matracov je naozaj veľký. Je vhodné, aby ste si ho preštudovali a správne si vybrali matrac, ktorý vám bude vyhovovať veľkosťou, tvrdosťou, materiálnom i svojimi vlastnosťami. Kvalitný matrac si vyžaduje nemalú investíciu a chcete, aby vám vydržal čo najdlhšie. Určite nespite na neprikrytom matraci, hoci má snímateľný poťah. Svoj matrac si ochráňte chráničom, ale aj plachtou.

Výhody plachty

  • Plachta zabezpečí pohodlie, mäkkosť a komfort lôžka.
  • Určite ju nenahrádzajte dekou, či inou tkaninou. Človek sa v noci potí, potrebujete pod sebou materiál s vysokou savou schopnosťou.
  • Veľmi ľahko sa s ňou manipuluje. Za pár sekúnd ju zvlečiete z matraca a operiete.
  • Hygienické hľadisko aj pri plachtách je nezanedbateľné, keďže trh plachiet je pomerne veľký – existujú rôzne plachty od klasických až po nepremokavé.
  • Je výborným doplnkom ku kvalitnému matracu a chrániču na matrac a predlžuje životnosť oboch.

Výber plachty

Plachta síce nie je moc viditeľným prvkom v posteli, no aj napriek tomu dajte si na jej výbere záležať. Už sú preč časy keď ste v spálni používali len tkané biele, bavlnené plachty bez gumičiek. No mali aj tie čosi do seba. Boli veľmi obľúbené vďaka svojej trvácnosti a pevnosti. Takéto pevné posteľné plachty sa už dnes v domácnosti moc nepoužívajú. Skôr ich využívajú v rôznych ubytovacích zariadeniach, v hoteloch, v nemocniciach, vo wellness centrách a pod. Dnes je ponuka plachiet oveľa širšia, aj keď pevnú posteľnú plachtu dnes dostanete kúpiť.

Výber podľa materiálu

Od materiálu závisí ako dlho vám plachta vydrží. Trh okrem pevných posteľných plachiet bez gumičky ponúka aj:

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →
  • Jarsey posteľné plachy – ide o veľmi, už na dotyk, príjemný materiál. Sú hebké, vzdušné, s výbornou sacou schopnosťou. Vďaka gumičkám, ktoré majú po celom obvode prestieradla sa s nimi ľahko manipuluje. Dostanete ich v rôznych farebných prevedeniach. Aj po viacerých praniach sýtosť farieb zostane zachovaná. Vyrobené sú buď z čistej 100% bavlny, ale nájdete aj jarsey plachtu s pridaným polyesterom. 
  • Froté posteľné plachty – možno ste ani netušili, že nielen uteráky a osušky sa robia z froté materiálu, ale aj plachty. Sú veľmi obľúbené najmä v zimných mesiacoch, pretože vďaka vyššiemu úpletu príjemne hrejú, čo pre ľudí, ktorí milujú teplo je veľkým plus. O ich mäkkosti, príjemnosti a savosti nemôžete mať pochýb. 
  • Damaškové plachty – damask je látka, ktorá v sebe skrýva luxus a exkluzívnosť. Už pri pohľade na ňu vnímate jej výnimočnosť. Tieto plachty sú vyrobené prevažne z hodvábnych, či ľanových nití. Zákazníci si môžu vybrať z množstvo farieb a vzorov. No snáď najobľúbenejšie sú snehovo biele.
  • Saténové plachty – do luxusnej rady plachiet môžeme zaradiť aj plachty so saténu. Satén je obľúbeným materiálom pre pyžamá, nočné košele, ale aj plachty. Ide o veľmi pevnú tkaninu s vysokým leskom. Sú veľmi jemné, hebké a ľahko udržiavateľné.
  • Nepremokavé plachty – pri malých deťoch, ale aj pri ľuďoch so zdravotnými problémami určite oceníte nepremokavé plachty. Ich veľkým pozitívom je, že neprepúšťajú moč, či iné telesné tekutiny, no zároveň sú vzdušné. Sú výborných ochranným prostriedok matraca, ale aj vašej pokožky. Plachty majú vrchnú bavlnenú časť so štipkou polyesteru a spodnú nepremokavú časť zo 100% polyesteru.

Výber veľkosti

Trh ponúka plachty rôznych veľkostí. Od tých najmenších vhodných do detskej postieľky, cez jednolôžkovú, až po plachty určené na veľkú manželskú posteľ. Plachtu nekupujte kým nezmeriate matrac. Zmerajte si nielen jeho dĺžku a šírku, ale aj jeho výšku (štandardné matrace majú 20 cm, ale nájdu sa aj 40 cm).

...

Hoci máte v manželskej posteli dva samostatné matrace, plachtu na ne kúpte jednu veľkú.  

Výber farby

Na trhu je veľký farebný svet plachiet. Už to nie sú len snehobiele, ale aj pastelové, žiarivé sýte farby. Záleží na vašich preferenciách a na vašom výbere. Majte na pamäti, že farba plachty by mala ladiť s farbami a materiálmi obliečok, ale aj spálne ako takej. Svetlé farby rýchlejšie podliehajú zašpineniu a je ich potrebné častejšie prať, tmavé farby zase po čase vyblednú.

Hustota tkaniny

Ak si zakúpite hustejšie, kvalitnejšie prestieradlo, nezoderie sa vám, ani sa nebude po krátkom čase trhať. Platí tu priama úmera, čím máte plachtu pevnejšiu, tým je plachta hrubšia a odolnejšia. Kvalitná plachta by mala mať hmotnosť cca 140g/m2. Výrobca by to na svojom výrobku mal uvádzať.

Prečo investovať do kvalitnejšieho prestieradla?

Kúpou lacnej plachty síce pri počiatočnej investícii ušetríte, ale budete za krátky čas musieť opäť investovať do novej. Buď sa pretrhne, ostanú na nej dierky, jej farby vyblednú, objavia sa žmoľky a pod. Pri praní lacných farebných plachiet si dajte pozor, aby vám v práčke nepofarbili iné oblečenie. Pri umelých, nekvalitných materiáloch s nízkou sacou schopnosťou nemôžeme hovoriť o zdravom a pohodlnom spánku.

Aby ste si boli istý, že kupujete kvalitnú plachtu tak nakupujte len v spoľahlivých obchodoch, ktoré máte odskúšané a overené značky, ktorým dôverujete.  

Ako sa starať o plachtu?

Plachtu by ste mali pravidelne vymieňať spolu s posteľnou bielizňou. Sledujte odporúčania výrobcu čo sa týka prania a sušenia. Najčastejšie je odporúčané prať plachty v práčke pri teplote 40 – 60°C s rovnakými odtieňmi ostatného prádla. Určite nepoužívate bielidlá, ani iné chemické čističe. Používajte klasický prací prostriedok s pridaním aviváže.  

Plachty sa dajú sušiť aj v sušičke. No pre istotu si to skontrolujte, či to povoľuje aj výrobca.

Bavlnené plachty bez gumičky sa v mnohých domácnostiach žehlili. No dnes ich žehliť nie je potrebné. Skôr ich poriadne poskladajte. Pri použití a natiahnutí na matrac sa krásne vystrú aj bez žehlenia.

Related Post

Leave a Reply