Čo všetko potrebujem do spálne okrem matraca?

Čo všetko potrebujem do spálne okrem matraca?

Téma tohto článku by sa dala zmeniť na toto: ako by mala vyzerať spálňa. Budeme vychádzať z predpokladu, že hlavným účelom spálne je zabezpečiť kvalitný spánok. Čo je to však ten kvalitný spánok? Môžeme povedať, že kvalitný spánok je taký spánok, ktorý vedie k optimálnej regenerácii. Subjektívne by ste ho pociťovať tak, že ráno sa zobudíte svieži plný energie.

Základom každého dobrého spánku je pohodlné lôžko. Lôžko môžeme opísať aj ako posteľový systém. Ide o posteľ, podklad pod matracmatrac.

Na začiatku je potrebné vybrať dobrú posteľ. Pri jej výbere by ste nemali hľadieť iba na jej estetickú stránku. Samozrejme, že pekná posteľ je dominantou peknej spálne. Pekná posteľ však nemá zmysel, ak povedie k zníženej kvalite spánku. Pritom požiadavky na dobrú posteľ nie sú vôbec vysoké. V podstate je jedno, či je posteľ vyrobená zo železa, masívneho dreva alebo drevotriesky. Dôležité je, aby posteľ bola pevná. Aby počas pohybov na posteli (nemáme na mysli iba intímne aktivity) by nemali vznikať žiadne zvuky. Tieto zvuky môžu narušiť spánok, čo je nežiadúca.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Dobrá posteľ by ďalej mala podporovať kľúčové vlastnosti matraca. Jednou z nich je napríklad vzdušnosť.  Vlhkosť sa z matraca zvyčajne dostáva cez jeho spodok. Preto je dôležité, aby tento priestor nebol blokovaný. Z tohto dôvodu nie je dobré, ak je posteľ vybavená úložným priestorom. Ten komplikuje znižovanie vlhkosti v matraci. Vysoká vlhkosť vedie k premnoženiu mikróbov v matraci, čo môže mať negatívny vplyv nielen na alergikov.

Rošt takisto musí podporovať matrac. Nevhodne vybraný rošt dokáže zničiť úžitkové vlastnosti matraca. Určite si nechcete kúpiť drahý ortopedický matrac, ktorý vyjde navnivoč iba kvôli tomu, že ste si vybrali zlý rošt. Penové matrace by mali byť uložené iba na lamelové rošty s pružnými lamelami. Toto predĺži ich životnosť a zaručí relatívne dobrý spánok. Pri pružinových matracoch je to trochu inak – uložiť ich môžete aj na pevný rošt. Nikdy však nemôže byť plný. Nikdy by ste nemali použiť plný rošt. Špičkové taštičkové matrace je potrebné uložiť na špeciálne lamelové rošty. Súvisí to s tým, že v ich jadre sa nachádzajú pružiny malých priemerov.

Pri zariaďovaní spálne je potrebné brať na vedomie, že spálňa by mala mať jediný účel – spanie. Na toto sa často zabúda, respektíve kvôli nedostatku obytného priestoru vyložene ignoruje.

...

Spálňu by mala mať vaša myseľ spojenú iba so spánkom. Akékoľvek iné aktivity v spálni môžu viesť narušenie tejto zóny. Ono si to nemusíte uvedomiť, ale váš mozog si môže začať spálňu spájať s nejakou stresovou aktivitou.

Spálni by ste rozhodne nemali mať televízor. To určite nie je dobrý nápad. Mnoho ľudí sa v dnešnej dobe naučilo spolu s televízorom aj zaspávať. Nastavia si automatické vypnutie, a dívajú sa pokiaľ nezaspia.

Televízor je však zariadenie, ktoré stimuluje náš mozog. A to je niečo, čomu je potrebné sa pred spánkom vyhnúť. Pred spánkom by sme sa mali snažiť upokojiť. Televízia stimuluje človeka minimálne na dvoch úrovniach. Sledovaní seriálu, filmu či nejakej šou váš mozog vníma príbeh, akciu, záblesky a podobne. Mozog prirodzene dáva pozor – možno aj vtedy, keď vás to už ani nebaví. Mozog nad príbehom a obrazmi neprestane rozmýšľať v momente, ako zatvoríte oči. V mozgu to pracuje – neustále spracúva to, čo videl a počul. Pred spánkom a na jeho začiatku sú to nežiadúce aktivity, ktoré dokážu znížiť kvalitu vášho spánku.

Potom váš mozog televízor stimuluje rovnako ako všetky iné obrazovky. Sem patria aj počítače, notebooky, tablety či smartfóny. Všetky obrazovky emitujú žiarenie, ktoré je pomerne špecifické. Toto žiarenie má schopnosť stimulovať mozog. Táto stimulácia spôsobí to, že spánok príde neskôr ako za normálnych okolností. On príde, ale neskôr. To však stačí na to, aby to narušilo spánok. Jednoducho ho skráti.

V spálni by ste si podľa možnosti nemali zriaďovať pracovňu. Ak budete v spálni pracovať, a s prácou nie vždy sú spojené práve tie najlepšie pocity, môže dôjsť k negatívnej asociácii k spálni. Takto sa vám môže skomplikovať zaspávanie.

Podobná situácia je aj pri cvičení v spálni. Nemali by ste tu mať žiadny činky či iné náradie. A nemali by ste tu vykonávať ani žiadnu športovú činnosť.

Pri zariaďovaní spálne treba myslieť na mnoho vecí. Je však dôležité zabezpečiť, aby to bolo maximálne tiché miesto. Pri spánku by vás jednoducho nemalo nič rušiť. Spálňa by tak podľa možnosti nemala smerovať na ulicu. Dnes sa však dajú uspokojivo vyriešiť aj problematické situácie. V ponuke sú naozaj výborné okná, ktorá dokážu výrazne znížiť interiérovú hlučnosť. Možností je naozaj veľa aj pri stenách – problém však môže byť v cene takýchto riešení.

Do spálne si môžete zakúpiť rôzne technické vychytávky, o ktorých sme v minulosti nemohli ani snívať. Automatické svetlá, hudba a rôzne senzory, ktoré dokážu upravovať podmienky v spálni – ako teplotu, svetlo a tak ďalej.

Related Post

Leave a Reply