Kam za matracmi? Kde je lepšie nakupovať?

Kam za matracmi? Kde je lepšie nakupovať?

Nie je tomu tak dávno, kedy nákup nového matraca bol omnoho jednoduchší, ako tomu je dnes. Tým nemyslíme, že v minulosti ste si  mohli kúpiť lepší matrac. O tom to nie je.

V minulosti ste s nákupom nového matraca mali akurát menej práce. Omnoho menej problémov. Dnes máte omnoho viac možností. Omnoho väčší výber. Nakupovať môžete na všemožných miestach.

V minulosti ste v každom meste mali jednu či niekoľko predajní s matracmi. Predajný priestor nebol veľký. Rozhodne ste v meste nenašli veľké krabicové predajne. Všetko bolo zopár metrov štvorcových a tam vystavených niekoľko matracov, ktoré sa aj tak veľmi od seba nelíšili. Boli to jednoducho matrace. Pri nich stála predavačka (prípadne predavač), ktorá vám toho aj tak veľa neporadila. Akurát vám vedela prečítať cenu, ktorú ste si aj tak mohli sami zistiť.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Keď ste vstúpili do takejto predajne, tak ste neboli zmätený, ako tomu je často dnes. Výber bol rýchlo a pohodlný.

Dnes je však ponuka matracov tisícnásobne vyššia. Výber je obrovský a zorientovať sa v takejto ponuke nie je práve najjednoduchšie. V tomto článku sa však nebudeme zaoberať tisíckami podôb moderného matraca. Pozrieme sa na miesta, kde si tieto matrace môžete kúpiť a aké spotrebiteľské nástrahy sú s tým spojené.

Na poli predaja spotrebiteľských výrobkov nastala v posledných 30 rokov doslova revolúcia. Matrace sa tejto radikálne zmene samozrejme nevyhli.

V mnohých najmä menších mestečkách stále môžete nájsť menšie predajne matracov, kde stále bude predávať nejaká tetušky tri či štyri matrace. Takýchto predajní je však stále menej a menej.

Tzv. kamenné predajne nezanikli a pravdepodobne ani nezaniknú. Výrazne však zmenili svoju podobu. Zmena sa týka najmä veľkosti. Matrac si dnes najjednoduchšie kúpite vo veľkých krabicových obchodoch. Na obrovskej ploche nájdete všetko možné zo sveta nábytku a vybavenia domácnosti. Samostatné veľké krabice s matracmi síce vo svete existujú – k nám sa zatiaľ tento koncept nedostal. Ponuka matracov vo veľkých predajniach s nábytkom je dobrý. Na predajni je vystavených pomerne veľké množstvo matracov. Dôležité je, že sú vystavené priamo na posteli. To znamená, že takýto matrac si môžete vyskúšať na vlastnej koži. A to doslova. Na posteľ si môžete sadnúť, ľahnúť, či dokonca si na nej môžete zdriemnuť. Pokiaľ si potrebujete kúpiť matrac okamžite a neviete si predstaviť, že by ste si ho pred odvezením domov neohmatali, tak potom tento typ predajne je vhodným miestom nákupu.

...

Podstatnou nevýhodou nákupu vo veľkých kamenných predajniach je obmedzených sortiment. Výber matracov je naozaj obmedzený, aj keď sa to na prvý pohľad tak nemusí zdať. Kamenné predajne v šírke sortimentu jednoducho nemôžu konkurovať digitálnym platformám. Často navyše predávajú matrace jednej značky, čo výrazne obmedzuje vaše možnosti porovnávania matracov naprieč rôznym značkám. Problém môže byť aj s transportom matraca do vašej spálne. Lepšie predajne však nemajú problém s transportom matraca. Treba si však overiť, či vám doručia matrac až priamo do spálne. Veľký taštičkový matrac totiž zvykne byť naozaj ťažký a dostať ho z prízemia na desiate poschodie po schodoch môže byť väčší zážitok, ako by ste si priali.

Špecifickým typom kamennej predajne sú tzv. firemné predajne. Výrobcovia matracov sa často snažia prezentovať aj firemnými predajňami. Ponuka takýchto predajní je prirodzene obmedzená. Firma vám však vie bežný predaj spojiť s katalógovým predajom. Okrem vystavených kúskov si môžete objednať aj matrac z katalógu. Nevýhodou takejto predajne je to, že si tu môžete kúpiť iba matrac jednej značky. Na druhú stranu v takýchto predajniach zvyčajne nájdete ľudí, ktorí problematike matracov naozaj rozumejú.

Veľkú zmenu na trh s matracmi priniesli internetové obchody. Tie spôsobili doslova zemetrasenie v maloobchode. Spočiatku konkurovali najmä nižšími cenami, keďže náklady na prevádzkovanie online obchodu sú výrazne nižšia ako náklady na prevádzkovanie kamenného obchodu. Online obchody si nepotrebujú prenajímať drahý predajný priestor. Výrazne šetria aj na tom, že nemusia mať vlastný sklad. Predávať môžu aj matrace, ktoré nemajú na vlastnom sklade. Matrace môžu byť na sklade dodávateľov. Po kúpe je takýto matrac odoslaný priamo z tohto skladu.

V súčasnosti však cenové rozdiely medzi kamennými a internetovými predajňami nie sú nijako výrazné. Výrobcovia matracov totiž zasahujú do cenotvorby. Internetové obchody nemôžu tak ľahko podliezať bežné ceny. Keby to tak robili dlhodobo, tak zlikvidujú klasický predaj, a to výrobcovia matracov jednoducho nechcú, pretože je to proti ich záujmom.

Dnes však internetové obchody stále majú jedno podstatnú konkurenčnú výhodu. A o túto výhodu nikdy neprídu. Žiadna bežná predajňa totiž nedokáže ponúkať toľko matracov ako online predajňa. Digitálny katalóg internetového obchodu je prakticky neobmedzený. Eshop tak dokáž ponúknuť všetky matrace sveta bez extrémnych nákladov. Kamenná predajňa je vždy obmedzená cenami predajných priestorov.

Podstatnou nevýhodou nákupu na internete je fakt, že matrac si nemôžete vyskúšať. Pri nákupu sa môžete spoľahnúť iba na obrázky a popis. Internetový predaj vám však ponúka jednu vec, ktorá vám môže s nákupom pomôcť. A to sú užívateľské skúsenosti. Dobré obchody umožňujú zákazníkom napísať skúsenosti s výrobkom. Takto poľahky vyhnete rôznych matracovým chytákom.

Related Post

1 Comment

  1. […] spánku je pohodlné lôžko. Lôžko môžeme opísať aj ako posteľový systém. Ide o posteľ, podklad pod matrac […]

Leave a Reply