Ako sa navzájom líšia penové matrace?

Ako sa navzájom líšia penové matrace?

Väčšina predávaných matracov patrí do kategórie penových. Všetci vieme, čo to pena je. Pri matracoch je však význam tohto slova trochu problematický. Nie je totiž pena ako pena a nie je penový matrac ako penový matrac. Rozdiely medzi rôznymi penovými matracmi môžu veľmi veľké. Pri kúpe nového matraca si treba dávať pozor na viacero vecí. Iba takto budete mať istotu, že si domov nekúpite niečo, čo u vás neskôr vyvolá menšie či väčšie sklamanie. Cieľom tohto článku je pripomenúť všetky tieto dôležité atribúty penových matracoch. V článku nájdete aj popis základných typov penových matracov.

Najbežnejší typ penového matraca – polyuretánové matrace

Na začiatok je potrebné povedať, že väčšina penových matracov je vyrobená z polyuretánu. Polyuretán je lacný materiál mnohých využití. Bežne sa používa aj v stavebníctve – tam má však inú štruktúru ako v matracoch. Polyuretán sa vyrába polymerizáciou uretánu, čo je ropný produkt. Polyuretánové matrace sa tak vyrábajú z neobnoviteľných surovín.

Polyuretán je teda materiál, ktorého vlastnosti dokáže ovplyvňovať pridávaním rôznych dodatočných látok. Preto existujú rôzne vylepšené formy polyuretánu. O nich však neskôr. Teraz niečo o matracoch vyrobených z polyuretánu, ktorý nebol nijako významne upravovaný.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Najväčšou výhodou klasického polyuretánu je jednoznačne jeho cena. Vďaka tomu si dnes môžete kúpiť matrac o rozmeroch 90 x 200 cm za niekoľko desiatok eur. Do sto eur sa určite zmestíte. A takýto matrac vôbec nemusí byť nejakým odpadom. Bude mať dostatočnú hrúbku a rozumnú životnosť.

Z klasického polyuretánu sa vyrába väčšina matracov. Pre mnohých ľudí je to optimálna voľba. Zďaleka však nie pre všetkých. Pokiaľ máte 19 rokov a ste v plnom zdraví, tak nemá veľký význam investovať do nejakého drahého matraca. V takomto veku je lepšie peniaze investovať do cestovania, štúdia či iných rozvojových aktivít. Na druhú stranu – ak sa blížili k 50-tke a váš chrbát a celkový zdravotný stav už zďaleka nie to, čo to bývalo – kupovať lacný penový matrac je vysoká forma nezodpovednosti k sebe samému. Matrac z klasického polyuretánu vám určite nepomôže s chrbtom a inými problémami. S veľkou pravdepodobnosťou takýto matrac povedie k zhoršeniu vášho zdravotnému stavu.

Matrace vyrobené z PUR peny nie sú ortopedické. Vykazujú minimálne ortopedické vlastnosti, ktoré časom aj tak zanikajú. Ortopedický matrac vám dokážu pomôcť s jednou veľmi dôležitou vecou – s upravením polohy chrbtice. Totižto je to práve poloha a stav chrbtice, od čoho závisí nielen kvalita spánku, ale aj v konečnom dôsledku aj váš zdravotný stav. Pri spánku by sme mali mať snahu o to, aby bola chrbtica v optimálnej polohe. To je poloha, kedy sa chrbtica môže uvoľniť, nie je pod stresom a môže sa maximálne venovať svojej regenerácii. Ide o priamu polohu. Mali by sme sa tak vyvarovať prehnutiu chrbtice jedným či druhým smerom. Pri matracoch z polyuretánovej peny je problém v tom, že dokáže k deformácii matraca nielen v mieste, kde naň tlačíte. Takto potom najťažšia časť tela ovplyvní polohu aj ostatných častí tela. Ortopedický matrac funguje inak. O tom však až neskôr v článku.

Ďalšou problematickou vlastnosťou matraca vyrobené z polyuretánovej peny je životnosť. Toto sa na prvý pohľad nemusí spájať s kvalitou spánku a zdravím, ale skôr s peňaženkou. Áno, je pravda, že matrac, ktorý je treba vymeniť po 4 rokoch je dvojnásobne drahší ako matrac, ktorý je potrebné vymeniť po 8 rokoch. Nekvalitné matrace vyrobené z polyuretánovej peny naozaj môžu byť odsúdené na výmenu už po 2 či 3 rokov.

Problém je však v tom, že ako bežný spotrebiteľ nemusíte správne rozpoznať moment, kedy je potrebné starý matrac vymeniť za nový. Takto sa poľahky dostanete do situácie, kedy budete spať na poškodenom matraci, čo má negatívny vplyv na kvalitu matraca a samozrejme aj na váš zdravotný stav.

Polyuretánové matrace (ale aj všetky ostatné penové) sú náchylné na tvorbu preležanín. Preležanina je priehlbina na matraci vznikajúca na miestach najvyššieho kontaktu. Rýchlosť tvorby preležanín závisí od kvality matraca, respektíve peny, z ktorého je vyrobený. O parametroch kvality peny si povieme o čosi neskôr.

Ak na matraci voľným okom spozorujete preležaninu, matrac by ste mali okamžite poslať do dôchodku. To nemusí byť vyložene vyhodenie na zberný dvor. Matrac môžete napríklad použiť ako ležadlo pre psa, prípadne ho vyradiť na chatu, kde budete na ňom spať iba príležitostne.

Ako však spoznať menšie priehlbinu? Nespoliehajte sa na voľné oko. Použite nástroje. Budete potrebovať nejaké dlhú tyč a meter. Položte tyč na posteľ a zmerajte vzdialenosť tyče od povrchu postele. Ak je to viac ako jeden či dva centimetre, uvažujte nad výmenou matracu.

S nevýhodami matracov vyrobených z klasickej polyuretánovej peny sme ešte neskončili. Ešte sa pozrieme na problematickú hygienickosť tohto typu matraca. Hygiena matraca nie je dôležitá iba pre alergikov – ktorí prirodzene nízkou hygienou trpia najviac. Na hygienicky vyhovujúcou lôžku by mal spať jednoducho každý.

Čo myslíme tým, keď hovoríme o hygiene matraca. Hygienický znamená zdravotne neškodný z pohľadu rôznych cudzorodých látok. Na jednej strane máme klasickú špinu a na druhej biologické znečistenie. Predpokladáme, že s bežnou špinou sa dokáže vyrovnať každý. A medzi rôznymi typmi matracov tu nejaké výrazné rozdiely nie sú. Veľké rozdiely sú však v schopnosti rôznych typov matracov vyrovnať sa s biologickým znečistením.

...

Do biologického znečistenia radíme mikroorganizmy ako baktérie, roztoče a plesne. Ako všetky ďalšie organizmy, aj mikróby potrebujú k svojmu životu nejaké životné podmienky. Potrebujú potravu, teplo a vlhkosť. Potravu získavajú najmä z prachu, ktorý je až zo 70 percent tvorený organickým materiálom – odumretou ľudskou pokožkou. Teplo majú z vášho tela a z rovnakého kúrenia ako vy. A potom je vlhkosť – tú majú z vášho potu. Vo vašich schopnostiach je obmedziť mikróbom v matraci potravu. Kvalitný poťah na matrac zamedzí vstupu prachu. S teplotou vo vnútri matraca nespravíte nič – teda za predpokladu, že nechcete, aby bola aj vám bola zima. Ovplyvniť však dokážete vlhkosť v matraci. A to jeho výberom. Ak chcete znížiť vlhkosť v matraci, respektíve ak chcete túto vlhkosť udržať na nízkej úrovni, budete potrebovať vzdušný matrac. Teda matrac, ktorý dokáže vlhkosť, ktorá sa do matraca dostane od vás, odvetrať von do okolitého prostredia.

Matrace vyrobené z klasickej polyuretánovej peny majú ďaleko od toho, aby sme ich mohli nazývať vzdušné. Matrace z PUR peny môžeme oprávnene označovať za problematické z pohľadu z hygieny.

Jednoducho matrace vyrobené z klasickej polyuretánovej peny nie sú vzdušné. Vlhkosť sa v PUR pene pohybuje len veľmi ťažko. Toto vedie, že v jadre matraca dochádza ku koncentrácii vlhkosti. V matraci sa vytvorí oblasť trvalej zvýšenej vlhkosti. Takéto podmienky vedú k rýchlejšiemu rastu mikróbov  a predovšetkým k častejšiemu rozmnožovaniu.

Penovému matracu dokážete s bojom proti mikróbom pomôcť. Dôležité je napríklad to, aby bol matrac zospodu odvetraný. Musí byť položený na lamelovom rošte a nemali by ste mať posteľ s úložným priestorom. Úložný priestor je síce praktický, ale blokuje prúdenie vzduchu.  Takisto vie pomôcť už spomínaný kvalitný poťah matraca, ktorý dokáže obmedzovať vstup vlhkosti do matraca.

Matrace z vylepšenej polyuretánovej peny

Vedci už pomerne dávno zistili, že vlastnosti polyuretánovej peny je možné ovplyvňovať rôznymi prídavkami. Počas výroby sa pridávajú rôzne chemické látky – prípadne sa do tekutého materiálu vháňajú rôzne plyny. Takéto technológie dokážu výrazne ovplyvniť výsledný materiál.

Zoberme si napríklad takú pamäťovú penu. Tá sa vo všeobecnosti považuje za špičkový materiál a nájdete ju v tých najlepších matracoch. Pritom pamäťová pena je vyrobená z polyuretánovej peny.  Pamäťová pena je produktom amerického vesmírneho výskumu. V 60-tych rokoch minulého storočia americká vesmírna agentúra NASA potrebovala do svojich raketoplánov špeciálne čalúnenie. Výsledkom práce bola pamäťová pena. Prvé matrace z pamäťovej peny sa však objavili až v 90-tych rokov. Dôvodom bolo to, že NASA dlho držala tento materiál v tajnosti a keď bol sprístupnený na komerčné využitie, pena bola extrémne drahá.

Pamäťová pena sa dokáže prispôsobiť ľudskému telu. Má teda výborné ortopedické vlastnosti. Je veľmi príjemná na dotyk a jej životnosť je ďaleko lepšia ako pri bežnom polyuretáne.

V súčasnosti sa pamäťová pena používa najmä ako kontaktná vrstva. Nájdete ju najmä pri kvalitných pružinových matracoch. Vcelku bežná je však aj v kvalitných sendvičových matracoch.

Potom tu máme rôzne peny, ktoré nie sú také dokonalé ako pamäťová pena, ale rozhodne majú lepšie vlastnosti ako bežná polyuretánová pena. A čo je naozaj dôležité, zďaleka nie sú také drahy.

Asi najznámejšou vylepšenou polyuretánovou penou mimo pamäťovej peny je tzv. studená pena. Tento názov je odvodený od technologického postupu výroby. Studená pena je trvácnejšia a menej náchylná na tvorbu preležanín. Zvyčajne má aj vyššiu hustotu (o nej neskôr).

Latexové matrace

Osobitnou skupinou penových matracov sú matrace, ktoré boli vyrobené z latexovej peny. Latexová pena je prírodný produkt (teda vo väčšine prípadov ide o 100 percentne prírodný produkt – nájdu sa však aj matrace, kde sa pridáva syntetický latex). Latex sa získava z kaučukovníka. Ten sa pestuje na plantážach najmä v Juhovýchodnej Ázii.

Latexová pena má oproti polyuretánovej pene množstvo podstatných výhod. Asi najdôležitejšou výhodou je fakt, že táto pena má prirodzené antimikrobiálne vlastnosti. Latex totiž proti mikróbom využívajú aj rastliny, ktorého ho produkujú. Latex si antimikrobiálne vlastnosti zachováva aj po priemyselnom spracovaní. Toto jednoznačne predurčuje latexové matrace k tomu, aby boli tou najlepšou voľbou v prípade, ak vám záleží na hygiene matraca. Latexové matrace sú prvou voľbou alergikov a všetkých ľudí, čo potrebujú spať na maximálne hygienickom lôžku.

Navyše latexové matrace sú mimoriadne vzdušné, čo iba podporuje ich štatút hygienických matracov.

Za zmienku určite stojí aj to, že latexové matrace majú dobré ortopedické vlastnosti.

Hustota peny ako parameter kvality

Latexový matrac je vždy lepší ako matrac vyrobený z bežnej polyuretánovej peny. V rámci každej kategórie však existujú obrovské rozdiely. Ako ich posúdiť? Najjednoduchšie je porovnať hustotu použitej peny. V popise každého matraca by ste tento údaj mali nájsť. Ak tam nie je, tak to asi nebude dobrý matrac.

Základné matrace vyrobené z polyuretánovej peny majú hustotu 15 až 18 kilogramov na meter kubický. Tie najlepšie sa môžu blížiť aj hustote 30 kg/m³. Pamäťová pena môže mať hustotu až 60 kg/m³. Latexová pena sa môže priblížiť až k hodnote 90 kilogramov na meter kubický.