Ako vplýva matrac na život človeka?

Ako vplýva matrac na život človeka?

Ak by ste venovali pozornosť iba reklamám a marketingový aktivitám výrobcov a predajcov matracov, tak by ste nadobudli pocit, že najdôležitejšou vecou na svete je matrac. Toto prirodzene platí asi pre každý výrobok, ktorý má zabezpečenú dobrú reklamu a marketing.

Z reklamných aktivít výrobcov a predajcov matracov sa sotva dozviete objektívnu pravdu. Ono je síce pravda, že reklamách sa veľmi neklame. Problém je však v tom, že podané informácie nemajú veľkú hodnotu, ak ich neviete dať do súvislosti s ostatnými vecami. To, že niečo na matraci je dobré, ešte neznamená, že má zmysel to mať doma v spálni. Nehovoriac o tom, že to nemusí byť vedecky overené. Pri kúpe matraca sa vždy berie do úvahy ekonomická stránka. Niečo drahé, čo vám síce prinesie nejaký úžitok, je však minimálny, sa neoplatí kupovať za predpokladu, že nemáte neobmedzený zdroj finančných prostriedkov.

Cieľom tohto článku je posúdiť rôzne aspekty matraca vzhľadom na ich vplyv na život, pohodlie a zdravie človeka. Po prečítaní tohto článku by ste mali získať základnú orientáciu o svete matracov.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Vplyv ekonomický

Inými slovami, ako vplýva matrac na našu peňaženku. Ceny matracov sú rôzne. Najlacnejší matrac o šírke 90 cm kúpite aj za 50 eur. Na druhej strane cenového spektra sa nachádzajú matrace za niekoľko tisíc eur. Bežne však kvalitné matrace stoja do tisíc eur.

Pri uvažovaní o ekonomickom vplyve matrac je potrebné brať do úvahy aj jeho životnosť. Skutočné náklady totiž je potrebné rozpočítať na bežný deň či rok používania.

Kúpou lacného matraca tak nemusí vždy ušetriť vašu peňaženku. Čo sa vám môže podariť akurát jej utrpenie rozložiť na širšie časové obdobie. Drahšie matrace sú zvyčajne kvalitnejšie a vydržia tak podstatne dlhšie. Najlacnejšie matrace začínajú chradnúť už po dvoch či troch rokoch. Zvyknú sa na nich objavovať preležaniny, ktoré majú negatívny vplyv na kvalitu spánku a ľudské zdravie. Kvalitné matrace majú zriedka takéto poruchy. Kvalitný matrac sa mení z hygienických dôvodov – teda každých cca 10 rokov. Kvalitný matrac vám tak môže slúžiť až trikrát dlhšie ako lacný matrac. Skúste si vynásobiť cenu lacného matraca číslom 2 či tri, aby ste dostali reálnejšie náklady na spánok.

Pri kúpe matraca je potrebné si uvedomiť, že na ňom budete tráviť tretinu dňa. Teda tretinu z 10 rokov, čo je cca 3 roky. Ide o investíciu na dlhé časové obdobie. Desať rokov je 3650 dní. Aj vyššie cenové rozdiely rôznych matracov sú zanedbateľné, ak si ich rozpočítate na dni, týždne či mesiace. Pri kúpe nového matraca je potrebné sa snažiť nehľadieť na cenovku ako na jednorazové náklady. Treba myslieť na intenzitu a dĺžku používania výrobku.

Vplyv zvukový

Ak si odmyslíte rozprávajúce matrace (áno aj také existujú), matrac by nemal vydávať žiadny zvuk. Takmer všetci však máme skúsenosti s vŕzgajúcimi matracmi. Rôzne zvuky pri pohybe na matraci sú nežiadúce. Nepôsobia iba rušivo, dokážu mať aj negatívny vplyv na kvalitu spánku a následne aj zdravie. Vŕzgajúci matrac vás nemusí zobudiť na to, aby vám uškodil. Stačí, ak naruší váš spánkový cyklus, čo ovplyvní efektivitu spánku.

Pri penových matracoch sa logicky vŕzgania (ktoré je spôsobené pružinovým jadrom matraca) obávať nemusíte. To isté dnes môžeme povedať, aj o pružinových matracoch. Platí to však iba o kvalitných produktoch. Pružinové matrace od spoľahlivých výrobcov  vám nebudú vŕzgať aj závere svojho života. Moderné technológie výroby zabezpečia, že pružinové jadro nebude hrdzavieť a nebude tak vydávať žiadne zvuky. Na pružinové jadro matraca dnes poľahky dostanete záruku aj 20 rokov, čo je výrazne nad hygienickú životnosť matraca.

Problémy môžu vzniknúť pri matracoch od pochybných výrobcov, ktorí priveľmi nedbajú na kvalitu svojich výrobkov.

Alergie

Matrac či celé lôžko dokáže byť významným zdrojom alergénov. Výberom matraca dokážete množstvo alergénov ovplyvniť do výraznej miery.

Veľmi bežnou formou alergie je alergia na roztoče. Tieto mikroskopické zvieratká sa nachádza všade v našich domácnostiach. Dôležité je však to, aby ich nebolo priveľa. Prirodzene alergici majú prah citlivosti na roztoče výrazne nižšie ako zdravá populácia. Tým však nechceme povedať, že roztoče v posteli neškodia zdravým ľuďom.

Pri spokojný život roztočov je kľúčové, aby mali zabezpečené základné životné podmienky – teda potravu, teplo a vlhkosť. Teplo majú od vás a kúrenia. Potravu získavajú z prachu. A vlhkosť sa do matraca dostáva vaším potom.

Matrac dokáže ovplyvniť množstvo prachu vo svojich útrobách a vlhkosť. Ak chcete minimalizovať prach, matrac musí mať kvalitný poťah. A tento poťah je potrebné navyše pravidelne prať. Preto je vhodné, ak sa tento poťah dá ľahko odzipsovať vložiť do bežnej práčky.

Omnoho dôležitejšie však to, ako si matrac vie poradiť s vlhkosťou. Vlhkosť sa do matraca dostane takmer vždy. Potiť sa potí každý – s tým nespravíte nič. Dôležité je, aby táto vlhkosť v matraci nezostávala. Aby bola rýchlo odvetraná do okolia.

Niektoré matrace toto odvetrávanie zvládajú lepšie ako iné. Najhoršie sú na tom matrace vyrobené z bežnej polyuretánovej peny.  Tieto matrace na vlhkosť pôsobia ako špongia. Sajú ju a nie sú veľmi ochotné sa jej vzdať. V jadre takéhoto matraca vzniká prostredie so zvýšenou vlhkosťou, ktoré praje rastu a rozmnožovaniu mikróbov.

...

Pokiaľ patríte medzi alergikov, tak by ste sa mali matracu z bežnej polyuretánovej peny radšej vyhnúť. Omnoho lepšie na tom nie sú ani matrace vyrobené z upravenej polyuretánovej peny.

Ak vám záleží na hygienickom stave vášho lôžka, investujte do latexového alebo pružinového matraca.

Poďme sa najskôr pozrieť na pružinové matrace. Tieto matrace dokážu vetrať vlhkosť, keďže sú vzdušné. Jadro takéhoto matraca je z veľkej časti tvorené vzduchom.

Latexové matrace sú tiež vzdušné – navyše majú aj prirodzené antimikrobiálne vlastnosti. Latex je prírodný materiál, ktorý v telách rastlín plní funkciu boja proti mikróbom. V latexe sa mikróby nikdy nerozmnožia tak, ako v bežnej polyuretánovej pene.

Pri snahe o hygienické lôžko je potrebné myslieť aj na výber vhodnej postele a roštu. Ono je totiž dôležité, aby matrac bol zospodu odvetraný. Vždy je tak lepšia posteľ bez úložného priestoru. Posteľ s úložným priestorom obmedzuje odvetranie vlhkosti odspodu matraca. Rošt by mal byť vždy lamelový.

Vplyv na chrbát a chrbticu

Ak máte 20 rokov, tak  vás nejaké problémy s chrbtom asi netrápia. Ono to prichádza s vekom. Nie vždy však za to môže matrac. Zlý matrac však tomu vie napomôcť. Naopak dobrý matrac sa vie o váš chrbát postarať.

Takýto dobrý matrac sa nazýva ortopedický. Za ortopedický považujeme taký matrac, ktorý dokáže zabezpečiť lepšiu polohu vašej chrbtice. Je to totiž práve poloha chrbtice počas spánku, ktorá rozhoduje o jej regenerácii. Počas spánku by malo dochádzať k efektívnej regenerácii chrbtice a všetkých s ňou spojených svalov a nervov. Optimálna poloha je približne vodorovná. Vyhnutie chrbtice jedným či druhým smerom je nežiadúce.

Bežný matrac vám s chrbticou veľmi nepomôže. Ťažšie časti vášho tela klesnú hlbšie do matraca, čím ho deformujú a stiahnu so sebou a ďalšie časti tela.

Ortopedické matrace sa správajú inak. Za ortopedický považujeme taštičkový matrac, čo je variant pružinového matraca. Jadro taštičkového matraca je vyrobené z množstvo malých pružín, ktoré sú navzájom nezávislé. Každá jedna pružina je zašitá do vlastnej taštičky. Ak stlačíte jednu pružinu, tak s okolitými sa nestane nič. A v tomto je podstata ortopedickosti taštičkového matraca. Ak si ľahnete na takýto matrac, tak matrac bude kopírovať vaše telo. Ťažšie časti tela klesnú do matraca bez toho, aby ovplyvnili ľahšie časti tela. Každá časť tela klesne do matraca presne toľko, koľko potrebuje.

Schopnosť kopírovať nerovnosti ľudského tela taštičkovým matracom závisí od hustoty pružín. Čím vyššia hustota pružín, tým lepšie kopírovanie tela. Základné taštičkové matrace majú hustotu okolo 250 pružín na meter štvorcový. Tie najlepšie aj cez 1200.

Za ortopedické možno považovať aj latexové matrace. Nositeľom ortopedickosti je samotný latex.

Kvalita a kvantita spánku

Ak chcete žiť zdravý život, tak by ste si mali dopriať spánok v dostatočne kvalite a primeranej kvantite.

Moderný život kladie vysoké nároky na spánok. Mnoho ľudí si skracuje spánok všemožnými prostriedkami. Na každého to však má rôzny vplyv.

Nie všetci ľudia sú rovnako citliví na umelé skracovanie spánku. Každý máme totiž iné nároky na dĺžku spánku. Je to dané najmä geneticky  a nespravíte s tým vôbec nič.

Bežný človek potrebuje spať cca 7 až 8 hodín. Do tejto skupiny spadá väčšina ľudí. Existujú však ľudia, ktorým stačí spať 5 hodín. Na druhú stranu nájdete aj ľudí, ktorí potrebujú k spokojnosti 10 hodín. Oba extrémy sotva môžu v bežnom živote fungovať rovnakým spôsobom. Každý z nás by mal prispôsobiť svoj spánkom svojim individuálnym potrebám. Najmä by sme si nemali dlhodobo ukrajovať zo spánku.

O kvalite spánku nerozhoduje iba matrac, ale aj celé prostredie spálne. Dnes máme luxus, že si môžeme zabezpečiť maximálne efektívny spánok. Nespíme v miestnosti celá rodina, ako tomu bolo v minulosti. Ploštice či iné parazity nemáme v posteli.

Dnes kvalitu nášho spánku ohrozuje predovšetkým hluk. Aj ten však možno minimalizovať či až odstrániť. Ak bývanie pri rušnej ceste, vždy si môžete namontovať kvalitné zvukotesné okná. Prípadne orientovať spálňu opačným smerom. Zvukovo izolovať sa dajú aj celé steny.

Spálňa by mala byť miestom vyhradeným na spánok. Nemal by tu byť televízor či iné zariadenia.

Kvalitu spánku dokáže negatívne ovplyvniť používanie mobilných zariadení. Rôzne smartfóny, tablety či počítače umelo predlžujú bdenie, čoho výsledkom je to, že ráno sa zobudíte menej regenerovaný (unavenejší).

Kde kúpiť matrac?

Pri kúpe matraca máte dnes široký výber. Prečo sú tie časy, kedy existoval jeden obchod s matracmi v celom meste. Veľmi populárne sú internetové obchody, ktoré v minulosti ponúkali cenovo výhodnejšie matrace (oproti bežným obchodom). Dnes to už ale nie je pravda. Internetové obchody vynikajú nad bežnými predajňami najmä šírkou ponuky. V eshope je šírka ponuky prakticky neobmedzená. Podstatnou nevýhodou nákupu v online svete je fakt, že matrac si na internete nevyskúšate. Aspoň zatiaľ technológie do takéhoto štádia nedospeli. V kamenných predajniach si môžete matrac nielen pozrieť, ale aj vyskúšať. Predajcovia vám určite dovolia si na takomto

Related Post

Leave a Reply