Oplatí sa investovať do drahých matracov z prírodných materiálov?

Oplatí sa investovať do drahých matracov z prírodných materiálov?

Stačí stráviť v predajni s matracmi iba zopár minút (je jedno či v internetovej, alebo v tej skutočnej kamennej), aby ste získali pocit, že pri kúpe matraca môžete minúť naozaj veľa peňazí. Až sa divíte, z čoho sú tie drahé matrace vyrobené.

Logickou otázkou však je, či sa kúpa takýchto matracov oplatí. Je to investícia do zdravia, alebo obyčajné míňanie peňazí za prepych a pohodlie?

Na túto otázku vám nikto nedá jednoznačnú odpoveď. Takmer pri každom drahšom matraci platíte zbytočne za niečo, čo nepotrebuje, čo je zbytočné a poteší akurát výrobcu a predajcu. Jednou z týchto vecí sú aj prírodné materiály, hoci rozhodne ich nemôžeme označiť za zbytočnosť.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Čo sú to prírodné materiály v matracoch?

Dnes je taký trend, ktorý hlási „čo je prírodné, to je dobré“. Z tohto pohľadu sa mali najlepšie naši predkovia, ktorí spali na výlučne prírodných materiáloch. Seno, slama, kože či lístie rozhodne neobsahovali nič syntetické. Kto by si to však s našimi predkami menil?

Najobľúbenejším prírodným materiálom vo svete matracov je v súčasnosti jednoznačne latexová pena. Má obľúbenú penovú formu a ponúka niekoľko podstatných úžitkových vlastností.

Latex má prirodzené antimikrobiálne vlastnosti. Mnohí výrobcovia v rámci marketingových snáh vyrábajú z latexu zázračný materiál, zabíjač každého škaredého mikróbu. Latexová pena bez akejkoľvek pochybnosti zlepšuje hygienický stav lôžka. Latexová pena naozaj obmedzuje rast a rozmnožovanie mikróbov. To nie je žiadny marketingový výmysel.

Latexová pena sa vyrába z latexu, ktorý sa nachádza v telách rastlín, kde je súčasťou imunitného systému. Latex chráni rastlinu pred vonkajšími faktormi. Latex si do veľkej miery tieto vlastnosti zachováva aj po priemyselnom spracovaní – teda vulkanizácii.

Latexová pena má navyše výrobné ortopedické vlastnosti. To znamená, že latexový matrac pomáha udržať vašu chrbticu bližšie k optimálnemu stavu. Počas spánku by ste chrbticu nemali mať prehnutú ani jedným, ani druhým smerom. Ortopedické vlastnosti matraca sú dôležité najmä pre ľudí s vyšším vekom, ktorí sú na problémy s chrbtom a chrbticou ďaleko náchylnejší.

Potom tú máme kokosové vlákno, ktoré nájdeme stlačené do kokosovej dosky. Kokosové vlákno sa získava zo šúp nezrelého kokosového orecha. Podobne ako latex, aj kokosové vlákno má prirodzené antimikrobiálne vlastnosti. V matracoch sa však používa najmä za účelom zvýšenia tvrdosti matraca bez toho, aby to malo negatívny vplyv na vzdušnosť lôžka.

...

Kvalita prírodných materiálov

Cena matraca je okrem použitých materiálov ovplyvnená najmä ich kvalitou. Tu vznikajú veľké rozdiely.  Pre bežného spotrebiteľa je odhad kvality matraca komplikovaný. Zväčša sa musí spoľahnúť na dôveryhodnosť výrobcu matraca a následne na dôveryhodnosť výrobcu komponentov matraca.

Vždy sa však oplatí sledovať dostupné parametre matraca. Pri latexovej pene aj kokosovej doske je to hustota. Výrobca/predajca by mal udávať, koľko kilogramov hmoty je v jednom metri kubickom. Pri latexovej pene je to od cca 70 kilogramov na meter kubický. Pri kokosovej doske od 90 kilogramov na meter kubický.

Tu platí, že vyššia hustota indikuje lepší materiál, keďže na jeho výrobu bolo použité väčšie množstvo základnej suroviny.

Ekonomický aspekt

Za predpokladu, že nemáte neobmedzené množstvo peňazí, pri kúpe matraca, budete musieť uvažovať ekonomicky. Teda sa budete snažiť za čo najmenej peňazí získať čo možno najlepší matrac.

Špičkový matrac vyrobené čisto z prírodných materiálov by sa možno vynímal vo vašej spálni, ale za tú cenu vám to jednoducho nestojí.

Na kúpu matraca sa pozerajú inak ľudia, čo majú 20 rokov a inak ľudia čo majú cez 70. A takto je to správne. Mladí ľudia sú zväčša vo výbornom zdravotnom stave a nie sú usadení. Starších ľudí zvyčajne trápi viacero zdravotných neduhov a rozhodne sa nesťahujú každé dva tri roky. Týmto a ďalším faktorom je potrebné prispôsobiť výber matraca.

Ak  máte 20 a ste zdravý, tak prírodné materiály pre vás nemusia byť hlavným kritériom výberu matraca. Ak ste mladý, tak potrebujete na niečom spať, zároveň však nemáte peňazí nazvyš, respektíve ich radi miniete na iné životné aktivity. Zdravý mladý človek sa bez problémov vyspí aj na bežnom matrace vyrobenom z polyuretánovej peny. Takýto matrac nemusí mať dlhú životnosť, mladý človek ju však ani nepotrebuje. Ak existuje veľký predpoklad, že sa najbližšie roky budete sťahovať, či sťahovávať, načo by ste investovali veľa peňazí do matraca? Potom by ste ho museli so sebou brať do vášho nového bydliska. Jednoduchšie je kúpiť si základný matrac za niekoľko desiatok eur a pri potrebe zmena bydliska ho nechať tam, kde je.

Starší ľudia už svoje zdravie zanedbávať nemôžu, pretože by sa to rýchlo prejavilo na kvalite ich života. Sťahovať sa nesťahujú a tak investícia do špičkového matraca dáva všetok zmysel. Voľba prírodných materiálov je dobrá voľba. Starším ľuďom sa odporúča kvalitný latexový matrac. Jadro matraca môže byť z kokosovej dosky, alebo môže byť taštičkové (pružinové). Dôležité je však siahnuť po dostatočne hrubom matraci od overeného výrobcu. Tu sa neoplatí experimentovať s neznámymi výrobcami, ktorým nemôžete dôverovať. Matrac je investícia na 10 rokov, takže je lepšie staviť na istotu.

Related Post

Leave a Reply