Ktoré matrace považujeme za ortopedické a prečo?

Ktoré matrace považujeme za ortopedické a prečo?

S výrazom „ortopedický matrac“ sa pri kúpe nového matraca určite stretnete. Problém je v tom, že nie každý zákazník vie presne, čo to taký ten ortopedický matrac vôbec je. Ak si matrac kupujete každých cca 10 rokov, tak ani nemáte veľkú šancu sa v rôznych typoch matracov orientovať. Pre vaše dobro je však vhodné, aby ste vedeli, čo ortopedický matrac je, a čo ortopedický matrac nie je.

Je to z jednoduchého dôvodu – aby vás predajca neoklamal. Ak predajca vie o matracoch všetko a vy nič, veľmi ľahko sa stanete obeťou marketingu či reklamy. Marketing je pri matracoch masívny, takže nejde o žiadnu náhodu.

Definícia ortopedického matraca

Za ortopedický môžeme považovať iba taký matrac, ktorý má dostatočne intenzívne ortopedické vlastnosti.  Dostatočné na to, aby sa prejavili na spánku a polohe človeka na lôžku.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Teoreticky každý matrac má nejaké ortopedické vlastnosti. matrac s minimálnymi ortopedickými vlastnosťami však nemôžeme považovať za ortopedický, keďže tieto vlastnosti majú prakticky nulový vplyv na spánok.

Čo je to ortopedickosť?

Ortopedickosť by sme mohli opísať ako schopnosť matraca dostať chrbticu do lepšej polohy.

Chrbtica je komplikovaná časť ľudského tela. Skladá sa z kostí a nervov a sú na ňu napojené sústavy svaloch, šliach a ďalších tkanív. Problémy s chrbticou nevedú iba k bolestivému chrbtu, ale aj k ďalším zdravotným problémom.

Moderný spôsob života dáva chrbtici zabrať spôsobom, na ktorý nebola evolučne prispôsobená. Namiesto celodennej fyzickej práce je vystavovaná celodennému sedeniu. V práci za stolom, v aute či doma na gauči. Moderný človek je človek sedavý.

Jediný čas, kedy má chrbtica priestor na uvoľnenie a regeneráciu, je spánok. Z tohto dôvodu je dôležité, aby počas spánku bola chrbtica naozaj zrelaxovaná. Ak trpí počas dňa, je neprijateľné, aby absencia komfortu pokračovala aj počas noci.

Regenerácia chrbtice a súvisiacich tkanív je spolu s regeneráciou svalov kľúčovým momentom, ktorý rozhoduje o tom, v akom stave sa ráno zobudíte. Rozhoduje o tom, či sa ráno zobudíte svieži a plný energie, alebo sa budete cítiť pod psa.

Taštičkový matrac

Asi najobľúbenejším a zároveň najrozšírenejším typom ortopedického matraca je tzv. taštičkový matrac. Ide o druh pružinového matraca. Aj v taštičkovom matraci sa nachádza množstvo pružín. V klasickom pružinovom matraci (ktorý nemá ortopedické vlastnosti) sú však pružiny rozmiestnené rozdielne.

Každý taštičkový matrac je špecifický v tom, že obsahuje pružiny, ktoré sú navzájom nezávislé. Každá jedna pružina je samostatná. Nie je spojené so žiadnou ďalšou pružinou. Pružiny sú zašité to textilných vrecúšok (taštičiek) a iba tieto taštičky sú navzájom pozošívané.

...

Ak stlačíte jednu pružinu na klasickom pružinovom matraci, spozorujete deformáciu okolitých pružín – často veľkého priestoru. Pri taštičkovom matraci však je pozorovaná zmena omnoho menšia. Stlačením jednej pružiny dochádza k deformácii iba jednej pružiny.  Okolité pružiny zostanú v pôvodnom stave.

Práve v tejto schopnosti nezávislej reakcie tkvie podstata ortopedických vlastností taštičkového matraca. Pružiny v matraci tak reaguje iba na tlak vyvíjaný na ne. Dokážu tak kopírovať nerovnosti ľudského tela. Ťažšie časti tela klesnú hlbšie do matraca. Ľahšie časti tela klesnú menej do matraca a ich poloha nebude ovplyvnená ťažšími časťami telami.

Pri taštičkových matracoch poznáme výraz „bodová elasticita“. Tá opisuje schopnosť matraca reagovať na nerovnosti ľudského tela. Čím vyššia bodová elasticita, tým dokáže matrac reagovať na menšie nerovnosti.

Bodovú elasticitu priamoúmerne ovplyvňuje hustota pružín. Pri kúpe matraca by ste sa vždy mali dostať aj k tomuto údaju. Lepší predajcovia toto číslo udávajú priamo v popise matraca. Ďalší predajcovia by vám mali vedieť toto číslo poskytnúť na vyžiadanie. Pri hustote pružín je potrebné si dávať pozor na to, aby ste pri rôznych matracoch porovnávali tie isté číslo – teda hustotu s hustotou. Problém je totiž v tom, že niektorí predajcovia/výrobcovia udávajú namiesto hustoty absolútny počet pružín, ktorý je logicky vždy číselne vyšší. Takýmto spôsobom chcú budiť lepší dojem. Toto číslo si však vždy môžete prepočítať do hustoty, hoci to nemusí byť práve najjednoduchšie.

Najlacnejšie alebo základné taštičkové matrace vykazujú hustotu okolo 250 pružín na meter štvorcový. Tie najlepšie modely dosahujú hustotu aj viac ako 1200 pružín na meter štvorcový.  Ak máte 20 rokov, ak ste mladý, tak vám bude stačiť aj matrac s nižšími parametrami. Luxusné verzie sú vhodné najmä pre starších ľudí.

Latexové matrace

Za výborné ortopedické matrace sa považujú aj latexové matrace. Ak to už z výzvu vyplýva, tento typ matrac sa vyrába z latexu, čo je prírodný materiál získavaný z kaučukovníka.

Latexový matrac je penový, takže v ňom nenájdete žiadne pružiny. Ortopedické vlastnosti sú tak priamo obsiahnuté v latexe.

V praxi sa často stretávame s kombináciou taštičkového jadra a latexovej peny. Na pružinách sa prirodzene veľmi pohodlne spať nedá. Preto sa na pružinové jadrá lepia penové vrstvy. Medzi týmito dvoma vrstvami ešte pri kvalitnejších matracoch môžete nájsť aj tretiu – kokosovú dosku vyrobenú z kokosových vlákien.

Latexová pena je výborný matrac aj s ďalšieho dôvodu – je prirodzene antimikrobiálna. Spojenie latexovej peny s pružinovým jadrom (ktoré je zase mimoriadne vzdušné) vytvára hygienicky veľmi priaznivé podmienky.