Mám 25 rokov a potrebujem matrac. Aký si mám si mám kúpiť?

Mám 25 rokov a potrebujem matrac. Aký si mám si mám kúpiť?

Matrac má priemernú životnosť cca 10 rokov. Výrobcovia odporúčajú matrace meniť približne po desiatich rokoch. Veľa ľudí však používa matrace aj viac ako desať rokov. V každom prípade je interval výmeny matraca pomerne dlhý. Do bežného ľudského života by sa v priemernej hodnote životnosti zmestilo cca 7 až 8 kúp matraca. Od tohto čísla však musíme odrátať detstvo a starobu, kedy sa ku kúpa matracov veľmi nevyjadrujeme. Povedzme, že za život sa venujeme kúpe matraca 4 či 5 krát.

Logicky tak máme s kupovaním matracu veľmi obmedzené skúsenosti. A s kupovaním matraca pre konkrétny vek máme nulové skúsenosti. Ono je totiž výrazný rozdiel kupovať matrac, keď máte 25 rokov a keď vám ťahá na sedemdesiatku. V nasledujúcom texte sa pozrieme na to, prečo tomu tak je.

Všeobecné požiadavky na matrac

Všeobecnými požiadavky na matrac rozumieme taká požiadavky, ktoré platia naprieč vekovými kategóriámi.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Tu bez pochybností patrí kvalita, ktorá je úzko spojená so životnosťou. Keď kupujete matrac, tak chcete, aby toto vaše rozhodnutie bolo ekonomické. Teda aby ste za matrac nezaplatili zbytočne veľa peňazí. Ekonomickosť však nedokážete zhodnotiť iba na základe ceny v obchode. Do tohto je potrebné započítať aj životnosť matraca. Ak jeden matrac vydrží päť rokov a druhý desať, logicky je prvý matrac dvojnásobne drahý (za predpokladu, že stály rovnako.

Každý matrac musí mať vhodné rozmery. Ak ste malého vzrastu, tak vás to veľmi trápiť nemusí. Malý človek môže bez ujmy spať na veľkom matraci. Na pozore by sa však mali mať vysoký ľudia. Ak je im bežný matrac prikrátky, nemali by to tolerovať. Na trhu je dostatok firiem, ktoré ponúkajú výrobu nadrozmerných matracov.

Matrac by mal spĺňať aj minimálnu hrúbku. Tá by nemala byť menšia ako 12 centimetrov. Príliš tenké matrace totiž môžu mať negatívny vplyv na zdravie vášho chrbta.

Tvrdosť matraca

Požiadavky na tvrdosť matraca sa odvíjajú od veku. Vo všeobecnosti platí, že starší ľudia by mali spať na mäkších matracoch. Deti by mali spať na maximálne tvrdom matraci. Dôchodcovia by mali siahať po matracoch z opačného spektra tvrdosti.

25-ročný človek by mohol siahnuť po menej tvrdom matraci. Ku konkrétnemu označeniu tvrdosti sa v tomto článku nedopracujeme, pretože požiadavky na tvrdosť sú do veľkej miery individuálne. Niekto preferuje spánok na mäkšom matraci, iný na tvrdšom.

Výber tvrdosti je závislý aj od výšky a hmotnosti človeka – teda na rozložení jeho hmotnosti. Vo výbere správnej tvrdosti vám pomôžu tzv. tabuľky tvrdosti. Z nich na základe výšky a váhy zistíte odporúčanú tvrdosť matraca na stupnici od jedna do päť. Číslo 1 je najmäkší matrac, a číslo 5 matrac najtvrdší.

...

Ortopedickosť matraca

Ak ste už zašli niekde do predajne s matracmi, tak určite ste si všimli, že dôležitým slovom v tomto svete, je ortopedickosť či ortopedický. Za ortopedický označujeme taký matrac, ktorý má schopnosť optimalizovať polohu chrbtice počas spánku. Želaná poloha chrbtice je cca vodorovná. Pokiaľ je počas spánku prehnutá jedným či druhým smerom, trpí – a spolu s ňou trpíte aj vy.

Ortopedický matrac je dôležitý najmä pre ľudí, ktorí majú boľavý chrbát či akékoľvek problémy s chrbticou. Starší ľudia by preto mali brať kúpu ortopedického matraca ako samozrejmosťou.

Medzi ortopedické matrace patria najmä taštičkové matrace, čo je typ pružinového matraca. Taštičkový matrac sa skladá z veľkého množstva malých pružiniek, ktoré sú nezávislé. Každá jedna pružina reaguje nezávisle. Vďaka tomuto systému dokáže taštičkový matrac kopírovať nerovnosti ľudského tela a tak zabezpečiť lepšiu polohu chrbtice.

Výborné ortopedické vlastnosti majú aj latexové matrace. Tie navyše majú aj množstvo ďalších plusov – tie však nie sú predmetom tohto článku.

Takýto matrac je určite plusom aj pre človeka, ktorý nedávno oslávil 25 rokov života. Problém je akurát v tom, že kvalitné ortopedické matrace sú výrazne drahšie ako bežné matrace. Otázka teda nestojí, či je takýto matrac  pre mladého človeka dobrý, ale či sa mu oplatí do neho investovať.

Ak  máte 25 rokov a ste v plnom zdraví, neexistuje veľký zmysel v tom, aby ste všetky svoje úspory vložili do špičkového ortopedického matraca. Pomohol by vám, ale vzhľadom na vynaložené peniaze zanedbateľne. Lepšie je kúpiť si priemerný matrac bez ortopedických vlastností a ušetrené peniaze investovať napríklad do vzdelania. Takáto investícia sa vám zhodnotí a keď budete mať primeraný vek, budete si môcť kúpiť špičkový matrac, a to bez toho, aby to vaša peňaženka vážnejšie pocítila.

Odporúčanie

Mladí a zdraví ľudia by si mali vystačiť s kvalitným penovým matracom. Cena takéhoto matraca je zlomkom ceny top matracov. Čo však znamená kvalitný penový matrac?

Kvalitu matraca možno veľmi rýchlo zhodnotiť na základe jeho značky. Overený výrobca zväčša neponúka niečo, za čo by sa v budúcnosti hanbil. Vždy sa však môžete ponoriť do parametrov matraca. Pri penových matracoch je najdôležitejšie sledovať hustotu použitého materiálu. Platí, že vyššia hustota značí lepší matrac. Hustejšia pena vyžaduje viac vstupného materiálu. Hustejšia pena vám dlhšie vydrží a je jednoducho lepšia. Najlacnejšie penového matrace majú hustotu okolo 15 kilogramov na meter kubický. Tie najlepšie cez 30. Hodnotu 25 kg/m³ už možno považovať za fajn.

Related Post

1 Comment

  1. […] považovať iba taký matrac, ktorý má dostatočne intenzívne ortopedické vlastnosti.  Dostatočné na to, aby sa prejavili na spánku a polohe človeka na […]

Leave a Reply