Tip na kvalitný matrac

Tip na kvalitný matrac

Výber nového matraca nie je jednoduchá záležitosť, ako tomu bolo napríklad v minulosti. Pred pár rokmi ste mali ďaleko užší výber ako dnes. Možnosti boli obmedzené. Matrac ste si mohli ísť kúpiť do bežnej predajne, kde mali v ponuka naozaj zopár matracov, a to väčšinou rovnakého typu. Keby sme to mali zjednodušiť, tak vybrať ste si mohli akurát tak veľkosť matraca.

Dnes ešte stále môžete zájsť do malej predajne matracov vo vašom okresnom meste. Na túto možnosť však nie ste odkázaný. K dispozícii máte aj veľké predajne s nábytkom, kde podstatnú časť predajného priestoru tvoria matrace. A potom sú tu špecializované predajne matracov, kde pod jednou strechou nájdete veľké množstvo matracov. A mnohé z nich sú dokonca vystavené v posteliach. Na tieto postele si dokonca môžete ľahnúť a matrac si vyskúšať na vlastnej koži.

V neposlednom rade máte možnosť nakupovať na internete. Hlavnou výhodou nákupu na internete bola v minulosti cena. Teraz už nenájdete výrazný rozdiel v cenách medzi kamennými a online predajňami. Top výhodou internetových obchodov je šírka ponuky. Aj bežný eshop má vie ponúknuť ďaleko väčšie množstvo matracov ako najväčší kamenný obchod.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Na internete nájdete o matracoch množstvo informácií. Prečítať si ich môžete bez toho, aby ste boli pod nejakým stresom.

Zorientovať sa v takejto širokej ponuke však vôbec nie je jednoduché. Množstvo typov matracov to robí celé komplikované. Ako zhodnotiť kvalitu? Výhodnosť konkrétneho matraca?

V tomto článku prinášame tip na matrac, ktorého kúpou rozhodne nespravíte chybu.

Ortopedický taštičkový matrac Exclusive – model X2

Prvý  matrac, ktorý sa tu v krátkosti pokúsime predstaviť, je z rodiny pružinových. Konkrétne ide o taštičkový matrac.  Taštičkové matrace sa v súčasnosti považujú za to najlepšie, čo si môžete domov do spálne odviezť.

A to z niekoľkých dôvodov. Taštičkové matrace sú obľúbené najmä z dôvodu, že ponúkajú ortopedické vlastnosti. Preto ich aj môžeme zaradiť medzi ortopedické matrace. Často dostávajú prívlastok aj zdravotné, hoci to nie je práve najšťastnejší výraz. Taštičkové matrace vás určite z ničoho nevyliečia. Dokážu však predchádzať problémom chrbtice, chrbta a zlepšovať kvalitu spánku.

Nositeľom ortopedických vlastností matraca Exclusive je jeho taštičkové jadro s obchodným označením Medizone R200. Aj toto pružinové jadro sa skladá z veľkého množstva malých pružiniek. Dôležité je (z hľadiska funkčnosti), že tieto pružiny nie sú pospájané tak, ako to je riešené v klasickom pružinovom matraci. Každá jedna pružina je nezávislá. Každá je zabalená do textilného vrecúška (taštičky). A iba tieto taštičky sú pozošívané. Výsledkom je, že pružiny nie sú navzájom ovplyvňované. Ak stlačíte jednu pružinu, nedôjde k deformácii okolitých pružín.

...

Toto je kľúčové – matrac takto dokáže kopírovať nerovnosti ľudského tela. Tam, kde sú ťažšie časti tela, klesne hlbšie. A to bez toho, aby to ovplyvnilo ľahšie časti tela.

Taštičkové matrace sú obľúbené aj z dôvodu, že sú hygienické. Vďačia tomu vysokej vzdušnosti – veď  veľká časť jadra je tvorená vzduchom. Takto sa nemusíte obávať, že v matraci sa bude koncentrovať vlhkosť. Vlhkosť totiž praje životu, rastu a rozmnožovaniu mikroorganizmov.

Matrac Exclusive model F2 sa však neskladá iba z pružinového jadra. Na takomto matraci by sa veľmi spať nedalo. Matrac sa skladá z ďalších troch vrstiev. Na oboch stranách matraca je nalepená vrstva latexovej peny.

Latexová pena je výborný materiál. Je príjemná na dotyk – dobre sa na nej spí. To však nie je všetko – dôležitá je najmä jedna iná vlastnosť. Latexová pena má prirodzené antimikrobiálne vlastnosti a teda iba pomáha hygienickým parametrom celého matraca.

Latexová pena sa vyrába z prírodného latexu, čo je látka, ktorú rastliny obsahujú a využívajú ju vo svojom imunitnom systéme. Na priemyselné využitie sa latex získava pestovaním kaučukovníka. Plantáže nájdete najmä v Juhovýchodnej Ázii.

Latex si zachováva antimikrobiálne vlastnosti aj po priemyselnom spracovaní, ktoré prebieha už v Európe.

Ďalšou vrstvou matraca Exclusive model F2 je kokosová doska. Kokosová doska je prirodzene vyrobená z kokosových vlákien, ktoré sa získavajú zo šupky nedozretého kokosového orecha. Ide tak opäť o prírodný materiál. Navyše má aj antimikrobiálne vlastnosti.

Kokosová doska sa však v matracoch nepoužíva pre antimikrobiálne vlastnosti kokosového vlákna. Plní tu trochu inú funkciu. Kokosová doska je v matraci Exclusive F2 iba na jednej strane pružinového jadra – aby zvýšila tvrdosť jednej strany. Takto nám vznikne obojstranný matrac z odlišnou tvrdosťou na každej strane. Spodná strana matraca má tvrdosť 2 (na päťstupňovej stupnici tvrdosti, 5 je najtvrdší), čo označuje stredne mäkký matrac. Vrchná strana (už si kokosovou doskou) má tvrdosť 3, čo označuje stredne tvrdý matrac.

Súčasťou každého matraca je ešte aj poťah. Tento matrac z dielne spoločnosti Vegas nie je žiadnou výnimkou. S matracom Exclusive však dostanete naozaj exkluzívny poťah. Nesie označenie Premium Jaquard. Dôležitý je však parameter gramáže – až 600 gramov na meter štvorcový. Tento poťah je navyše prešitý zlatistými vláknami a mal prinášať do lôžka výbornú klímu. Aj poťah by mal mať antimikrobiálne vlastnosti. Aj vďaka poťahu by malo byť v matraci menej baktérií, roztočov a plesní. Celkovo môžeme tento matrac hodnotiť z pohľadu hygieny na jednotku.

Related Post

1 Comment

  1. […] veľký zmysel v tom, aby ste všetky svoje úspory vložili do špičkového ortopedického matraca. Pomohol by vám, ale vzhľadom na vynaložené peniaze zanedbateľne. Lepšie je kúpiť si […]

Leave a Reply