Všetko o latexových matracoch

Všetko o latexových matracoch

Zaujali vás latexové matrace? Chystáte sa kúpiť nový matrac a rozmýšľate, či práve ten latexový je správnym výberom? V tomto článku sa dozviete všetko potrebné na to, aby ste sa vedeli správne rozhodnúť. Jedna vec je totiž kvalita latexových matracoch a druhá vhodnosť pre konkrétneho človeka. Latexový matrac sa naozaj nemusí hodiť do každej spálne. Vráťme sa však na začiatok.

Čo je to latexový matrac?

Definícia latexového matraca, či jeho vymedzenie, vôbec nie je zložité. Napísať, že sa skladá z latexu však nestačí. Za latexový matrac môžeme považovať taký matrac, ktorý je vyrobený takmer výlučne z latexu. Preto za latexový matrac nemôžeme považovať taký matrac, ktorý má v sebe zabudovanú iba vrstvu latexu. Sem patria napríklad taštičkové matrace – ich jadro je pružinové, alebo povrch tvorí latex.

A čo je to vlastne ten latex?

Latex je prevažne biela (môže byť aj červená či oranžová) tekutina, ktorá sa prirodzene vyskytuje asi v 15 percentách kvitnúcich rastlín. Rastliny využívajú latex ako časť svojho imunitného systému. V rastlinných pletivách latex pomáha brániť jedinca pred neželaných návštevníkmi – mikróbmi z okolitého prostredia.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Latex sa pre potreby výroby matracov získava z kaučukovníka. Teoreticky by ste ho mohli získavať aj z púpavy, ktorá rastie na slovenských lúkach. Nebolo by to však ekonomické. Kaučukovník sa ukazuje ako najvhodnejšie rastlina na produkciu latexu. Pestuje sa v trópoch, a to najmä v Juhovýchodnej Ázii. Na plantážach sa kaučukovník dožíva cca 25 rokov – potom je nahradený mladším jedincom.

Získaný latex sa transportuje aj do Európy, kde je priemyselne spracovávaný. Proces výroby latexovej peny sa nazýva vulkanizácia – čo je podobný proces, aký poznáme z výroby gúm. V minulosti sa aj všetky pneumatiky vyrábali z prírodného kaučuku. Dnes to už nemá veľký význam a priemysel využíva syntetický kaučuk. Nejaký ten syntetický kaučuk sa používa aj pri výrobe latexovej peny. Nie však u všetkých výrobcov. Syntetický kaučuk sa používa vraj z dôvodu zlepšenia úžitkových vlastností. Ak ho však výrobca použije priveľa, tak môžete mať podozrenie, že tak spraviť z dôvodu lacnejšej výroby.

Latex a jeho antimikrobiálne vlastnosti

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa latexové matrace tešia takej obľube, je fakt, že latex si v matracoch zachováva aj po priemyselnom spracovaní jednu kľúčovú vlastnosť – a to schopnosť komplikovať život mikróbom. Prirodzené antimikrobiálne vlastnosti latexovej peny sú mimoriadne dôležité z pohľadu hygieny matraca.

...

Hygiena latexového matraca

Hygienický matrac je taký matrac, ktorý je bezpečný pre ľudské zdravie. Pri matracoch sú rizikom najmä všemožné mikróby – baktérie, roztoče a plesne.

Matrac je teoreticky miestom, kde sa mikróbom môže veľmi dobre dariť. V matraci je vždy teplo a nájde sa tam aj nejaká potrava (v prachu). Posledné, čo k životu mikróby potrebujú je vlhkosť, a tá sa do matraca dostane ľudským potom.

Túto vlhkosť je preto potrebné z matraca dostať rýchlo preč. Na to, aby sa to podarilo, je potrebné, aby bol matrac dostatočne vzdušný. Latexové matrace sú považované za vzdušné. Je to vďaka tomu, že počas výroby sa v pene vytvárajú diery. Tekutý latex sa vylieva do formy, ktorá tieto prevzdušňovacie diery vytvorí.

Latexový matrac k tomu ešte pridáva aj antimikrobiálne vlastnosti. V latexových matracoch sa často používa aj kokosová doska, ktorej úlohou je matrac spevniť. Kokosová doska je vyrobená z kokosového vlákna, ktoré má tiež prirodzené antimikrobiálne vlastnosti.

Z pohľadu hygieny je tak latexový matrac tou najlepšou možnou voľbou. Úplnou samozrejmosťou by mal byť pre alergikov. Určite je však veľkým plus aj pre úplne zdravých ľudí.

A čo kvalita latexového matraca?

Na kvalite latexového matraca samozrejme záleží. Kvalitný latexový matrac vydrží viac a môžete sa naň spoľahnúť. Dôležitá je napríklad kvalita výroby kokosovej dosky (ak ju matrac obsahuje). kokosové vlákno je prirodzene drobivé a v takomto stave by v matraci dlho nevydržalo. Z tohto dôvodu sa kokosová doska impregnuje (latexom), aby získala nejakú pružnosť. Ak výrobca chce pri výrobe ušetriť, tak kokosovú dosku nenaimpregnuje v celej hrúbke.

Kvalitu samotného latexu je možné pomerne dobre hodnotiť na základe hustoty. Platí – hustejšia pena je lepšia pena. Na výrobu hustejšej peny sa spotrebuje väčšie množstvo materiálu. Teda bude platiť aj to, že hustejšia pena bude aj drahšia pena. Výrobcovia a predajcovia sa vám však prirodzene budú snažiť predať menej hustú penu za maximum peňazí.  Preto treba sledovať konkrétny parameter matraca. Výrobcovia by mali uvádzať hustotu peny – v kilogramoch na meter kubický. Ak tento údaj nie je v popise matraca, tak si ho vypýtajte. Ak niekto predáva kvalitný matrac, tak nemôže mať problém tento údaj poskytnúť. Ak ho skrýva a hovorí o super kvalitnej pene, tak niekde bude problém.

Ak nechcete sledovať tento konkrétny parameter, tak sa môžete spoľahnúť na značku. Ideálne je však sledovať hustotu matraca a zároveň prihliadať k výrobcovi. Výrobca je garantom toho, že matrac bol skutočne vyrobený z toho, z čoho mal byť. Overený výrobca matrac určite nevyrábal s použitím zdraviu škodlivých chemických látkach. Pozor – pri matracoch je potrebné sledovať najmä výrobcov komponentov. V prípade latexových matracoch je to sledovanie výrobcu peny.