Ktorým materiálom sa pri kúpe matraca radšej vyhnúť?

Ktorým materiálom sa pri kúpe matraca radšej vyhnúť?

Dnes to pri nakupovaní nového matraca naozaj nie je jednoduché. Ponuka je veľmi široká. Aj na našom trhu pôsobia desiatky výrobcov, ktorí ponúkajú stovky rôznych druhov matracov vyrobený z veľkého množstva tradičných i menej tradičných materiálov.

V minulosti to bolo s matracmi omnoho jednoduchšie. V dávnej minulosti ľudia spávali maximálne tak na kope zhrnutého lístia, sena či iného prírodného materiálu. Postupne sa to všetko zlepšovalo, ale zďaleka to nemalo charakter revolúcie. Naši predkovia (nie takí vzdialený) spávali na tzv. strožliakoch -– teda vakoch naplnených slamou. Slama sa v strožliakoch každý rok po žatve menila, takže takéto matrace boli po mnohé mesiace pekne voňavé. Spánok na nich nebol až taký zlý, ako by sa to na prvý pohľad mohlo zdať.

Veľká zmena nastala asi okolo roku 1870, kedy svet uzrel prvý pružinový matrac. Svet, nie však Slovensko. K nám táto novinka dorazila omnoho neskôr. Pružinové matrace dlho dominovali svetu spánku. Až po druhej svetovej vojne sa naplno rozvinula výroba syntetických materiálov na báze ropných produktov. Pružinové matrace sa však predávajú dodnes a taštičkové matrace patria k matracovej špičke aj v 21. storočí.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Cieľom tohto článku je pozrieť sa na materiály, ktoré sa používajú v súčasných matracoch a vyzdvihnúť tie, ktorým je lepšie sa radšej vyhnúť. Ono to vôbec nie je jednoduché, pretože v súčasnosti je v predaji matracov toľko marketingu, že celý proces nie je práve najprehľadnejší. Výrobcovia a predajcovia sa často snažia zamaskovať skutočnú podstatu toho, čo vám predávajú.

Polyuretánová pena

Polyuretánová pena je najbežnejším materiálom na výrobu matracov. Z jedného pochopiteľného dôvodu – ide o veľmi lacný materiál. Výhodou je aj to, že z touto penou sa veľmi dobre pracuje a možno ju bez problémov formovať.

Vo všeobecnosti musíme povedať, že polyuretánová pena nie je dobrou voľbou do matraca. Matrac z polyuretánovej peny (PUR peny) by ste si mali kúpiť iba vtedy, ak potrebujete ušetriť peniaze. Takéto rozhodnutie je ospravedlniteľné vtedy, ak máte povedzme 20 rokov a ste vo výbornom zdravotnom stave.

Aké sú nevýhody polyuretánovej peny? Táto pena neprospieva hygiene matraca. Polyuretánová pena nie je práve najvzdušnejšia. Vzduch sa v nej ťažko pohybuje. Prečo je to dôležité? Dobrý matrac dokáže eliminovať hromadenie vlhkosti. Tá je dôležitá preto, lebo praje životu, rastu a rozmnožovaniu mikroorganizmov. Nebezpečné nie sú iba roztoče, ale aj baktérie či rôzne plesne.

...

Pri matracoch sa často spomína aj výraz ortopedický. V tomto smere vás polyuretánová pena opäť nepoteší. Nemožno ju totiž považovať za ortopedický materiál, a tak ani matrac vyrobený z PUR peny nebudeme môcť volať ortopedickým. Opäť tu platí už spomínané – ak máte 20 rokov, tak vás to veľmi trápiť nemusí. Ak máte však viac rokov a chrbát už nie je to, čo býval, tak je to problém.

Bežné polyuretánové peny nie sú preborníkmi ani v životnosti. Lacné PUR peny sú náchylné na tvorbu preležanín na miestach najväčšieho používania. Znížením životnosti matraca sa vám v konečnom dôsledku predražuje celý matrac.

Pri matracoch vyrobených z polyuretánovej peny nemožno obísť tému parametrov tohto materiálu. Je totiž veľký rozdiel medzi nekvalitnou a kvalitnou PUR penou. Najjednoduchší spôsob, ako hodnotiť kvalitu peny, je pozrieť sa na nej hustotu. Čím vyššia hustota peny, tým lepšie úžitkové vlastnosti. Najlacnejšie polyuretánové peny oplývajú hustotou okolo 15 kilogramov na meter kubický. Tie najlepšie majú aj dvojnásobok tejto hodnoty. Tieto dve peny by ste poľahky rozoznali pri prvom dotyku.

Pri kúpe matracov je dobré sledovať tento údaj. Väčšina dobrých predajcov udáva hustotu peny priamo v popise výrobku. Nanič sa nemusíte pýtať. Ak to však neuvádzajú a hovoria iba o vynikajúcej pene, tak pozor – pýtajte sa, keďže existuje podozrenie, že táto informácia bola účelovo zatajená.

Toto isté platí aj pri ďalších penách, kam radíme vylepšené polyuretánové peny, pamäťovú penu a latexovú penu. Pri všetkých týchto penách je potrebné sledovať hustotu. Iba takto zistíte, čo v skutočnosti kupujete.

Lepidlá používané v matracoch

Téme lepidiel v matracoch sa veľmi okrajová. Avšak by nemala byť. Na matraci trávime cca tretinu dňa. Je to miesto, ktoré nás výrazne ovplyvňuje. Matrac by mal byť maximálne zdravý. Pri zliepaní rôznych vrstiev matraca sa používajú lepidlá. Tie môžu byť úplne neškodné, ale to o nich nemôžeme povedať. Problém nastáva najmä pri lacných matracoch, kde sa výrobca snaží šetriť a špičkové neškodné lepidlo nie je práve najlacnejšia záležitosť.

Nekvalitná kokosová doska

Kvalitná kokosová doska je výbornou súčasťou matraca. Spevňuje ho a zároveň je vzdušná. Pri kokosových doskách je však dôležitá ich životnosť. Kokosové vlákno je prirodzene drobivé. Z tohto dôvodu sa spevňuje latexovým mliekom, ktoré opäť nie je práve najlacnejšie. Pri výrobe lacných matracov sa na ňom šetrí a tým sa obmedzuje životnosť kokosovej dosky. Kvalitu kokosovej dosky odhadnete pomerne ťažko. Je potrebné sa spoľahnúť na reputáciu výrobcu. Kokosové dosky od neznámych výrobcov zvyknú byť nízkej kvality. Ak máte v popise matraca aj výrobcu kokosovej dosky, tak máte veľkú šancu, že s touto časťou matraca bude všetko v poriadku.

Related Post

Leave a Reply