Ako je to s hygienou matraca?

Ako je to s hygienou matraca?

Pri kupovaní nového matraca je potrebné myslieť aj to, aké hygienické podmienky nám ponúkne. Respektíve, aké starosti s hygienou s ním budeme mať.

Čo však máme na mysli, keď hovoríme o hygiene pri matracoch? Hygiena nie je synonymom čistoty, aj keď v mnohých prípadoch sa to takto zjednodušiť dá.

Pri matracoch nás však nemajú bežná špina až tak trápiť nemusí. Síce matrac nebude vyzerať úplne dokonale, ale zároveň nebude nebezpečný.  A práve bezpečnosť matraca je pri hygiene kľúčovým pojmom.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Matrac má slúžiť na spánok. Jeho úlohou je zabezpečiť kvalitný spánok, teda spánok, ktorého výsledkom je optimálne zregenerovaný človek. Na to, aby ste mohli spokojne spať, potrebuje spať na matraci, ktorý vás nevyrušuje.

Používať výraz „vyrušovať“ pri matraci možno nedáva veľký zmysel. Na prvý pohľad. Je jasné, že matrac vás nebude otravovať pohybom či podobne. Otravovať vás však môže vďaka svojmu obsahu. V každom matraci sa totiž môže vyvinúť pomerne veľké spoločenstvá rôznych druhov mikroorganizmov.

Ak teda hovoríme o hygiene matraca, tak hovoríme o mikróboch v matraci.

Mikróby v matraci

Mikroorganizmy nie sú niečo, z čoho by sme mali automaticky pociťovať hrozbu. Nachádzajú sa totiž všade okolo nás. A dokonca aj v našich telách. Dokonca sme na nich závislý. Bez miliárd baktérií nachádzajúcich sa v našich črevách by sme nedokázali žiť.

Miliardy mikroorganizmov sa nachádzajú aj v našich domácnostiach. Žiadnou výnimkou nie sú ani v matrace. V každom matraci nájdete miliardy a miliardy mikroorganizmov. Za bežných okolností to nepredstavuje žiadny problém. Naše telo, náš imunitný systém, sú na život v takýchto podmienkach zvyknuté. Veď keby neboli, tak človek ako druh nemohol existovať. Problém je v tom, že nie všetky mikróby predstavujú pre človeka rovnaké nebezpečenstvo a aj náš imunitný systém pozná hranice – určité množstvo mikróbov začína spôsobovať problém. Táto hranica však nie je pevná a závisí od konkrétneho človeka. Alergici napríklad patria medzi ľudí s citlivým imunitným systémom.

Druhy mikróbov

Mikroorganizmus či mikrób je skupinové označenie pre mikroskopické organizmy. Teda organizmy, ktoré nie je možné vidieť voľným okom.

Baktérie – táto široká skupina vzbudzuje asi najväčšie obavy. Nie všetky baktérie však predstavujú pre človeka problém. A ako už bolo povedané, dôležitá je aj koncentrácia baktérií.

Plesne – mikroskopické spóry (zárodky) plesní sú všade okolo nás. Ak sa vyskytnú priaznivé podmienky, tak pleseň začne zo spóry rásť. Ak spóra pristane napríklad na vlhkom chlebe a zotrvá tam dostatočne dlho, začne rásť a za pár dní sa z mikroskopického organizmu vytvorí čosi viditeľné.

Roztoče – článkonožce z triedy pavúkovcov. Roztoče sú tradičným ľudským spoločníkom. Nájdeme ich takmer všade. Väčšine ľudí nerobia problémy. Trpia nimi najmä alergici. Roztoče sa živia prachom.  Prach v domácnosti totiž z veľkej časti pozostáva s odumretej ľudskej pokožke – teda výživného organického materiálu.

Aké podmienky potrebujú k životu mikroorganizmy

Ako všetky žijúce stvorenia, aj mikróby potrebujú pre svoj život určité podmienky. Všetok život potrebuje pre svoje fungovanie prijímať živiny. Potravu získavajú mikróby v našich matracoch z ľudského odpadu. Ako už bolo povedané, hlavným zdrojom organického materiálu je prach a v ňom nachádzajúca sa ľudská pokožka. V prachu však môžete nájsť aj ďalší užitočný materiál.

Život a životný cyklus mikróbov je do veľkej miery ovplyvnený okolitou teplotou. Existujú limitné teploty, pri ktorých mikróby prežívajú. Potom poznáme optimálnu teplotu, pri ktorej sú mikróby maximálne aktívne – zažívajú intenzívny rast a rozmnožujú sa.

Posledným faktorom, ktorý nás bude v súvislosti s matracmi zaujímať, je vlhkosť. Pri vlhkosti to funguje podobne ako pri teplote. Pri určite vlhkosti mikróby akurát prežívajú. Pri optimálnej vlhkosti sú aktívne.

Ako znížiť množstvo mikróbov v matraci?

Bojovať proti mikróbom možno na viacerých frontoch. Niektoré metódy sú aktívne, iné pasívne.

Pri boji môžeme využiť vedomosti, ktoré sme získali v tomto článku. Môžeme sa napríklad pokúsiť mikróby nekŕmiť. V tomto prípade pôjde o obmedzovanie prachu v spálni. Pravidelné čistenie priestoru pomôže. Rovnako ako pomôže kvalitný poťah matraca, ktorý zabráni prenikaniu prachu do matraca. Využiť možno chránič matraca.

S teplotou matraca toho veľa nespravíme. Teda pokiaľ nechcete spolu s mikróbmi vymrznúť aj vy. Jeden z dôvodov, prečo mikróby majú tak radi matrace, je fakt, že je v ňom teplo. Vaše telo vyhrieva matrac cca 8 hodín denne.

Tretím spomínaným faktorom je vlhkosť. S tou čosi spraviť vieme. A vôbec to neznamená, že do spálne budete musieť montovať nejaké zariadenie, ktoré bude vysušovať vzduch. Vlhkosť sa totiž do matraca dostáva pomerne špecifickou cestou. A to konkrétne potom.

V noci sa potíte. Ak zdravý človek počas noci vypotí niekoľko stovák mililitrov tekutiny. Tá sa dostane časom do matraca, kde môže dochádzať k jej kumulácii vo forme vlhkosti. Takto sa vytvorí situácia, kedy je v matraci vysoká vlhkosť, kde sa mikróby cítia ako v raji.

...

Proti takejto situácii možno bojovať kúpou vhodného matraca a primeranej postele. Je totiž potrebné zabezpečiť, aby sa vlhkosť z matraca prirodzene dostala do okolia. Potrebujete tak vzdušný matrac a posteľ, ktorá má otvorený priestor pod matracom.

Druhy matracov a ich hygienické predpoklady

Základným druhom matracu sú penové matrace – konkrétne matrace vyrobené z polyuretánovej peny. Najväčšou výhodou polyuretánových matracov je ich cena. Totižto za pár desiatok eur dostanete obstojný matrac – dá sa na ňom vyspať. Matrace vyrobené z polyuretánovej peny však patria z pohľadu hygieny k tej najhoršej voľbe.

Problém polyuretánovej peny je najmä to, že vykazuje veľmi nízke znaky vzdušnosti. Pohyb vzduchu a teda aj vlhkosti je v tomto materiály veľmi problematický. Keď sa do matraca z polyuretánovej peny dostane ľudský pot, vlhkosť sa v ňom bude vcelku efektívne hromadiť. Odvetranie vlhkosti do okolia bude príliš pomalé. Matracu pomôžete, keď ho dáte na dobre odvetraný rošt – teda na klasickú posteľ s vysokými nohami bez úložného priestoru. Oproti iným matracom aj tak dostanete obmedzené výsledky. Takýto matrac bude mať nižšiu hygienickú aj reálnu životnosť.

Matrace z ďalších pien (okrem latexovej) – parametre týchto pien sú v mnohom o čosi lepšie ako  pri klasickej polyuretánovej peny. Vrátane vzdušnosti. Rozdiel však nie je pri vzdušnosti nejako významný. Stále budete mať v spálni matrac, ktorý  má problémy so vzdušnosťou, a teda aj hygienou.

Latexový matrac – latexový matrac je druh penového matraca, hoci s bežnými penovými matracmi toho naozaj veľa spoločného nemá.

Latexové matrace sa vyrábajú z prevažne prírodného latexu. Latex je látka zvyčajne bielej farby nachádzajúca sa v asi 10 percentách druhov kvitnúcich rastlín. Latex by ste tak vedeli nazbierať aj bežnej slovenskej lúke. Nie je to však ekonomické. Latex používaný na výrobu latexových matracov sa získava z kaučukovníka, ktorý sa pestuje v tropických oblastiach Zeme. Ak si kúpite latexový matrac, tak latex použitý na jeho výrobu bol vypestovaný s veľkou pravdepodobnosťou v Juhovýchodnej Ázii.

Rastliny latex využívajú v rámci svojho imunitného systému. Latex im pomáha proti mikróbom. Človek latex využíva na rovnakú úlohu. Latex vulkanizáciou (proces premeny tekutého latexu na penu) nestráca svoje prirodzené antimikrobiálne vlastnosti. Latexový matrac vytvára podmienky, ktoré nie sú priaznivé pre život mikróbov. Ani zďaleka to neznamená, že v takomto matraci nebudú baktérie, roztoče a plesne. Zaručene ich však bude menej.

Latexový matrac má oproti penovým aj ďalšiu podstatnú výhodu – je vzdušný. Nielenže pena ako taká je vzdušná, ale výrobca túto penu ešte dodatočne perforujú. Pohyb vzduchu v latexovom matraci tak nie je komplikovaný.

Pružinové matrace – pre potreby tohto článku nebudete rozlišovať medzi klasickými pružinovými matracmi. Rozdiel medzi nimi je akurát v konštrukcii pružín. A to neovplyvňuje ich najdôležitejšiu vlastnosť z pohľadu hygieny – vzdušnosť.

Pružinové matrace v oblasti vzdušnosti skutočne nemajú konkurenciu. Niet sa čomu čudovať – takmer celé jadro takéhoto matraca tvorí vzduch. Pružiny zaberajú menšiu časť priestoru. V takomto prostredí sa vzduch pohybuje ľahko a rýchlo.

Rošt a hygiena matraca

Význam podkladu pod matrac sme v tomto článku už spomenuli. Rošt hrá dôležitú úlohu pri odvetrávaní spodnej časti matraca. Pri penových matracoch je kľúčové, aby boli položené na lamelový a odpružený rošt. Pri pružinových matracoch nemusí byť rošt odpružený. Je však stále kľúčové, aby matrac nebol položený na plný rošt. Stačia pevné dosky – musia však byť medzi nimi medzery.

Poťah a hygiena matraca

Aj poťahom sme sa v tomto článku už vyjadrili. Každý matrac má poťah. Nie každý poťah však matrac chráni dostatočne. Základné matrace majú lacné poťahy, ktoré zabránia iba tej najväčšej špiny v prieniku do matraca. Prach sa však cez ne dostane. Čím lepší a kvalitnejší poťah, tým lepšie je chránený matrac.

Treba si však dávať pozor na rôzne marketingové taktiky. Často sa stretnete s poťahmi, ktoré majú mať zázračne antimikrobiálne vlastnosti. Poťah s výťažkami aloe vera či striebornými vláknami. Aloe vera je sukulent, teda niečo ako kaktus. Bežne sa používa v kozmetike. Čo je však dôležité, zatiaľ nikto nedokázal, že výťažky z tejto rastliny aj fungujú. A aj keby fungovali, tak pri matraci vám to nepomôže. Pri výrobe, pri vysokých teplotách, by všetky účinné látky zmenili svoju podobu. Pri strieborných vláknach je to trochu iné. Striebro má dokázateľne má antibakteriálne účinky. Problém je však v tom, že v poťahu matraca ho až tak veľa nenájdete. Sem- tam sa objaví nejaké postriebrené vlákno, čo určite nebude stačiť na to, aby to ovplyvnilo život mikróbov.

Životnosť matracov

Pri životnosti matraca je potrebné rozlišovať dve kategórie – hygienickú a mechanickú. Často sa tu nerobí dostatočný rozdiel. Treba povedať, že dobrý či kvalitný matrac sa mení z hygienických dôvodov. Zlý či menej kvalitný matrac mení z dôvodov fyzických či mechanických zmien.

Na nekvalitnom matraci sa po čase začnú ukazovať preležaniny (penové matrace), čo znemožňuje optimálne využitie matraca. Takýto matrac je potrebné vymeniť. Špičkový matrac sa odporúča meniť každých cca 7 až 10 rokov. Špičkový taštičkový matrac je vybavený pružinovým jadrom, ktoré vám bez problémov poslúži bez mechanických chýba aj štvrťstoročia. Výrobcovia na ne často dávajú záruku aj cez 20 rokov. Takýto matrac sa však nikdy  nepoužíva takto dlho. Výrobcovia takýto matrac odporúčajú vymeniť každých cca 10 rokov z dôvodu hygieny.

Related Post

Leave a Reply