Aký matrac kúpiť na chatu či na stanovačku?

Aký matrac kúpiť na chatu či na stanovačku?

Na jednej strane sa nad touto otázkou ani nemusíte zamýšľať. Veď na chatu, ale aj na stanovačku, si môžete zobrať rovnaký matrac, aký sa hodí aj do bežnej spálne. Dokonca si so sebou môžete zobrať aj matrac, na ktorom každý deň spávate.

Všetko toto však bude mať niekoľko nie vždy želaných následkov.

Keď idete stanovať niekde do autokempingu, tak potrebujete matrac dostať do auta. A to bežné auta toho veľa naozaj nedostanete. Na druhú stranu zase nemá význam si upierať aspoň základné pohodlie. Potrebujete nájsť nejaký rozumný kompromis. Nájsť nejaký matrac, ktorý bez problémov dáte do auta a tento matrac vám zároveň zaručí pokojnú noc.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

A čo, ak sa vyberiete na turistiku? To je situácia opäť odlišná. Nároky na váhu a rozmery matraca sú opäť vyššie. Do chrbát by ste nejako dali aj bežný matrac, ale ako dlho by  ste to vydržali. Pri turistike treba dbať najmä na váhu – pohodlie tu ide už trochu do stratena.

A čo situácia na chate? Tu sa dostávame na opačnú stranu. Pohodlie je tu dôležité, a bežne nás nestojí veľa úsilia dostať veľký matrac na chatu či do inej podobnej stavby. Pri kúpe matraca na chatu je potrebné myslieť na inej úrovni. Na takomto matraci budete spávať niekoľkokrát za rok. Koľko ste ochotní do niečoho takéhoto investovať? Kým matrac, ktorý máte doma hrá pre váš chrbát a zdravie veľkú rolu, tento druhý matrac je na tom inak. Vaše zdravie ovplyvňuje minimálne. Rozhodnutie o kúpe matrac na chatu je preto rozhodnutie predovšetkým ekonomické.

Matrac do autokempingu (do stanu)

Ak sa chystáte niekde k vode do autokempingu a v stane nechcete tráviť čas na sparťanskej karimatke, máte pred sebou viacero možností.

Veľmi efektívnym riešením sú nafukovacie matrace. Ich najväčšou výhodou je ich spratnosť. Vo vyfúknutom stave zaberajú minimum priestoru. Musíte si k nim však pribaliť aj nafukovacie zariadenie – hoci v prípade núdze je možné nafukovacie matrace nafúknuť aj ústami. O niečo takéto by sa však mali pokúšať iba úplne zdraví ľudia, a aj to veľmi opatrne. Nafukovacie „žaby“ však vôbec nie sú veľké zariadenie. Vždy si však môžete kúpiť elektrické nafukovacie zariadenie, ktoré vám dodá maximálne pohodlie.

Nafukovacie matrace sa predávajú v rôznych rozmeroch. Veľkou výhodou je, že je možné ich kúpiť za veľmi dobré peniaze. Lacné nafukovacie matrace však často trpia problémami s kvalitou. Musíte byť tak pripravený, že vám budú fučať. Buď si so sebou zoberiete lepiacu sadu, alebo nejakú náhradnú podložku. Spať na vyfúknutom nafukovacom matraci rozhodne nie je nič príjemné, keďže rozdiel oproti spaní na zemi nie je výrazný.

...

Alternatívou k nafukovacím matracom sú penové matrace. Podstatný rozdiel oproti bežným matracom je hrúbka – tá je iba pár centimetrov. Takúto hrúbka umožňuje matrac zrolovať a bez problémov naložiť do auta. Dlhodobý spánok na takomto matraci neodporúča, tých pár dní v stane však nič zlé nespraví.

Na trhu sú ešte skladacie penové matrace. Tie nezrolujete, ale poskladáte. Takýto matrac sa skladá z viacerých pospájaných častíc. Manipulácia s takýmto matracom je ľahšia, avšak v aute zaberie viacej priestoru.

Matrac na turistiku

Ako už bolo spomenuté do batohu sa toho veľa nezmestí. Zároveň by ste však chceli spať aj v horách maximálne pohodlne. Tradičnou pomôckou turistov je karimatka. Tá však zaberá pomerne veľa priestoru a neposkytuje práve najvyššie pohodlie. V súčasnosti sú asi najlepšou voľbou turistické nafukovačky. Ide o špeciálne nafukovačky, ktoré sa nafukujú automaticky. Akurát je potrebné ich manuálne (tlakom) vyfúknuť. Veľkou výhodou je, že vo vyfúknutom stave sú menšieho rozmeru ako bežné karimatky. Zároveň ponúkajú vyššiu mieru komfortu.

Matrac na chatu

Pri výbere matraca na chatu je potrebné myslieť predovšetkým na ekonomickú stránku. Nemá veľký zmysel minúť na matrac na chatu rovnaké peniaze ako za matrac do spálne.

Našťastie ponuka lacných matracov je viac ako dobrá. V tomto prípade sa nemusíte veľmi zamýšľať nad ich kvalitou. Je viac-menej jedno, či je matrac dostatočne vzdušný, či je ortopedický a podobne.  Aj menej vzdušný matrac si s podmienkami chaty – keďže budete na ňom viac nespať ako spať, vlhkosť sa bez problémov odparí. A pospať si niekoľko nocí na matraci bez ortopedických vlastností vášmu zdraviu nijako neuškodí.

Samozrejme, že všetko toto je potrebné vnímať v kontexte. Ak trávite na chate tri noci z týždňa, tak všetko vyššie uvedené neplatí. Takto strávite na matraci takmer polovicu času. Práca medzi hlavným a vedľajším matracom sa rovnomerne rozloží. V takomto prípade je potrebné venovať rovnakú pozornosť chatovému matracu ako hlavnému matracu.

Pokiaľ máte neobmedzené finančné zdroje, tak si špičkový matrac kúpte aj na chatu, na ktorej trávite jeden víkend v roku. Bežne však ľudia nie sú ochotní dať 2000 a viac eur za matrac, na ktorom strávia pár nocí v roku.

Na chatu sú vhodné aj už spomínané nafukovacie matrace. Ideálne sú chatu, kde nie je príliš veľa miesta. Prípadne tam, kde potrebujete príležitostne doplniť počet lôžok bez toho, aby vám to spôsobilo priestorové problémy.

Related Post

Leave a Reply