Ortopedické a neortopedické matrace – aký je medzi nimi rozdiel

Ortopedické a neortopedické matrace – aký je medzi nimi rozdiel

Pri kúpe matraca, v predajni či na internete, sa takmer určite stretnete s výrazom ako ortopedický.  Čo sa za týmto výrazom skrýva? Je dôležité mať doma na posteli položený ortopedický matrac? Alebo je to obyčajné vyhodenie peniaze a jednoduché obohatenia sa výrobcami či predajcami?

Začnime od začiatku. Povedzme si, čo to vlastne ten ortopedický matrac je.

Za ortopedický môžeme označiť každý matrac, ktorý  má dostatočné ortopedické vlastnosti. Teda ortopedické vlastnosti v takej intenzite, ktoré sa prejavia na ľudskom tele.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Čo sú to však tie ortopedické vlastnosti? Ortopedické vlastnosti dokážu upravovať polohu chrbtice a kĺbov. V tomto prípade nás zaujíma najmä poloha chrbtice, ktoré je pre kvalitu spánku kľúčová. Chrbtica je komplikovaný systém kostí, svalov, šliach, nervov a ďalších tkanív. Počas dňa je chrbtica silne zaťažovaná. V noci si musí odpočinúť, ak očakávate, že ďalší deň zvládne rovnakú záťaž. Počas spánku potrebuje byť chrbtica maximálne uvoľnená. Za takýchto okolností je regenerácia najefektívnejšia. Ak je chrbtica zaťažovaná aj počas spánku, regenerácia nie je optimálna. Výsledok je vyššia potreba spánku, respektíve horší stav vášho tela ráno po zobudení.

Klasický matrac optimálnej polohe chrbtice veľmi nepraje. Chrbtica sa zväčša dostane do dvoch možných polôh – buď je prehnutá jedným, alebo druhým smerom. Zväčša je to spôsobené tým, že ťažké časti tela tlačia na matrac a spôsobujú výraznú deformáciu väčšej časti matraca. S deformáciou matraca sa tak musia vyrovnať aj tie časti tela, ktoré nevyvíjajú veľký na matrac veľký tlak.

Pri ortopedickom matraci by to malo fungovať trochu inak. Matrac by sa mal deformovať iba tam, kde je naň vyvíjaný tlak. Respektíve najmä tam. V bedrách by povolil, ale to by zároveň neovplyvnilo protitlak na kolená či ramená. Bližšie sa k tomuto dostaneme pri konkrétnych typoch matracoch.

Matrace vyrobené z polyuretánovej peny

Matrace vyrobený z polyuretánovej peny sú základný typ matracov. Sú jednoznačne najlacnejšie, keďže výroba polyuretánovej peny je jednoduchá. Základný matrac vyrobený z polyuretánovej si môžete kúpiť už za niekoľko desiatok eur. Otázne je však to, čo za tieto peniaze dostanete.

Bežný matrac z polyuretánovej peny nie je vhodný pre ľudí s problematickým chrbtom. Ak ste mladí a zdraví, tak pokojne šetrite – spať sa vám bude aj tak dobre a ušetrené peniaze môžete použiť na niečo zaujímavejšie. Polyuretánový matrac má totiž prakticky nulové ortopedické vlastnosti. Nejaké by ste pri novom matraci našli, avšak v zanedbateľnej intenzite. Na to, aby sa prejavili na vašom spánku, potrebujete iný matrac. Navyše polyuretánové matrace majú aj množstvo ďalších nevýhod – krátka životnosť, nízka hygienickosť a tak ďalej.

...

Matrace z vylepšených polyuretánových pien (okrem pamäťovej peny)

Polyuretán je ropný produkt. Vlastnosti polyuretánovej peny je možné vylepšovať pridávaním rôznych dodatočných látok. Pri vhodnej technológii je možné výrazne zlepšiť vlastnosti matraca. Stále však nemôžete očakávať, že výrazne zlepšíte ortopedickosť matraca. V skratke – ani matrace z vylepšenej polyuretánovej peny (ako napríklad studenej peny) vám nepomôžu s chrbticou. Ponúkajú však lepšie ďalšie vlastnosti. Majú dlhšiu životnosť, sú vzdušnejšie a tak ďalej.

Pamäťová pena

Pamäťová pena je vyrobená z polyuretánu. Vyvinula ju americká vesmírna agentúra NASA. Pamäťová pena má vynikajúce úžitkové vlastnosti. Na rozdiel od ďalších penových matracov sa môže pochváliť aj ortopedickými vlastnosťami. Pamäťová pena sa v bežných podmienkach nepoužíva na výrobu celého matraca. Pamäťovú penu zvyčajne nájdete ako povrchovú vrstvu, a to nielen pružinových, ale aj sendvičových penových matracov.

Latexové matrace

Latexový  matrace sú v súčasnosti považované za to najlepšie, čo si môžete domov do spálne kúpiť. Obľúbené sa aj pre svoje výborné hygienické parametre. Latexová pena je totiž prirodzene antimikrobiálna. V neposlednom rade však tento typ matraca ponúka aj výborné ortopedické vlastnosti.

Taštičkové matrace (pružinové matrace)

Ak sa nejaký typ matraca spája s pojmom ortopedický, tak je to jednoznačne taštičkový matrac. Ide o druh pružinového matraca – druhým je klasický pružinový matrac.

Taštičkové matrace sú vyrobené z veľkého množstva malých pružín. Veľmi dôležitým aspektom konštrukcie je ich nezávislosť. Na rozdiel o klasického pružinového matraca, kde sú pružiny navzájom poprepájané, v taštičkovom matraci je každá pružina zašitá v textilnom vrecúšku. Pospájané sú akurát tieto textilné taštičky.

Táto konštrukcia umožňuje každej pružine reagovať samostatne. Ak stlačíte jednu pružinu pri klasickom pružinovom matraci, dôjde k deformácii jej okolia. Toto sa nestane pri taštičkovom matraci. Stlačením jednej pružiny sa deformuje iba jedna pružina.

Systém takýchto pružín dokáže kopírovať nerovnosti ľudského tela. Ťažšie časti tela deformujú určité pružiny výraznejšie, a to bez toho, aby ovplyvnili zvyšok matracu. Ľahšie časti tela deformujú pružiny menej.

Ak chcete mať doma dobrý ortopedický  matrac, tak taštičkový matrac je dobrou voľbou. Mal by však byť od spoľahlivého výrobcu. Takisto aj jadro takéhoto matraca by malo byť od overeného výrobcu.

Pri kúpe matraca je potrebné sledovať hustotu pružín. Čím vyššia hustota pružín taštičkového matraca, tým lepšie. Matrac s vyššou hustotou pružín dokáže lepšie kopírovať nerovnosti ľudského tela. Základné taštičkové matrace majú hustotu okolo 250 pružín na meter štvorcový. Tie najlepšie aj cez 1200 pružín na meter štvorcový.

Related Post

1 Comment

  1. […] v každom meste mali jednu či niekoľko predajní s matracmi. Predajný priestor nebol veľký. Rozhodne ste v meste nenašli veľké krabicové predajne. Všetko bolo zopár metrov štvorcových a tam […]

Leave a Reply