Aký vankúš zvoliť pri bolestiach chrbtice

Aký vankúš zvoliť pri bolestiach chrbtice

Spánok je dôležitá časť dňa. Ak ráno vstanete s pocitom nevyspatia, s bolesťou hlavy, s bolesťou v oblasti krku, či ramien, niečo nie je v poriadku. Je potrebné hľadať príčiny častého budenia počas noci, ale i príčiny vašich zdravotných problémov.

Pri zariaďovaní lôžka je potrebné dbať nielen na správny výber postele, ale predovšetkým je nevyhnutné si dať záležať na výbere matraca, ale aj vankúša. Ak túto voľbu podceníte môže sa ľahko stať, že nesprávny matrac, či vankúš môžu spôsobiť zdravotné problémy ako napr. alergie, tŕpnutie končatín, bolesti chrbtice a pod.

Ak sa u vás objavia problémy s krčnou chrbticou, či bolesťou hlavy jednou z príčin môže byť vankúš, na ktorom spíte. Nie je to však jediná príčina, ak máte dlhodobé problémy tých príčin môže byť viac a určite ich riešte aj s lekárom.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Aké typy vankúšov trh ponúka

Nie je tomu tak dávno, čo boli dostupné len klasické vankúše s rozmerom 70×90 cm. Ich výplň tvoria prírodné materiály (napr. perie, páperie, ovčie rúno,…), ale i polyester, mikrovlákno, vločieky dutého vlákna a množstvo iných výplní, ktoré postupne prichádzajú v ponukách spotrebiteľom. Tento typ vankúšov má svoje výhody i nevýhody. Sú vhodné pre ľudí, ktorí spávajú na chrbte i bruchu, ktorí si radi vankúš našuchoria podľa svojej potreby.

Ak však trpíte zdravotnými problémami je vhodnejšie si zvoliť anatomický vankúš. Na rozdiel od klasického, počas spánku nemení tvar, čím počas celej noci zabezpečuje stabilnú polohu. Sú vhodnou voľbou pre ľudí so sedavým zamestnaním, ale aj pre ľudí, ktorí ťažko manuálne pracujú. Zdraví spánok predsa potrebuje každý a to nielen dospelý človek, ale nižšie anatomické vankúše sú vhodné aj pre dieťa.

Výhody anatomického vankúša

Pri vankúšoch spomínaného typu nájdete oveľa viac výhod a takmer žiadne nevýhody. Takže ich benefitom je:

  • Anatomický tvar vankúša je navrhnutý tak, aby čo najpresnejšie podporoval prirodzený tvar ľudského telo a tak umožňuje počas spánku mať správnu polohu tela a uľahčené dýchanie.  
  • Tie vankúše sú najčastejšie vyrobené z pamäťovej peny, ktorá je citlivá na tlak i teplotu, čím pri ležaní mierne zmäkne a vytvaruje sa podľa vašej hlavy i krku.
  • Hlavnou funkciou vankúša by malo byť správne podopretie šije a hlavy, aby ramená neboli zaťažované, ale dokonale uvoľnené a túto funkciu tento vankúš ponúka.
  • Je vhodný pre takmer každú polohu spánku, okrem polohy na bruchu.
  • Jeho používaním nielen zmiernite problémy s krčnou chrbticou, ale im môžete aj predchádzať.

Výber anatomického vankúša

Vybrať správny vankúš je poriadna „fuška“. Ak vám kamarát, či kamarátka odporučí konkrétny anatomická vankúš, ktorý je pre neho výborný, opíše vám ako sa na ňom super spí, zdravotné problémy sa mu stratili, môže, ale nemusí to platiť aj pri vás. Nie každý človek má rovnakú anatómiu tela. Šírka ramien je rôzna u mužov i žien.

Dôležitá je výška vankúša.

Pri bežných činnostiach naša chrbtica dostáva zabrať. Najčastejšia denná poloha tela je sedenie. Sedíte pri výkone práce, pri konzumácií jedla, pri čítaní knihy, ručných prácach i učení, či hraní sa s deťmi. Málo sa hýbete, nemáte čas na prechádzky. Aspoň v noci by ste mali dopriať našej chrbtici, aby spolu s hlavou mala prirodzenú polohu.

...

Ak si chcete kúpiť vankúš, ktorý vám sedí a bude vášmu telu vyhovovať, navštívte predajňu a jednoducho si ho vyskúšajte. Ak je hlava mierne hore, vankúš je pre vás príliš vysoký. Naopak, ak je hlava mierne dole, vankúš je pre vás opäť nevyhovujúci, lebo je príliš nízky. Nevhodná výška vankúša zaťažuje krk. Výška záleží od šírky ramien. Vo všeobecnosti platí, že muži potrebujú vyšší a ženy nižší vankúš.

Tvar vankúša

Podobne ako výška, aj tvar vankúša je jednou z dôležitých faktorov. Pre podporu zdravia je najvhodnejšou variantov vankúš s dvomi „vlnkami“, ktoré majú odlišné vlastnosti i využitie. Jedna je vyššia, o niečo tvrdšia a zabezpečuje pevnú oporu chrbtice v oblasti krku a pliec. Druhá je mäkšia, na ktorú si položíte hlavu. Vie sa veľmi rýchlo prispôsobiť tvaru lebky.

Tvar vankúša musí byť počas používania stabilný. Ak viditeľne zmení tvar, určite ho vymeňte.

Rozhodujte sa podľa polohy, v ktorej spíte

Jedným z faktorov, ktoré je potrebné brať do úvahu nielen pri výbere matraca, ale aj pri výbere vankúša je poloha počas spánku.

Najvhodnejšia poloha na spanie je na chrbte. Dobrá voľba je klasický, ale aj anatomický vankúš, ktorý nie je príliš vysoký. Vysoký vankúš zdvihne hlavu hore, brada je ťahaná dopredu a krk je napätý i nadmerne zaťažovaný. Čo sa týka tvrdosti ideálne je mať vankúš stredne tvrdý, aby mohol tvarovať aj podpierať horné časti tela.

Vaša krčná chrbtica i plecia trpia najväčšou záťažou pri polohe na boku. No ak preferujete túto polohu, lebo je pre vás najpohodlnejšia, nemusíte sa jej vzdávať, ale siahnite po tvrdšom, pevnejšom anatomickom vankúši, ktorý vašu hlavu správne a dostatočne podoprie.

Jednou z najnevhodneších polôh na spanie je spánok na bruchu. Hlava je vykrútená, stŕpnutý krk nie je ničím výnimočným, celá chrbtica je v neprirodzenej polohe, o vodorovnej polohe krčných stavcov nemôžete hovoriť. Ak trpíte zdravotnými problémami, nepomôže vám ani nízky vankúš. Aj keď to bude ťažké je nutné sa naučiť spať v inej polohe.

Na anatomický vankúš je potrebné si zvyknúť

Prvýkrát ste investovali do anatomického vankúša. Tešíte sa, že konečne sa dobre a bezbolestne vyspíte. No po rannom prebudení zistíte, že sa spalo vám horšie ako na klasickom vankúši? Cítite sa nevyspato a bolesť krku, či hlavy sa vystupňovala? Nevracajte ho okamžite do predajne, ani nehľadajte nikoho komu by ste ho podarovali. Podobne ako na tvrdosť matraca, aj na vankúš je potrebné si zvykať a testovať ho minimálne dva týždne.

Ak ste predtým používali klasický mäkký vankúš, možno dokonca i dva je to pre vaše telo veľká zmena. Svaly šije a krku sa postupne prispôsobia a vy nakoniec zažijete spánok, po ktorom ste tak túžili.

Nezabúdajte na hygienu

Pre kvalitný a zdravý spánok je dôležitý správny vankúš, o ktorý je potrebné sa starať. Človek sa v noci potí, na vankúši ostávajú vypadnuté vlasy a preto je nutné používať obliečku, ktorú každý týždeň zvlečiete a operiete na 60°C. Niektoré vankúše sú vhodné aj do práčky a z času na čas je potrebné ich celé oprať. Pozorne si však prečítajte pokyny výrobcu. Určite ich po opratí nechajte dôkladne vysušiť, aby sa v nich nezačali tvoriť zárodky plesní. Aby ste predchádzali plesniam určite nechodievajte spať s mokrými vlasmi.

Podceňovanie hygieny môže spôsobiť, že bolesti chrbta môžu vystriedať astmatické, alergické, či kožné problémy.

Ak vankúš má známky poškodia, zmenil tvar, cítite z neho zápach, používate ho rok je potrebné ho vymeniť. Samozrejme čas výmeny záleží aj od materiálov, z ktorých je vyrobený.

Related Post

Leave a Reply