Matrac vhodný pre seniora

Matrac vhodný pre seniora

Vybrať dobrý matrac je umenie. Človek chce vybrať to najlepšie pre dieťa, ale aj pre rodiča, či babičku s deduškom. Každá generácia má svoje potreby, ktoré sa diametrálne líšia. Kým dieťa sa vyvíja, jeho život je bez závažných zdravotných ťažkostí, s pribúdajúcim vekom sa všetko mení.

Prečo je potrebné vybrať pre seniora kvalitný matrac?

S pribúdajúcim vekom, telo človeka si vyžaduje viac oddychu a relaxácie. Javí známky únavy. Človek si častejšie potrebuje ľahnúť, zložiť nohy a zdriemnuť. Senior svoje lôžko využíva nielen na nočný, ale aj na poobedný spánok. Kým ľudia v produktívnom veku spia v priemere 7 hodín, v dôchodkovom veku potreba spánku stúpa.   

Pri výbere matraca pre človeka vo vyššom veku, je potrebné zohľadniť aj jeho zdravotný stav. Pomerne častým problémom sú bolesti kĺbov, či chrbta, tŕpnutie končatín, problémy s krvným obehom i srdcom. Niektorí seniori majú  za sebou operačný zákrok, unikajú im telesné tekutiny. Iní sú dlhodobo ležiaci a je u nich potrebné predísť preležaninám.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Možno sa vám to nezdá, ale starší človek je citlivejší, trpí poruchami spánku – nespavosťou. Často na posteli potrebuje otočiť. Jeho spánok je plytký, telo sa nestíha regenerovať. Nielen u detí, dospelých, ale aj starších ľuďoch platí, že potrebujú zdravý spánok plný pohodlia, komfortu. Inak sa budia nevyspatí a javia známky podráždenosti a nervozity.

V každom veku platí, že nie je jedno na čom spíme. Od spánku závisí vaša psychická pohoda a častokrát aj zdravie. Preto nepodceňujte výber matraca.

Čo si všímať pri výbere matraca?

Rozmer

Pri deťoch, dospelých sa nad rozmermi moc nezamýšľame. Vyberieme rozmer podľa veľkosti postele a hotovo. Najčastejšie je to klasika 90×200. Samozrejme výrobcovia ponúkajú okrem štandardu aj menšie, väčšie i atypické rozmery. Dnes, bez problémov, sa dá objednať matrac vyrobený na mieru. Pri senioroch je dôležitým rozmerom výška matraca. Vyšší vek spôsobuje značné obmedzenie v pohybe. Ťažie sa vstáva, ale aj líha. Hlásia sa boľavé kĺby bedier, či kolien. Preto senior by mal mať vyššiu posteľ s vyšším matracom, ktorého hrana mu siaha až pod zadok. Výška matraca závisí od výšky postele i samotného človeka, ktorý keď sa naň posadí, mal by sa dotýkať nohami zeme a jeho kolená by mali zvierať 90° uhol.  Pozor, aby sa matrac nezošuchoval pri vstávaní z postele. Vyberajte tak, aby z ¼ bol krytý bočnicou postele.

...

Tvrdosť matraca – vybrať tvrdší, ale mäkší?

Tvrdosť matraca závisí od zdravotného stavu, preferenciách vášho najbližšieho, ale aj od jeho hmotnosti a výšky. Pohybový oparát je s pribúdajúcim veku značne poškodený. Ak zakúpený matrac je príliš tvrdý, dochádza k otláčaniu a následnej bolesti kĺbov a svalov. Ak bol človek zvyknutý na tvrdší matrac dbajte na to, aby vyššia tuhosť bola doplnená pamäťovou penou.

Matrac má pomáhať udržiavať chrbticu v čo najprirodzenejšej polohe. Nemá tlačiť na kĺbový systém. Je potrebné brať do úvahy aj fakt, v akej polohe človek spí. Pri spánku na chrbte sa hmotnosť tela rovnomerne rozloží po väčšej ploche. Preto je potrebné zvoliť si o čosi tvrdší matrac, aby sa za pár týždňov nezačal zadok zabárať do lôžka. Spánok na boku si vyžaduje o niečo mäkšie matrace.

Výbornou voľbou je obojstranný matrac, ktorého obidve strany majú rôznu tvrdosť. Lôžko nekupujete na rok, alebo na dva. Ak v dôchodkovom veku kúpite kvalitný matrac, môže vás aj prežiť. S pribúdajúcim vekom sa nárok na tvrdosť môže meniť a práve obojstranný matrac môže byť riešením.

Nie je jedno z akého materiálu je matrac vyrobený.

V minulosti boli ľudia radi, ak zohnali dáky kvalitnejší matrac. Dnes je výber veľmi široký. Výrobcovia  a následne predajcovia ponúkajú rôzne typy matracov – penové, pružinové, taštičkové, latexové, ale aj kombinované. Dobrý predajca vám vie ponúknuť a poradiť s jeho výberom. Preštudujte si plusy i mínusy jednotlivých materiálov a vyberte ten, ktorý bude najviac vyhovovať potrebám užívateľa.

Matrac pre seniora má byť nielen pružný, ale aj vzdušný, ľahko vetrateľný. Ak ste zakúpili polohovateľnú posteľ, príp. rošt, ktorý umožňuje polohovanie, vedzte, že nie každý matrac je na takúto posteľ vhodný. Ľahko sa môže zlomiť, naruší sa jeho štruktúra, vznikne priehlbina, alebo vyskočí pružina. Takýto matrac je vhodným kandidátom na výmenu, pretože môže dôjsť k zhoršeniu zdravotného stavu.

Majte na mysli, že matrac nie je zdravotná pomôcka. Matrac má podporiť zdravý a kvalitný spánok. Má byť podporou chrbtice, kĺbov a celého tela.

Poťah

Starší ľudia sú zimomraví a majú radi teplo. Možno sa tak ľahko nespotia, ale veľakrát sa stáva, že im uniknú iné telesné tekutiny. Preto poťah by mal byť príjemný, hrejivý, ale aj ľahko snímateľný s možnosťou prania v práčke. Aby sa zabránilo tvorbe baktérii mal by byť priedušný, ale aj antibakteriálny.

Udržať matrac hygienicky čistý pri staršom človeku je ťažšie a zároveň veľmi potrebné. Preto na je ľahšiu údržbu sa využíva chránič matrac (nájdete napr. na https://matrace-vegas.sk/chranice), ktorý je na matrac uchopený najčastejšiu gumičkami, aby sa nezošmykoval. Je ochrancom matrac pred škvrnami rôzneho typu. Ľahko sa dá dole a je odolný voči praniu v práčke aj na 60°C. Hygiena lôžka i tela je nevyhnutnou súčasťou života.  

Related Post

Leave a Reply