Kedy je správny čas premiestniť dieťa do vlastnej izby?

Kedy je správny čas premiestniť dieťa do vlastnej izby?

Spánok je pre život veľmi dôležitý, preto treba brať ohľad na deti, avšak netreba zabúdať ani na potreby rodičov. Podľa názoru a najnovšieho výskumu profesora pediatra Iana Paula, z Pensylvánskej univerzity je dobré, aby dieťa spalo vo vlastnej izbe čo najskôr. Možno sa s týmto názorom mnoho rodičov nestotožní, avšak výsledky výskumu hovorili jasne. Ideálne je, aby dieťa spalo samé vo svojej izbe približne od jeho pol ročných narodenín.

Výskum sa zameral najmä na kvalitu a dĺžku spánku u detí, kde sa zistilo, že deti ktoré spali s rodičmi dlhšie ako pol roka, spali  priemerne o 45 minút kratšie, ako deti, ktoré spali samostatne. Všeobecne známy názor pediatrov je ten, že deti by mali byť spolu s rodičmi v izbe do šiestich mesiacov alebo jedného roka života dieťaťa, kvôli syndrómu SIDS. Jedná sa o syndróm náhleho úmrtia dojčiat. Profesor I. Paul sa však vyjadril, že tento syndróm hrozí deťom do šiestich mesiacov veku, potom sa už netreba obávať.

Výsledky výskumu

Výskum bol založený na sledovaní bežných rodín. Sledovania sa zúčastnilo 230 rodín, kde boli zistené nasledovné informácie:

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →
  • 4 mesačné dojčatá, ktoré spali vo vlastnej izbe si pospali o 45 minút
    dlhšie

Dieťa (9 mesiacov), ktoré spalo v izbe pri rodičoch spalo priemerne 9, 75 hodiny. Deti ktoré dosiahli 4 mesačné narodeniny si pospali vo vlastnej izbe 10,5 hodiny. Pri starších deťoch bol rozdiel oveľa väčší. Niektoré deti, ktoré spali vo vlastnej izbe si pospali o hodinu a 45 min dlhšie.

Kedy je teda správny čas dieťa presunúť do vlastnej izby?

Najčastejšie sa môžeme stretávať s názorom mamičiek, že dieťa presunuli do vlastnej izby približne medzi jedným alebo dvoma rokmi života. Niektoré deti to zvládajú úplne v poriadku, no často sa v tejto dobe u dieťaťa prejavuje separačná úzkosť, čím sa stáva presun do vlastnej izby zložitejší.

Čo hovoria odborníci je jedna vec, ako to cítia rodičia je druhá vec. Preto je toto rozhodnutie na ramenách rodičov. Dôležité je, aby malo dieťa kvalitný a nerušený spánok, pretože ten je dôležitý pre rodinnú pohodu a vývoj dieťaťa.

Detský spánok

Čím je bábätko menšie, tým viac hodín z dňa prespí, nielen počas noci, ale aj počas dňa. Preto je dôležité, aby sme okrem pokojného prostredia dieťaťu zabezpečili aj dobrý podklad na spanie.

...

Matrace pre deti (batoľatá/ bábätká)

Práve výber postieľky a matraca zohráva pri kvalite spánku dôležitú úlohu. Po novom matraci sa obzeráme najmä v prípade, ak bábätko zdedilo postieľku s matracom po staršom súrodencovi. Matrace pre deti sú vo všeobecnosti vysoké približne 6-8 cm. Dieťaťu môžete kľudne dopriať aj vyšší matrac. Treba si však dávať pozor, ak používate monitor dychu, ktorý má s matracmi vyššími ako 10 cm problém, pretože môžu ovplyvňovať citlivosť snímacej dosky monitora, ktorá sa pod matrac umiestňuje.

Väčšiu úlohu ako výška matraca zohráva tvrdosť matraca. Pre správny vývoj detskej chrbtice sa odporúčajú stredne tuhé matrace, ktoré poskytujú dostatočnú oporu a zároveň netlačia. Mäkké alebo matrace s pamäťovou penou sa neodporúčajú. Je to z toho dôvodu, že ak dieťa spí na bruchu, mäkký matrac mu nedovolí pohodlne dýchať. Ďalším dôvodom je, že neposkytujú dostatočnú oporu pre chrbticu dieťaťa.

Aký materiál sa v detských matracoch nachádza?

Detské matrace sa vyrábajú z rôznych materiálov ako je napríklad latex, pur pena alebo kokosová doska. Najčastejšie vo vnútri matraca nájdeme kombináciu spomínaných materiálov. Latexové matrace do postieľky, sa vyrábajú zo zmesi prírodného a syntetického latexu. Tieto matrace umiestňujeme na lamelový rošt.

Ako sme už spomínali vyššie, mäkké matrace nie sú vhodné a práve matrace z materiálu s názvom PUR pena patria medzi mäkké matrace. Avšak, ak sa vo vnútri matraca použije aj kokosová doska, ktorá zvýši tvrdosť matraca, je možné PUR penu použiť. Kokosová doska je v podstate prírodný materiál, ktorý je veľmi obľúbený, pretože je vzdušný a má antialergické a antibakteriálne vlastnosti. Najdôležitejšia vlastnosť je tá, že dieťaťu poskytne dostatočnú oporu pre chrbticu.

Aj keď sa niektorým rodičom môže zdať, že je zbytočné do matraca investovať, keďže deti rastú rýchlo, opak je pravdou. Aj za rozumné peniaze sa dá dostať kvalitný matrac, ktorý je pre deti naozaj dôležitý či už bude spať vo vlastnej izbe alebo v izbe spoločne s rodičmi.

Related Post

Leave a Reply