Ako si vyrobiť matrac svojpomocne?

Ako si vyrobiť matrac svojpomocne?

Na prvý pohľad to možno znie zvláštne, ale aj niečo také ako matrac si môžete vyrobiť na vlastnú päsť. Treba však myslieť na to, že v domácom prostredí sa vám nikdy nepodarí vyrobiť matrac takého štandardu, aký nájdete v bežných predajniach. Na to jednoducho nemáte potrebné prístrojové vybavenie. Z tohto nepriamo vyplýva aj to, že podomácky vyrobený matrac nie je vhodný na dlhodobé používanie. A to platí dvojnásobne pri prípadoch, kedy človek nie je v 100-percentnom zdravotnom stave.

Doma sa vám nikdy nepodarí vyrobiť pružinový matrac. Aj keď čisto teoreticky by ste si mohli kúpiť drôt a nejako ho natočiť do formy pružín. Z tohto však takmer zaručene nikdy nič dobre nevznikne. Rovnako teoreticky by ste sa mohli pustiť do spracovanie peny. Doma sa dá zvulkanizovať latex, vyrobiť nejakú formu, a potom do toho naliať hmotu. Toto všetko je však príliš zložité a náročné na domácu výrobu.

V tomto článku sa budeme venovať technológiám, ktoré sú lacné a zvládne ich priemerne zručný človek.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Návrat do minulosti

Naši predkovia si nevyrábali matrace pomocou žiadny špeciálnych prístrojov. Matrace si vyrobili z toho, čo mali dobre dostupné. Z tohto dôvodu to dokážete aj vy. Pri trochu zručnosti by sa vám malo podariť vytvoriť to, na čom spávali naši predkovia. Takto vyrobený matrac asi nebudete používať každý deň (aj keď aj to je možné), je to však určite zaujímavá možnosť na chatu či podobného zariadenia.

Historicky človek si vždy vyrábal matrac z materiálov, ktoré mal hojne dostupné. Vždy šlo o prírodné materiály, keďže v minulosti ani iné neexistovali. Prvé syntetické materiály sa začali objavovať až v druhej polovici 19. storočia. Bežnými sa však stali až po druhej svetovej vojne.

Nie je tomu až tak dávno, kedy sa na Slovensku používali namiesto matracov tzv. strožliaky. Strožliak má jednoduchú konštrukciu, respektíve mal: do plátenného vaku sa vkladala slama. Plátno bolo dostupné a slamy mali na dedinách k dispozícii viac ako dosť.

Slama sa v strožliakoch pravidelne menila. Po každej žatve sa otvárali strožliaky a menila sa v nich slama. Takto sa darilo zabezpečiť aký-taký hygienický stav matraca.

Takýto prírodný matrac mal aj jednu veľkú výhodu. Minimálne spočiatku veľmi pekne voňal. Teda oplýval niečím, čo sotva môžete očakávať od väčšiny moderných matracov. Ak si domov kúpite matrac vyrobený z polyuretánovej peny, tak budete cítiť zápach umelosti. V tomto smere sú lepšie latexové matrace. Latex je prírodný materiál – získava sa z rastlín. Priemyselne sa využíva kaučukovník. Súčasťou latexových, ale aj iných typov matracov, býva kokosová vrstva (nazývaná kokosová doska). Opäť ide o prírodný materiál. Kokosová doska sa vyrába z kokosového vlákna, ktoré nájdete v obale nezrelého kokosového orecha.

...

Jednou z podstatných motivácií do výroby klasického strožliakového matraca je práve ten jedinečný pocit z voňavého matraca. Ak máte chatu, kde si chodíte oddýchnuť od zhonu mestského života. K vôni záhrady tak môžete pridať aj voňavý matrac. Navyše v posteli máte nos priamo pri matraci – to akoby ste voňali kvety v záhrade.

Na výrobu strožliaku potrebujete toho naozaj málo. Namiesto klasického plátna môžete použiť akúkoľvek inú tkaninu. Samozrejme, že je lepšie použiť nejaký prírodný materiál, aby ste nenarušili esenciu celého matraca. Je však potrebné dbať na to, aby sa cez oká tkaniny nedostávali časti náplne von. To znamená, že tkaniny musí mať dostatočne tenké vlákna, respektíve primerané tkanie. Pokiaľ chcete mať na strožliaku tradičnú tkaninu s veľkými vláknami, potom je potrebné vložiť do matraca druhú vrstvu, ktorá zabezpečí vnútorný obsah matraca.tu už pokojne môžete použiť syntetické materiály. Aj tie však stále budú musieť vzdušné. Iba takto zvládnu prepúšťať rôzne rastlinné esencie do blízkosti vášho nosa.

Pri výplni matraca sa nemusí obmedzovať iba na slamu. Slama mala z historického pohľadu výhodu – keďže je pevnejšia a odolnejšia. Vás to však v súčasnosti nemusí zaujímať, keďže takýto matrac budete používať iba občas a náplň matraca môžete meniť oveľa častejšie ako jeden krát za rok.

Ako ideálnou náplňou do strožliaka sa ukazuje seno. Takýto materiál vás nebude stáť prakticky nič. Seno si dokonca ani nemusíte kupovať, keďže ho potrebujete minimum. Stačí si trochu vypýtať od niekoho, kto chová nejaké zvieratá. Prípadne si takéto seno môžete vyrobiť sami.

Dokonca si môžete vyrobiť bylinkový matrac. Aby vám viac voňal. Lúčne seno je plné byliniek – jeho väčšia časť však stále bude tvorená trávou. Nie je o nič zložitejšie sa vybrať na nejakú lúku a nazbierať iba bylinky presne podľa vášho gusta. Takého pamajoránu nájdete na lúkach naozaj veľa. Táto rastlina sa postará znamenitú vôňu po relatívne dlhý čas.

Iné typy matracov

Ak nechcete spať na sene, ale stále si chcete doma vyrobiť matrac, k dispozícii máte ďalšie materiály. V podstate môžete zrecyklovať všetko, čo je dostatočne mäkké a primerane odolné. Tvorivosti sa tu medze nekladú. Akurát treba znovu zdôrazniť, že takomto matraci by ste nemali spávať dlhodobo. A už v žiadnom prípade nie, ak nepatríte k práve najmladším.

Related Post

Leave a Reply