Aký matrac si kúpiť, keď peniaze nehrajú rolu?

Aký matrac si kúpiť, keď peniaze nehrajú rolu?

Ono to platí asi pre každého. Akýkoľvek je váš príjem, tak vždy sa snažíte robiť ekonomicky rozumné rozhodnutia. Dá sa dokonca povedať, že bohatší ľudia dávajú na ekonomickosť svojich rozhodnutí ešte väčší dôraz ako bežní ľudia. Veď nenadarmo sa z nich stali bohatí ľudia. Podarilo sa im to vďaka tomu, že počas dlhého obdobia robili správne ekonomické rozhodnutia.

Nadpis tohto článku, nastolený problém, je z tohto pohľadu iba fikciou. Keďže vždy budeme rozmýšľať ekonomicky. Určite je však zaujímavé sa porozprávať o matracoch aj z tohto pohľadu. Veríme, že vám to pomôže spraviť pri reálnom nakupovaní o čosi lepšie rozhodnutie.

Bežný trh s matracmi nie je až taký bohatý, ako je to s inými spotrebnými vecami. Týmto máme na mysli, že rozdiel medzi najlacnejším a najdrahším matracom nie je až taký veľký. Samozrejme, ak neberieme do úvahy nejaké extrémy. Na jednej strane nepovažujeme nejakú karimatku za matrac, na druhej strane nebudeme brať do úvahy luxusné matrace na mieru, kde si dáte zlatom vyšiť vlastné iniciály.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Na začiatok je dobré spomenúť ešte jednu myšlienku – cena pri matracoch nie vždy zodpovedá kvalite. Pri matracoch je to dôležitý rozmer, keďže najmä v časti lepších matracoch sú veľmi vysoké matrace. Toto môže dospieť až do extrému, kedy už nekupujete veľmi normálny matrac, ale výtvor šikovného marketingového oddelenia.

Materiály, ktorým možno veriť

Latexová pena

Jedným z materiálov, ktoré možno považovať za naozaj dobré, je latexová pena. Pritom nejde o žiaden luxusný materiál. V základnej podobe sa latexové matrace predávajú za pár stovák eur. Ak však nepozeráte na peniaze, pochopiteľne chcete tú najlepšiu latexovú penu. Ako teda rozoznať bežnú latexovú penu od je špičkovej?

Ako je to už pri každej pene, tak aj pri latexovej pene je potrebné sledovať hustotu materiálu. Platí – čím vyššia hustota použitej peny, tým lepšie úžitkové materiály. Vyššia hustota však logicky znamená aj vyššiu spotrebu materiálu, čo sa musí premietať do ceny. Na trhu však existujú matrace, pri ktorých sa výrobca snaží poskytnúť spotrebiteľovi to najlepšie, čo sa dá v súčasnosti vyrobiť. A budete prekvapení, že ani takýto matrac nie je mimo ekonomických možností bežného človeka. Špičkový latexový matrac kúpite aj do tisíc eur.

Ak v popise matraca prečítate, že hustota použitej peny je 90 kilogramov na meter kubický, ešte to neznamená, že by ste si ho mali kúpiť. Preveriť je potrebné aj ďalšie parametre. Nie je však jednoduché to spraviť priamo. Aby ste si boli naozaj istí, museli by ste vyrezať trochu z matraca, a takúto vzorku odniesť do nejakého špecializovaného laboratória. Sotva sa do niečoho takéhoto pustíte. Ako sa však cez tento problém dostať? Pôjde to iba dôverou. Budete musieť nájsť dôveryhodného výrobcu  matracov. A nielen to.

Problém je v tom, že  výrobcovia matracov sú iba skladačmi matracov. Dôležití sú aj výrobcovia komponentov matracov – napríklad pien. Dobrý výrobca matracov vám v popise svojho výrobku napíše aj to, kde a kým bola vyrobená latexová pena. Na svete neexistuje veľa firiem, ktoré sa venujú spracovaniu latexu.

Dôležité je to, že ak vám známa európska firma napíše, že jej matrac je vyrobený zo 100-percentne prírodného latexu pochádzajúceho z ekologicky šetrného hospodárstva, tak existuje veľký predpoklad, že to je aj pravda. Respektíve šanca,  že je to pravda, je omnoho vyššia ako pri matraci, u ktorého sa nedopátrate jeho pôvodu.

Latexová pena sa v matracoch používa v rôznej intenzite. Veľké množstvo matracov je vyrobených výhradne z latexovej peny. Akurát na penové jadro výrobca navlečie poťah.  Bežné je aj použitie kokosovej dosky. Tá sa používa za účelom zvýšenia tvrdosti matraca, a to bez toho, že by to ovplyvnilo vzdušnosť matraca. Kokosové dosky často nájdete v obojstranných matracoch s odlišnou tvrdosťou na každej strane.

Pri kokosovej doske platí to isté, ako pri latexovej pene. Je potrebné dbať na kvalitu. Ak to zanedbáte, tak práve kokosová doska môže byť tým najslabším článkom matraca. Nekvalitná kokosová doska sa používaním rozdrobí a stratí svoje úžitkové vlastnosti.

Kokosová doska sa vyrába z kokosových vlákien, ktoré sa získavajú z mladých nedozretých kokosových orechov. Kokosové vlákno má mnoho dobrých vlastností, určite však medzi ne nepatrí pevnosť. Kokosové vlákno sa zvykne drobiť a lámať. Z tohto dôvodu sa kokosové vlákna pred vložením do matraca ošetrujú. Robí sa to latexovým mliekom, ktoré vlastne pogumuje kokosové vlákna a dodá im tak potrebnú pružnosť.

Ako však odhadnúť kvalitu použitej kokosovej dosky? Opäť to môžete spraviť iba nepriamo. Teda dôverovať výrobcovi, ktorý má vynikajúcu povesť. Takisto ako pri latexovej pene, aj pri kokosovej doske sa sleduje hustota. Čím vyššia hustota materiálu, tým lepšie. Pri kokosových doskách sa pohybujeme na úrovni okolo 100 kilogramov na meter kubický.

Latexová pena je veľmi obľúbená ako kontaktná pena pružinových alebo tzv. sendvičových matracov. Jednou z najlepších vlastností latexovej peny je jej vzdušnosť. Vzdušnosť nie je samoúčelná. Vzdušnosť pomáha zostať matracu v dobrom hygienickom stave. Pretože je to práve zvýšená vlhkosť (ktorá sa do matraca dostáva potom), ktorá zlepšuje životné podmienky baktériám, roztočom a plesniam. Premnoženie týchto organizmov v matracu je neželané. Ako prví to pocítia alergici – rozhodne však nemôžeme povedať, že sa to netýka bežných zdravých ľudí.

...

Latexové matrace ako také sa predávajú ako ideálna voľba pre alergikov a inak citlivých ľudí. Okrem vzdušnosti ponúkajú aj jedinečné antimikrobiálne vlastnosti. Veď rastliny v prírode využívajú latex v rámci svojho imunitného systému.

Výbornú vzdušnosť vykazujú aj pružinové matrace. Na pružinovom jadre sa však nedá spať, respektíve by to malo veľmi ďaleko od pohodlnosti. Preto je potrebné na takéto jadro dať ešte nejakú penu. Ak by ste chceli ušetriť, tak tam dáte bežnú polyuretánovú penu. Ak chcete maximalizovať hygienické parametre matraca, tak tam dáte latexovú penu. Navyše latexová pena pomôže aj ortopedickým vlastnostiam takéhoto matraca.

Taštičkové matrace

Taštičkové matrace dnes patria medzi najpredávanejšie matrace. Ide o pružinové matrace, ale netreba si ich mýliť s klasickými pružinovými matracmi. Hoci oba typy matracov majú vo svojom jadre pružiny, výrazne sa líšia svojimi úžitkovými vlastnosťami. A nakoniec aj cenou. Klasické pružinové matrace nemajú ortopedické vlastnosti, kým taštičkové ich majú. Rozdiel tkvie v usporiadaní pružín. V taštičkovom matraci je každá jedna pružina samostatná. Deformáciou jednej pružiny nedochádza k deformácii okolitých. Vďaka tomuto dokáže taštičkový matrac kopírovať nerovnosti ľudského tela a postarať sa o lepšiu polohu chrbtice počas spánku. A toto sú práve tie ortopedické vlastnosti.

Ako však rozoznať bežný taštičkový matrac od toho špičkového? Verte tomu, že to ide aj inak ako cenou.

V minulosti bolo hlavným problémom pružinových matracov vŕzganie. Pružiny časom zhrdzaveli a ich pohyb začal vydávať zvuky. Dnes sa tohto nemusíte obávať ani pri bežných pružinových matracoch. Čo však očakávať od tých najlepších? Skutočne top pružinový matrac by toho mal zvládnuť naozaj veľa. Máte nezbedné deti, ktoré radi využívajú posteľ ako alternatívu k trampolíne? Špičkový taštičkový matrac toto zvládne, a to bez toho, aby to skrátilo jeho životnosť. Šanca, že takýto matrac začne vydávať podozrivé zvuky je prakticky nulová. Na výrobu pružín je použitá špičková oceľ, ktorá je v mnohých prípadoch ešte povrchovo opravovaná. Ak sú v takýchto matracoch zvary, tak sú spravené tak, aby vydržali roky.

Dôkazom toho, že špičkové pružinové matrace toho vydržia naozaj dosť, je ponúkaná záručná doba. Spoľahlivý výrobca pružinových matracov vám neponúkane záruku 2 či 5 rokov. Je bežné ponúkať záruku aj cez 20 rokov. Táto záruka sa však vzťahuje iba na pružinové jadro. Výrobca vám vlastne garantuje, že s pružinovým jadrom budete mať nulové problémy. 20 rokov je totiž výrazne viacej, ako je odporúčaná hygienická životnosť matraca.

Aj pri výbere pružinových matracoch by ste sa mali spoľahnúť na výrobcu. A opäť je dôležitejším výrobca pružinového jadra ako matraca ako takého. Dobrý predajca/výrobca matraca sa určite so špičkovým výrobcom jadra rád pochváli.

Pri taštičkových matracoch je dobré sledovať aj hustotu pružín. Hustotu, nie počet. Výrobcovia často udávajú iba počet pružín – tento údaj však nemožno porovnávať medzi rôznymi matracmi. Každý seriózny popis matraca obsahuje hustotu, a nie počet pružín.

Vo všeobecnosti platí, že chcete mať doma matrac s vyššou hustotou pružín. A ak máte neobmedzený rozpočet, inak ani nakupovať nemôžete. Vyšší počet pružín znamená lepšie úžitkové vlastnosti. vyššia hustota pružín vedie k vyššej bodovej elasticite. To znamená, že matrac vie reagovať na menšie nerovnosti vášho tela.

Základné taštičkové matrace obsahujú cca 250 pružín na jeden meter štvorcový. Špičkové matrace majú aj 5-násobnú hustotu pružín. Ak by ste boli obmedzovaní peniazmi, tak by sme mohli povedať, že tých 1250 pružín na meter štvorcový vám bude zbytočných. Že tie stovky pružín v matraci navyše nestoja za tie stovky eur. Takýto problém však nemáte a môžete ísť po tom najlepšom. Určite vám to nejaký prínos zabezpečí.

Pamäťová pena

Nakoniec sme si nechali známu pamäťovú penu. Matrac vyrobený z pamäťovej peny môže byť veľmi drahý. Oplatí sa však takáto investícia?

Pamäťová pena bola vyvinutá pred 50 rokmi v rámci amerického vesmírneho programu. Obkladali ňou sedačky v raketoplánoch. V 90-tych rokoch minulého storočia sa tento materiál dostal aj do sveta matracov. Spočiatku bolo extrémne drahé latexovú penu vyrobiť. Časom jej výrobná cena klesla. Stále však ide o pomerne drahý materiál.

Aj z tohto dôvodu na trhu nenájdete veľa matracov, ktoré sú vyrobené výlučne z pamäťovej peny. Druhým dôvodom je, že pamäťová pena nemá práve najlepšie termoregulačné vlastnosti. Nedokáže dobre odvádzať teplo.

Najväčšou prednosťou pamäťovej peny jej to, že je veľmi príjemná na dotyk. Toto ju predurčuje ako kontaktnú penu do rôznych pružinových či sendvičových matracov (matracov, ktoré sú vyrobené zlepením viacerých druhov pien). Keď si to zhrnieme, tak rozhodnutie o pamäťovej pene je v podstate o vašich osobných preferenciách. Ak sa vám dobre spí na pamäťovej pene, tak si ju kúpte. Pamäťová pena vám však neposkytne lepšie podmienky na spánok ako kvalitná latexová pena.

Aj pri pamäťovej pene (rovnako ako pri všetkých ďalších penách) je potrebné sledovať hustotu materiálu. Vyššia hustota je to, čo chcete mať doma v spálni.

Related Post

1 Comment

  1. […] prírodný matrac mal aj jednu veľkú výhodu. Minimálne spočiatku veľmi pekne voňal. Teda oplýval niečím, […]

Leave a Reply