Ako vybrať matrac pre alergika?

Ako vybrať matrac pre alergika?

Existuje obrovské množstvo alergií na všemožné alergény, teda najrôznejšie chemické látky. V tomto článku však nebudeme rozoberať alergiu na mlieko a podobne. Na mlieko budete totiž alergický bez ohľadu na to, na akom matraci spávate. S príznakmi tejto alergie pomocou matraca jednoducho nič nespravíte.

Výberom správneho matraca pre alergikov však dokážete pomôcť ľuďom, ktorí trpia alergiou na roztoče.

Roztoče patria medzi pavúkovce sú veľmi podobné kliešťom. Na rozdiel od nich však nie sú viditeľné voľným okom. Roztoče sú mikroskopické a pozrieť si ich môžete mikroskopom, prípadne lupou.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Roztoče sú bežnou súčasťou našich domácností. Milióny ich nájdete aj v tých najčistejších. Na tom nie je nič zlé. Roztoče sú  mikróby, ktoré na svoj život toho veľa nepotrebujú. Na to, aby sa im darilo, potrebujú tri veci: teplo, vlhko a potravu. Teplo majú zabezpečené nepretržite. Veď to je aj dôvod, prečo majú tak radi ľudské obydlia. Zdieľajú s vami komfort moderných domácností. Teoreticky by ste mohli roztoče obmedziť znížením teploty. Spolu s mikróbmi by ste však museli mrznúť aj vy, a teda toto nemožno považovať za schodnú cestu.

O čosi lepšia situácia je pri potrave pre roztoče. Roztoče sa živia organickým materiálom, ktoré nachádzajú v našich príbytkoch v hojnom množstve. Roztoče sa živia prachom, respektíve organickou časťou prachu. Len málo ľudí vie, že prach v domácnosti sa až zo 70 percent skladá z odumretej ľudskej pokožky. Ľudská pokožka sa neustále obnovuje. Staré epitelové bunky odpadajú a nahrádzajú ich nové. S tým nič nespravíte. Do istej miery však viete obmedziť množstvo odumretej pokožky, ktorá sa stane súčasťou prachu. Dá sa to dosiahnuť dôslednou osobnou hygienou. Bežným sprchovaním zo seba odstránite významné množstvo starej pokožky. Efektívnejšie je však túto pokožku oškrabovať – existuje na to mnoho nástrojov. Postačí však aj obyčajná drsnejšia špongia.

Ďalšou cestou, ako obmedziť prísun potravy pre roztoče je dôsledné upratovanie. Menej prachu znamená menej potravy a to vedie k zníženiu množstva mikróbov. Pravidelné upratovanie a odstraňovanie prachu z rôznych povrchov je základ.

Samostatnú pozornosť je však potrebné zamerať na matrac. V prvom rade totiž záleží na prachu v matraci. Roztoče žijúce v matraci sa živia prachom v matraci. Úplným základom je poťah na matrac. Ten má každý matrac. Nie každý matrac však má dobrý poťah, ktorý dokáže ochrániť vaše lôžko. Ak máte pri matraci možnosť vybrať si poťah, je dobré siahnuť po kvalite. Tu sa naozaj neoplatí šetriť. Zase na druhú stranu nemá význam kupovať k lacnému matracu luxusný poťah.

Z času na čas sa odporúča matrac čistiť. Čistením matraca máme na mysli najmä pranie poťahu. Poťah matraca je hlavnou bariérou medzi matracom a okolitým prostredím. Čím je špinavší, tým je menej efektívny. Z dôvodu efektívnosti je potrebné ho prať. Ak si kupujete nový matrac, tak je dobré myslieť na pohodlie prania poťahu. Dnes už väčšina matracov disponuje snímateľnými, respektíve odzipsovateľnými poťahmi. Pri veľkom matraci vám však zostane veľký poťah, ktorý sa nemusí zmestiť do práčky.  Potom vám nezostane iná možnosť, ako takýto poťah odniesť do čistiarne, čo nie je práve najlacnejšia záležitosť. Z tohto dôvodu je ekonomické siahnuť po poťahu, ktorý je možné rozdeliť na dve časti. Takéto poťahy sú o čosi drahšie, stále ich však môžeme považovať za bežné.

Ako dodatočnú ochranu matraca je možné použiť tzv. chrániče matraca. Ide o dodatočnú vrstvu medzi vami a matracom. Čistiť možno aj samotný matrac, hoci to nie je práve najjednoduchšia vec.

Tretím významným faktorom prostredia roztočov je vlhkosť. Je to práve táto vlhkosť, ktorú dokážeme vhodným výberom matraca kontrolovať. Je jasné, že vlhkosť vzduchu v domácnostiach je bežná. Niekde je vyššia ako inde. To až tak ale nie je podstatné.

Dôležité je, aká vysoká je vlhkosť v matraci? Na to, aby sa tam mikróbom darilo nad bežnú mieru, musí byť vlhkosť výrazne vyššia ako v okolí? Ako sa k tomuto dá dopracovať? Vlhkosť sa do matraca dostáva potom. Vaším potom. Aj keď ste na sto percent zdravý, počas noci vylúčite relatívne veľké množstvo potu. Tento pot sa dostane do matraca, kde môžu vzniknúť podmienky, na jeho hromadenie.

A tomuto chcete zabrániť. S tým, že sa potíte, toho veľa nenarobíte. Dôležité je, aby vlhkosť v matraci nezostávala dlho. Aby sa vlhkosť dostala dostatočne rýchlo z matraca von.

Rôzne druhy matracov majú rôzne schopnosti zbavovať sa vlhkosti. Rozdiely medzi nimi sú výrazné, takže má obrovský význam tomu venovať pozornosť.

Toto platí aj pre prípad, že žiadnou alergiou na roztoče netrpíte. Hygienicky primerané lôžko je totiž prospešné pre každého. Lôžko v zlom hygienickom stave vás neohrozuje iba roztočmi, ale aj ďalšími organizmami. Potenciálne nebezpečné sú najmä rôzne plesne – nehovoriac o baktériách. Lôžko bez mikróbov sa vám nikdy nepodarí dosiahnuť. To však neznamená, že by ste mali boj s mikróbmi načisto vzdať. Čím lepší matraca si domov kúpite, tým budete mať menej práce.

Poďme sa pozrieť na jednotlivé druhy matracov z pohľadu ich hygienickosti.

Matrace vyrobené z polyuretánovej peny

Ak vám na hygiene matraca nezáleží, tak matrac vyrobený z polyuretánovej peny je výbornou voľbou. Ani takémuto matracu nebude na hygiene záležať a vytvorí vhodné podmienky na rast a rozmnožovanie nielen roztočov, ale aj všetkých ďalších mikróbov.

...

Polyuretánová pena vykazuje minimálne znaky vzdušnosti.  Vzduch sa v tomto materiály pohybuje len veľmi ťažko. Ak sa raz vlhkosť dostane do takéhoto matrace, von sa dostáva len veľmi ťažko.

Týmto nechceme tvrdiť, že kúpa polyuretánového matraca je absolútna hlúposť. To vôbec nie. Akurát je potrebné počítať s tým, že k takémuto matracu je nevyhnutné pristupovať trochu inak.

Matrac z polyuretánovej peny nie je dobré klásť na posteľ s úložným priestorom. Je dôležité, aby takýto matrac bol zospodu odvetraný. Toto postele s úložným priestorom nedokážu a matrac má potom minimum možností, kam viesť prebytočnú vlhkosť. Postele s úložným priestorom sú síce praktické, ale je dobré drať prednosť klasickému dizajnu postele – posteľ na štyroch vyšších nohách. Polyuretánový matrac je dobré častejšie prevetrávať. Nie je to nič zložité. Stačí, keď v nejaký slnečný deň matrac vyberiete z postele a postavíte ho oproti slnku. Takto sa nielen vysuší, ale aj z časti sterilizuje. Slnečné lúče majú totiž bakteriocídne účinky. Jednoducho zabíjajú mikróby. Pri polyuretánovom matraci pomôže aj už spomínaný kvalitný poťah.

Výrazným hygienickým krokom vpred sú pružinové matrace. Platí to ako pre taštičkové, tak aj pre klasické pružinové matrace. Nie je ťažké sa dopracovať k tomu, prečo to tak je.

Jadro pružinových matracov je tvorené spleťou tenkých pružín. Mimo nich je jadro vlastne vzduch. Logicky je tak vzdušné. Vlhkosť v takomto prostredí má minimum zábran v pohybe. Takýto matrac tak dokáže efektívne odvetrať prebytočnú vlhkosť do okolitého prostredia.

Ako už bolo spomenuté vyššie, aj pri pružinovom matraci pomôže, keď bude odvetrané maximum strán. A tu je vhodné matrac umiestniť na posteľ bez úložného priestoru, na posteľ s odvetraným spodkom. Ak však pružinový matrac umiestnite na posteľ s úložným priestorom, škody budú výrazne nižšie ako v prípade penového matraca.

Pružinové matrace nie sú iba pružinové jadrá. Vždy sa kombinujú s penami, ktoré tvoria kontaktné vrstvy. Tu je potrebné spozornieť. Kombinácia pružinového jadra a bežnej polyuretánovej peny nie je optimálna. Určite ide o lepšie riešenie ako v prípade polyuretánového matraca, existujú však lepšie alternatívy. Stačí dočítať článok a dozviete sa všetko potrebné.

Latexové matrace

Latexové matrace sú z pohľadu hygieny špecifickou kategóriou. Pokojne môžeme povedať, že ide o to najlepšie, čo si môžete domov kúpiť. Osobitne v kombinácii s pružinovými jadrami.

Prečo je latexový matrac na špičke boja proti mikróbom. Vďaka latexovej pena. Tá sa vyrába z latexu, čo je prírodný materiál zväčša bielej farby nachádzajúci sa vo veľkom množstve vyšších rastlín. Na získavanie latexu sa však nepestuje púpava, ale kaučukovník. Najväčšie plantáže nájdete v Juhovýchodnej Ázii. Ak si kúpite domov latexový matrac, tak s najväčšou pravdepodobnosťou materiál na jeho výrobu vyrástol v Malajzii.

Latex nachádzajúci sa v telách rastlín je súčasťou ich imunitného systému. Latex chráni rastliny pred vonkajším nebezpečím – baktériami a plesňami. Pre človeka je výborné, že latex si tieto prirodzené antimikrobiálne vlastnosti zachováva aj po priemyselnom spracovaní.

Latexové mlieko, ktoré sa získava zo spomínaných stromov kaučukovníka, sa prepraví do Európy. Nebudeme tu detailne popisovať spôsob výroby latexového matraca. V skratke to však vyzerá takto: latexové mlieko sa vleje do formy, kde sa zahreje. Zvýšená teplota spôsobí vulkanizáciu – teda premenu tekutej formy na formu pevnú. Formy na výrobu latexových matracov sú vybavené mnohými hrotmi. To spôsobí, že výsledná latexová pena nebude jednoliaty celok. Bude v nej množstvo dier. Takáto „prevŕtaná“ latexová pena má význam pri zvyšovaní vzdušnosti.

Latexový matrac tak nebude len prirodzene antimikrobiálny – bude vykazovať aj vysoké hodnoty vzdušnosti. A toto je kombinácia, o ktorú máme záujem.

Latex sa nepostará o to, že v matraci nenájdete ani jednu baktériu, ani jednu pleseň. V takomto matraci stále nájdete milióny roztočov a ďalších mikróbov. V porovnaní s bežným matracom však pôjde o zlomkové množstvá.

Latexové matrace sa bežne predávajú v jednotnej forme – ak to tak môžeme nazvať. Bežne ich nájdete v nemocniciach či v iných na hygienu náročných priestoroch.

Latexová pena sa však využíva aj pri kombinácii s inými materiálmi. Bežne ju nájdeme v sendvičových matracoch. V ideálnom prípade ide iba o kombináciu s kokosovou doskou. Kokosová doska sa vyrába kokosových vlákien, ktoré majú podobne ako latex prirodzené antimikrobiálne vlastnosti. Ďalšou podstatnou vlastnosťou kokosovej dosky je jej vzdušnosť. Kokosové dosky sa v matracoch využívajú na zvýšenie tvrdosti. Môžete si kúpiť napríklad obojstranný latexový matrac. Z jednej strany bude mať tvrdosť 5 a z druhej tvrdosť 3. Matrac bude vyrobený z dvoch latexových dosiek nalepených na kokosovú dosku.

Kombinácia latexovej peny s ďalšími penami nie je práve najšťastnejšie riešenie. Môže však ísť o vhodnú alternatívu voči klasickým polyuretánovým matracom.

V obchodoch s matracmi často nájdete kombináciu pružinového jadra s latexovou penou. Základ matraca je prirodzene pružinový systém a kontaktnú vrstvu tvorí latexová pena. V takomto matraci sa kombinujú viaceré z pohľadu hygieny prospešné parametre.

Related Post

Leave a Reply