Nočné potenie, čo sa nám snaží telo povedať?

Nočné potenie, čo sa nám snaží telo povedať?

Potenie pri spánku je obzvlášť nepríjemné, nie len z hľadiska hygieny matraca ale aj z hľadiska pohodlia človeka. Prečo sa v noci potíme?

Základné informácie o potení

Aj keď potenie vnímame ako nepríjemnú vec, telo má nato iný názor. Potenie je termoregulačný nástroj, vďaka ktorému si telo udržiava a reguluje správnu teplotu. V prípade, že má nervový systém pocit, že sa telo prehrieva, slúži potenie ako chladič.  Okrem regulácie teploty slúži pot na vylučovanie odpadových látok z tela. Pot sa skladá z vody, odpadových látok a cca 1% močoviny. Potenie sa dá teda považovať za očistu tela a zbavovanie ho jedovatých látok.

Príčiny prečo sa človek potí

Na každého človeka pôsobí niečo iné, preto ak začnete pociťovať, že sa počas noci potíte sledujte, čo je vo vašom živote nové. Niekedy sú za nočným potením úplné banality, no niekedy nám telo chce oznámiť, že sa niečo deje.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Začiatok ochorenia

Potenie môže byť príznakom príchodu ľahkých alebo vážnych ochorení. Ak sa jedná o nočné potenie z horúčky, zasahujeme pri výrazne vyššej teplote. Horúčka slúži ako bojovník proti infekcií a ľudské telo sa snaží pomocou nej vyplaviť všetky škodliviny.

Nočné potenie môže byť tiež príznakom, že máte problémy so štítnou žľazou, vysokým krvným tlakom alebo obezitou.

Jednou z diagnóz môže byť tiež samotné nočné nadmerné potenie, ktoré sa tiež volá hyperidróza. Táto diagnóza postihuje približne 10% populácie. Táto choroba sa síce nedá úplne vyliečiť, avšak pomocou prísnej životosprávy sa dá utlmiť.

Lieky a hormóny

niektoré druhy liekov môžu mať vplyv na nočné potenie. Ak spozorujete, že spolu s dávkou nového lieku prišlo aj potenie, môžu byť za ním práve lieky. Niektoré medikamenty majú takéto vedľajšie účinky. Najčastejšie sa jedná o antidepresíva, antibiotiká alebo hormonálna antikoncepcia.

Hormóny, najmä u žien sú komplexnou záležitosťou. Okrem antikoncepcie môže pôsobiť akákoľvek zmena hladiny vplyvom dospievania, tehotenstva či menopauzy. V prípade žien je zvýšené potenie vzhľadom na okolnosti prirodzené, a jedná sa o efekt nízkej alebo kolísavej hladiny estrogénu.

...

Životospráva a stres

Zvýšené potenie môžete zaznamenať, ak si doprajete na večeru štipľavé alebo horúce jedlá, nadmerné množstvo alkoholu, prípadne niektorých druhov byliniek. Odporúčame vyhnúť sa neskorým večeriam a spomínaným jedlám.

 Čo sa týka stresu, poznáme situácie, kedy nás obleje pot aj počas dna. Ak sme pod neustálym stresom, telo si v noci neoddýchne a náš nervový systém snaží brániť pomocou potu. Nezabudnite na pravidelný relax a nenosiť si problémy z práce domov.

Posteľná bielizeň alebo textil

Ak u seba spozorujete problémy s nočným potením, skúste vymeniť svoje obliečky za 100% bavlnu. Tá pot lepšie absorbuje, je zdravotne nezávadná a hebká. Polyester potenie ešte zhorší, pretože sa jedná o umelý materiál, ktorý „nedýcha“. Dôležitý je aj materiál vášho pyžama. Ako sme už spomínali, umelé textílie nepôsobia priaznivo.

Správny matrac

Niektoré druhy matracov majú lepšie odvádzanie vlhkosti, iné horšie. V každom prípade, pot v matraci nepôsobí kladne, pretože v kombinácií s teplom a odumretými časťami kože vytvára dokonalé prostredie pre plesne, roztoče či iné mikroorganizmy.

Matracu musíme dopriať dostatok vzduchu a starostlivosti. Lepšiu vzdušnosť môžeme matracu dopriať tým, že ho položíme na lamelový rošt, na posteľ bez úložného priestoru. Raz za čas by sme ho mali nechať vyvetrať, bez perín. Okrem vetrania by sme mali matrac pravidelne vysávať a zbavovať ho nečistôt.

Matracu môžeme dopriať ako ochranu pred vlhkosťou aj pomocou chrániča na matrac, ktorý sa dá jednoducho vetrať a prať. A hlavne, ak si všímate, že je nočné potenie dlhodobou záležitosťou, skúste sa obhliadnuť po matracoch, ktoré sú na nočné potenie pripravené. Jedná sa napríklad o matrace so vzdušnej peny, alebo taštičkové matrace, ktoré sú známe vďaka svojej schopnosti  výborne odvádzať vlhkosť.

Dôležité je, že ak sa vám nezdá, že potenie prišlo náhle a trvá príliš dlho, odporúčame navštíviť odborníka.

Related Post

Leave a Reply