Patrí klimatizácia do spálne?

Patrí klimatizácia do spálne?

Počas letných horúčav môžu dosiahnuť teploty v zatvorenej miestnosti aj 34 stupňov Celzia. V takejto miestnosti sa potom nedá vydržať sedieť, nie to robiť alebo sa pokúšať zaspať. Aby sme miestnosti schladili, máme možnosť využiť služby klimatizácie. Patrí však klimatizácia do spálne?

 Dostupné riešenie alebo zbytočný luxus?

V minulosti to bolo tak, že ceny klimatizácie boli horibilné, preto si ich mohol dovoliť do domácnosti málokto. Tiež je pravda, že sme ich mohli nájsť predovšetkým v zahraničí, nakoľko boli priemerné teploty vzduchu menšie ako sú v súčasnosti.

Smutná správa je, že zvyšovanie priemernej teploty vzduchu bude prebiehať aj v budúcnosti a to nie len počas leta, ale aj počas zimy. Aj keď sa môžeme tešiť, že nebudeme odpratávať sneh z dvora, narastie nám počet tropických dní. Spánok ani práca v domácnosti nebude jednoduchou záležitosťou.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Trpieť bude aj matrac

Môžeme si povedať, že obdobie leta jednoducho pretrpíme. Tu však nastáva problém, nakoľko sa budeme pri vyšších teplotách aj viac potiť. Tým pádom sa bude pot dostávať do matraca, ktorý bude požadovať vyššiu starostlivosť. Problém môže nastať v situácií ak nemáme pod posteľou voľné miesto, ktoré by pomáhalo odvetrávaniu matraca. Napríklad ak máme posteľ s úložným priestorom.  

Ak to navyše skombinujeme s nevhodným matracom (lacné penové), máme zarobené na problém s plesňami. Rozhodne menej starostí budeme mať s taštičkovými matracmi, či matracmi z ekolatexu.

Miesto inštalácie klimatizácie

Vnútornú jednotku umiestňujeme tak, aby sme ju mohli jednoducho ovládať a v súlade s orientáciou miestnosti a nábytku v miestnosti. Pred jej umiestnením zohľadňujeme to, kam by vyfukoval chladný vzduch. Ideálne je umiestnenie mimo postele, prípadne pohovky aby  používateľ klimatizácie neprechladol.

...

Klimatizácia ako taká nespôsobuje nádchy či prechladnutia. Problém nastane, ak bude zle nastavená. Do úvahy vždy berieme to, aby rozdiel medzi interiérovou a exteriérovou teplotou vzduchu nebol väčší ako 6 °C.

Aby nás klimatizácia počas spánku nerušila, máme možnosť zapnúť ju pár hodín pred spaním, aby nám dokonale vychladila miestnosť a počas noci nebude musieť fungovať. Tým pádom nás nebude rušiť jej prevádzka.

Technické požiadavky

Na klimatizačnú jednotku si nechávame voľný priestor približne 75 – 80 cm. Umiestňujeme ju na horné časti stien, nie však úplne ku stropu. Ideálne je umiestnenie 15 – 20 cm od stropu. Ak by bola umiestnená úplne hore, nastal by problém, nakoľko klimatizácia potrebuje nasávať vzduch zhora. Nasatý vzduch následne vytláča cez chladiace rebrá na spodku.

Dôležité je spomenúť, že aby vznikli čo najmenšie náklady na rekonštrukciu, umiestňujeme vnútornú jednotku blízko vonkajšej. Tým pádom nebude potrebné umiestňovanie potrubí po celej miestnosti. Dlhé potrubné vedenie by nám tiež znížilo výkon klimatizácie, nakoľko s dĺžkou potrubia priamo úmerne klesá aj jej výkon.

Maximálna predpísaná vzdialenosť potrubí je od 10 do 15 metrov. Výrobca často optimalizuje svoj spotrebič na dĺžku 3 – 5 metrov. Preto pri dlhšom potrubí uvažujeme aj s navýšením množstva chladiaceho média.

Dôležité je sledovať aj hlučnosť

Keďže bude klimatizácia náš každodenný spoločník počas leta, je dobré sledovať aj jej hlučnosť, ktorá sa udáva v decibeloch [dB]. Moderné klimatizácie určené do bytov sú často optimalizované na nízku hlučnosť. Tu si dávame pozor a okrem hlučnosti vnútornej jednotky sledujeme aj hlučnosť vonkajšej jednotky.

Pre predstavu, zvuk rušnej ulice má udávanú hlučnosť 60 dB. Predstavme si zaspávať pri zariadení, ktoré by malo vyššiu hlučnosť.

Odpoveď na otázku, či patrí klimatizácie do spálne je jednoduchá. Ak bude klimatizácia správne nastavená, nebude hlučná a bude správne umiestnená, nie je problém s tým, aby bola v akejkoľvek miestnosti.

Related Post

Leave a Reply