Vyberáme novú posteľ

Vyberáme novú posteľ

Kvalitný spánok je pre ľudské telo veľmi dôležitý. Ak sa zobudíme nevyspatý, nemáme dostatok energie a môže nás počas dňa sprevádzať nervozita. Vŕzganie postele počas toho, ako sa v noci otáčame moc ku kvalite spánku neprospieva. Ak posteľ dosluhuje a uvažujeme o kúpe novej postele, je dobré zistiť si aspoň pár základných informácií.

Ktorý druh dreva je najlepší ?

Medzi  najobľúbenejšie druhy dreva používaného na výrobu nábytku patrí borovica, dub, buk,  orech, topoľ. V Kanade sa najčastejšie na výrobu nábytku používa javor. Javor je mäkké drevo, ktoré sa dobre opracováva a nachádza sa v kanadských lesoch vo veľkom množstve. Jeho odolnosť je taktiež vysoká.

Na Slovensku sa najčastejšie na výrobu postele používa dub alebo buk. Jedná sa o tvrdé drevo, ktoré sa nachádza v kvalitných masívnych posteliach. Tvrdé drevo môžeme považovať za najlepšie z hľadiska dlhej životnosti nábytku a odolnosti voči poškodeniu.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

 Borovica, breza alebo smrek sa používa na výrobu postelí z mäkkého dreva. Ich nevýhodou je menšia odolnosť, avšak veľkým lákadlom je nižšia cena.  

V niektorých prípadoch sa môže v posteli nachádzať aj kombinácia viacerých druhov dreva. Napríklad, rám postele môže byť vyrobený z dubu, čelo a boky postele môžu byť vyrobené zo smreku. Rám postele je hlavná časť, od ktorej závisí aj životnosť nábytku. Čím pevnejší a kvalitnejší rám, tým dlhšie posteľ vydrží.

Prečo drevené postele?

Drevo sa na výrobu nábytku používa od staroveku. Aj prvé postele alebo lôžka pochádzajú  z tohto obdobia. Predtým ľudia spávali na zemi, rôznych zvieracích kožušinách alebo slame. Avšak na zemi bolo okrem veľkého chladu aj množstvo otravného hmyzu. Zodvihnutie postele na nožičky malo tieto nepríjemnosti odstrániť. Prvá posteľ na nožičkách pochádza z Egyptu. Posteľ tvoril drevený rám a kožený výplet.

...

Prvé matrace boli vypĺňané rákosím, perím, rôznymi trávami alebo vlnou. Veľký progres nastal v stredoveku, kedy boli vyrábané prvé zdobené masívne postele, ktoré obsahovali matrace vypĺňané slamou a rošty nahrádzali pevné laty.  Slama sa musela meniť každý rok.

V 18. storočí boli vyrábané prvé kovové postele. Matrace boli v posteli uložené pomocou popruhov alebo lana. Prvý matrac pre dve osoby bol v roku 1900.

Drevo aj v iných druhoch postelí

Drevený rám môžu mať napríklad aj čalúnene postele. Na trhu môžeme však nájsť aj kombináciu kovového rámu s dreveným čelom a bočnicami. Predstavivosti  sa medze nekladú.  

Čalúnené postele

Čalúnené postele sa taktiež tešia veľkej obľube. Vnútro postele tvorí napríklad drevený rám, prípadne rám z drevotriesky. Pri čalúnených posteliach si dávame pozor, aby matrac nebol zabudovaný priamo do konštrukcie. Dbáme na to, aby bola možná jeho výmena. Čalúnené postele musíme častejšie čistiť od prachu, aby sa nestali domovom veľkého množstva roztočov.

Avšak, ak sa v domácnosti nachádzajú malé deti, sú dobrou voľbou, nakoľko si pri náraze ublížia menej, ako keby narazili do rohu tvrdej drevenej postele.

Aký rozmer a výška postele?

Aby sme mali v posteli dostatok miesta, mali by sme zobrať do úvahy našu výšku a pripočítať ku nej + 25 cm. Najlepší rozmer pre jednu osobu je 90 cm x 200, v prípadne manželskej postele vyberáme rozmer minimálne 180×200 cm. Ideálna výška postele je od 45-50 cm, môže byť aj nižšia avšak minimálne uvažujeme s výškou 25 cm. Ak by bola posteľ ešte nižšia ako minimum, mohlo by nám ranné vstávanie z postele robiť problém. Pri ľuďoch v staršom veku je ideálna výška postele 60 cm.

Related Post

Leave a Reply