Počuli ste už o narkolepsií?

Počuli ste už o narkolepsií?

Narkolepsia je nepríjemná choroba, ktorou trpia približne 2 osoby z tisíc a je čiastočne dedičná. O tejto nepríjemnej chorobe sa často nehovorí, a ako náhle počujeme o poruchách spánku, napadne nás maximálne insomnia – nespavosť. Práve väčšia informovanosť o tejto chorobe by mohla osobám trpiacim narkolepsiou pomôcť. Aké sú príznaky narkolepsie?

Základné informácie

Jedná sa o chorobu s ktorou sa často nestretávame. Predstavte si, že sa s niekým zoznámite a pri rozhovore s vami na niekoľko minút zaspí. Čo vás ako prvé napadne? Narkoleptik je v takýchto prípadoch často označovaný za nevychovaného alebo lenivého, a pritom ide o vážnu chorobu. Ďalším znakom narkolepsie je extrémna ospalosť. Okrem pracovného života ovplyvňuje aj psychiku osoby trpiacej touto chorobou. Dôležité je povedať, že ak aj narkoleptik dosiahol kvalitný nočný spánok v dĺžke aspoň 8 hodín, aj tak ho bude extrémna ospalosť sprevádzať počas celého dňa.

Aké sú symptómy narkolepsie?

  • Zaspávanie pri akejkoľvek činnosti
  • Kataplexia
  • Spánková paralýza (obrna)
  • Halucinácie
  • Poruchy nočného spánku
  • Automatické správanie

Zaspávanie

Veľkým negatívom tejto choroby je, že osoba nedokáže ovplyvniť, kedy zaspí. Zaspávanie môže prichádzať počas celého dňa, dokonca aj v čase sústredenosti a pri činnostiach ako je šoférovanie, počítanie, kreslenie a pod. Ak by sme si mali predstaviť, ako sa extrémne unavená osoba môže cítiť, predstavme si, že by sme nespali dva dni v kuse. Tieto pocity zažíva narkoleptik neustále.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →
...

Kataplexia

Kataplexia súvisí s emóciami, či už pozitívnymi alebo negatívnymi, ktorých vplyv vyvolá náhly pokles alebo úplnú stratu svalového napätia. Táto situácia môže nastať pri prekvapení alebo smiechu.  Existujú rôzne formy, v tej najhoršej človek bezmocne padne na zem a nie je schopný pohybu. Väčšinou sa prejavujú miernejšie formy, kedy sa osobe podlomia kolená, má problém s artikuláciou, manipuláciou alebo subjektívnym pocitom zoslabenia. Ďĺžka trvania kataplexie je rôzna, od sekundy až po minúty a môže byť súčasťou narkolepsie.

Spánková paralýza

Podľa prieskumov sa spánková obrna vyskytla približne u 30% ľudí. Jedná sa o veľmi nepríjemný príznak narkolepsie, ktorý vyvoláva úzkosť a obavu. Osoba, ktorá sa prebudí, otvorí oči, avšak ostatné svaly sú paralyzované – nemôže hovoriť, hýbať sa, jediné čo môže je dívať sa. Podľa MUDr. Ivy Příhodové z Neurologickej kliniky Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe je príčina vzniku spánkovej obrny nasledovná. Spiaca osoba sa prebudí rýchlejšie, ako  odznie fáza REM spánku, pri ktorej sú deaktivované svaly. Behom chvíle mozog reaguje na prebudenie a pohyb sa plne navráti.

Halucinácie

Narkoleptik často nevie rozoznať realitu od snívania. V priebehu narkolepsie dochádza k aktivácií REM rýchlejšie, priamo zo stavu bdelosti.

Automatické správanie

Príznakom sú tiež situácie, kedy narkoleptik ide niečo urobiť a po chvíli nevie, kde je a aký bol cieľ príchodu na dané miesto alebo čo s určitým predmetom chcel robiť. Stáva sa tiež, že zatiaľ čo myseľ spí, telo je stále aktívne.

Dôležité je povedať, že ide o vážnu chorobu, ktorú treba riešiť s lekárskou pomocou. Je zistiteľná pomocou monitoringu bio elektrického výkonu mozgu. Narkolepsia sa nedá úplne vyliečiť, avšak dajú sa zmierniť jej príznaky a prejavy.

Related Post

Leave a Reply