Návod na to, ako si vybrať optimálny matrac

Návod na to, ako si vybrať optimálny matrac

Kúpa nového matraca je z rôznych dôvodov pomerne špecifickým činom. Oproti kúpe bežných vecí sa líši najmä tým, že sa do nej púšťame tak raz za 10 rokov. To automaticky znamená, že len veľmi málo z nás má s touto činnosťou dostatok skúseností.

A pridajte k tomu rýchlo sa vyvíjajúcu ponuku. Matrace spred 20 či 10 rokov sa nie veľmi podobajú tomu, čo nájdeme v obchodoch dnes. Na druhej strane stoja predajcovia, ktorí predajú denne niekoľko matracov. Pri transakcii s matracom majú jednoznačne výhodu. A verte tomu, že mnoho z nich sa to pokúsi zneužiť a predá vám presne to, na čom najviac zarobí. A vy pritom potrebujete iba matrac, ktorý sa vám bude najviac hodiť.

Ako sa však v tomto systéme zorientovať? Jedným zo spôsobov je pokúsiť sa informovať. Čítať články a nasávať vedomosti. Cieľom tohto článku je dať dokopy praktické rady, ako postupovať pri kúpe nového matraca. Ak si prečítate tento článku až do konca, môžete si byť istí, že šanca, že si domov doveziete predražený alebo nevhodný matrac bude výrazne nižšia.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Zhodnotenie stavu existujúceho matraca

Začať je potrebné pri starom matraci? Naozaj ho potrebujete vymeniť, alebo ste tak už mali spraviť pred tromi rokmi? Kedy je potrebné matrac vymeniť? Vo všeobecnosti sa uvádza 8 až 10 rokov. Životnosť matraca je však do vysokej miery individuálne záležitosť. Kvalitný matrac sa mení z hygienických dôvodov. Do matraca postupne preniká špina a mikróby a časom už nie je z pohľadu zdravia vhodným objektom na spanie. Ak máte matrac doma 12 rokov, tak si môžete byť takmer istí, že by ste ho mali vymeniť.

Toto však rozhodne neznamená, že matrac, ktorý ste kúpili pred 6 rokmi, je automaticky v poriadku a že si môžete ďalších 5 rokov užívať pokojný spánok, dokým bude zasiahnutá vaša peňaženka. Matrac je potrebné zhodnotiť po mechanickej stránke. Problémy robia najmä rôzne peny, na ktorých sa objavujú preležaniny. Ak preležaninu vidíte voľným okom, vymeňte matrac ešte v ten deň. Menšie deformácie je potrebné zmerať pomocou dlhej tyče, ktorú položíte na matrac. Vzdialenosť medzi tyčou a matracom ukazuje veľkosť problému.

Výber spôsobu predaja

Nie je tomu tak dávno, kedy ste si mohli ísť matrac kúpiť akurát do bežnej predajne. Dnes máte na výber viacero možností – vo vašom meste stále nájdete neveľké predajne so zopár vystavenými matracmi. Potom tu však máme veľké obchodné domy zamerané na nábytok. Popri tom existuje niekoľko firemných predajní, kde svoje výrobky prezentujú samotní výrobcovia. A nakoniec spomenieme internetové obchody, ktoré ponúkajú veľmi pohodlný spôsob nakupovania. Nový matrac môžete mať bez toho, aby ste opustili svoju obývačku. Tento spôsob nakupovania je extra výhodný najmä pre ľudí, čo bývajú na dedinách či v menších mestách. Nevýhodou nákupu na internete je nemožnosť si matrac vyskúšať na vlastnej koži.

Ak máte v blízkosti domova dobrú predajňu matracov, tak radšej choďte tam. Možnosť si matrac vyskúšať a porozprávať sa so živou osobou je dobrá. Ak nemáte v okolí žiadnu dobrú predajňu, tak skúste internetové obchody. Lepšie sú tie špecializované – tie vám nebudú mať problém pomôcť s výberom matraca.

Výber veľkosti matraca

Ak matrac iba meníte, tak dĺžku a šírku veľmi riešiť nemusíte. Tú poznáte. Ak kupujete nový matrac do novej postele, je potrebné sa ubezpečiť, že zvolené rozmery sa do postele zmestia. Ak máte možnosť, tak širší matrac je vždy lepšou voľbou.

Pri kúpe matraca je potrebné si zvoliť aj jeho výšku či hrúbku. Tu možno vysloviť zovšeobecnenie, že hrubší matrac sa rovná lepší matrac. Samozrejme, že to má horné obmedzenie. Poznáme však niečo ako minimálnu hrúbku – akýkoľvek tenší matrac by spôsoboval problémy. Váš matrac by nemal byť tenší ako 12 centimetrov – takéto matrace sú zväčša penové. Matrace tenšie ako 12 centimetrov sú vhodné iba na príležitostné využívanie – napríklad na chatu, stanovačku a podobne. Pri hrúbke penového matraca by ste mali cieliť aspoň 16 centimetrov. Pri pružinových matracoch tak 20 centimetrov.

Výber tvrdosti matraca

Na tvrdosť matraca sa často zabúda, pretože ono to na prvý pohľad nemusí byť dôležitý parameter. Tvrdosť matraca je však kľúčová z pohľadu pohodlia spánku a následne aj jeho celej efektivity. Tvrdosť matraca vám jednoducho musí vyhovovať. Do určitej miery je to individuálne – jednému sa dobre spí na tvrdšom matraci, inému na mäkšom. Potom tu však existujú aj objektívne kritériá. Deti by mali spať na tvrdších matracoch, pretože je to dôležité z pohľadu správneho vývoja ich chrbtice. Starší ľudia by zase mali spávať na mäkších matracoch, pretože to pomáha ich chrbtici a pohybovému aparátu.

Požiadavky na tvrdosť sa ďalej odvíjajú od vašej telesnej stavby. Závisí teda od vašej výšky a váhy. Preto existujú aj tabuľky, ktoré vám pomôžu s výberom tvrdosti matraca. Každý dobrý predajca by ich mal mať na predajni. Na základe výšky a váhy vám tabuľka určí odporúčanú tvrdosť matraca.

Ak vám takýto postup nič nehovorí, spoľahnite sa na svoje telo. Choďte do predajne, kde vám umožnia si poležať na matraci a zhodnoťte svoje pocity.

Výber typu matraca?

Tento krok je dôležitý a zároveň pomerne zložitý, pretože na trhu s matracmi sa n nachádza hneď niekoľko typov matracov (a samozrejme podtypov). Každý typ matraca prináša niekoľko výhod a niekoľko nevýhod. Keď sa v typoch matracov aspoň trochu zorientujete, s výberom by ste nemali mať problémy.

...

Základným typom matracov, teda aj najlacnejším, sú matrace vyrobené z polyuretánovej peny. Takýto matrac si môžete domov do spálne kúpiť už za pár desiatok eur. Problém je v tom, že takýto matrac nie je ani zďaleka vhodný pre každého. Ak máte 20 rokov a ste v plnom zdraví, a zároveň nemáte peniaze nazvyš, tak kúpa lacného polyuretánového matraca dáva veľký zmysel.

Ak však máte 65, bolieva vás chrbát, tak by ste tento typ matraca mali oblúkom obísť. To isté platí, ak ste alergickí na roztoče.

Klasické polyuretánové matrace nemajú extra dlhú životnosť. Rýchlo sa na nich vytvárajú preležaniny. Konkrétna rýchlosť závisí od kvality použitého materiálu. Tú najľahšie odčítate od hustoty peny. Všetko to začína na 15 kilogramoch na meter kubický. Tie najlepšie matrace majú aj cez 30 kilogramov na meter kubický.

Veľkým problémom polyuretánových matracov je ich obmedzená či nízka vzdušnosť. Tá vedie k zhoršeným hygienickým parametrom. V takomto matraci sa bude koncentrovať vlhkosť, čo zase povedie k rastu a rozmnožovaniu baktérií, roztočov a plesní.

A v neposlednom rade – polyuretánové matraca nemôžeme označovať za ortopedické. Inými slovami – tento typ matraca nepomôže vašej chrbtici počas spánku zaujať lepšiu poloha. Práve poloha chrbtice je často kľúčová k spokojnému spánku. Význam jej pohodlia rastie úmerne s rastúcim vekom.

V skratke – ak ste mladí a nemáte veľa peňazí, dobrá voľba. Ak máte nad 50, tak určite nie.

Vylepšené polyuretánové peny

Medzi vylepšené polyuretánové radíme napríklad dobre známu studenú penu. Táto pena je takmer vo všetkých parametroch (vzdušnosť, životnosť) lepšou voľbou ako bežná polyuretánová pena. Lepšia, ale nie radikálne. Výhodou však je to, že nie je ani radikálne drahšia. Ak máte možnosť siahnuť po studenej pene, tak tak spravte.

A potom tu máme pamäťovú penu, ktorá patrí medzi špičkové výrobky. Dá sa kúpiť aj matrac vyrobený výhradne z pamäťovej peny. Zväčša ju však nájdete iba ako povrchovú vrstvu (kontaktnú) v iných matracoch. Dôvodom je najmä vysoká cena tohto materiálu a problémy s termoreguláciou.

Ak si kupujete matrac, ktorý sa skladá z viacerých vrstiev, tak pamäťová pena na povrchu je vždy dobrou správou. Samozrejme, ako vždy, je potrebné si overiť kvalitatívne parametre tohto materiálu.

Latexové matrace

Latexové matrace sú v podstate penové, ale vzhľadom na ich úžitkové vlastnosti ich oddeľujeme od zvyšných penových matracov.

Latexové matrace vynikajú svojimi hygienickými parametrami. Bežný latexový matrac je vzdušný a zároveň má prirodzené antimikrobiálne vlastnosti. Latexový matrac je tak ideálnou voľbou pre alergikov.

Latexový matrac sa vyrába z latexu, čo je zväčša biela tekutina nachádzajúca sa v telách množstva rastlín. V rastline plní funkciu imunitného systému – chráni pred mikróbmi z vonkajšieho prostredia. Je úžasné, že latex si túto vlastnosť zachováva aj po priemyselnom spracovaní.

Latex na výrobu matracov sa získava z kaučukovníkov, ktoré sa pestujú na veľkých plantážach prevažne v Juhovýchodnej Ázii.

Latexové matrace sú vhodnou voľbou aj z dôvodu, že ich považujeme za ortopedické. Majú výborné ortopedické vlastnosti, a teda pomôžu vašej chrbtici počas spánku zaujať lepšiu polohu.

Matrace vyrobené z latexu, najmä tie kvalitnejšie, nemusia byť práve najlacnejšie. Ak však chcete mať doma dobrý matrac, ak chcete spraviť maximum pre svoje zdravie, tak investícia do takéhoto matraca je dobrou voľbou.

Pružinové matrace

Poznáme dva typy pružinových matracov – klasické a taštičkové. Klasický pružinový matrac je pritom výrazne lacnejší. Má však horšie vlastnosti. Na rozdiel od taštičkových matracov nemajú ortopedické vlastnosti.

Oba typy pružinových matracov sú vhodné z pohľadu hygieny. Oba typy matracov majú totiž jadro, ktoré je z veľkej časti tvoreným vzduchom. Pohyb vzduchu tak nie je výrazne obmedzovaný a to dokáže efektívne regulovať vlhkosť v matraci. Nízka vlhkosť sa rovná nízke množstvo mikróbov.

Taštičkové matrace dnes patria k tomu najlepšiemu, čo si môžete domov do spálne kúpiť. Pritom prvý taštičkový matrac vznikol už v roku 1900. Základom každého taštičkového matraca je špeciálne jadro. Nájdete v ňom množstvo samostatných pružín. Každá jedna pružina je zašitá do textilného vrecúška (taštičky). Spojené sú iba vrecúška – nie pružiny.

Táto nezávislosť pružín je kľúčová. Stlačením jednej pružiny nedochádza k deformácii okolitých, ako to je v prípade klasického pružinového matraca. Toto umožňuje matracu kopírovať nerovnosti ľudského tela a zamedziť tak prehnutiu chrbtice na jednu či druhú stranu.

Hustota

Ako pri penových, tak aj pri pružinových matracoch je potrebné sledovať hustotu, pretože to vám povie veľa o kvalite výrobku. Pri penových matracoch sledujete hustotu materiálu – v kilogramoch na meter kubický. Ak vám výrobca či predajca tento údaj neponúka v popise produktu, tak si ho vypýtajte. Peny môže skrývať za rôzne marketingové názvy. Čísla však neoklamete.

Pri taštičkových matracoch sa sleduje hustota pružín. Opäť tu platí, že vyššia hustota je lepšia. Aj keď nie je žiadny dôvod ísť čisto po čísle, pretože v tomto prípade nižšia hustota pružín neznamená nižšiu kvalitu, ale iba menšiu schopnosť matraca kopírovať nerovnosti ľudského tela. Základné taštičkové matrace majú hustotou okolo 250 pružín na meter štvorcový. Tie najlepšie majú aj 5x vyššiu hustotu.

Pozor je potrebné si dať aj na to, aby ste neporovnávali celkový počet pružín s hustotou. Mnoho výrobcov udáva celkový počet pružín namiesto hustoty. Toto číslo je totiž vždy vyššie a poľahky dokáže zmiasť zákazníkov.

Related Post

Leave a Reply