Kedy by sme mali vymeniť matrac?

Kedy by sme mali vymeniť matrac?

Otázka sa dá položiť aj trochu inak – koľko vám vydrží nový matrac? Otázka je to dôležitá, pretože sa týka dvoch dôležitých oblastí nášho života. A to ekonomickej a zdravotnej. Frekvencia výmeny matraca ovplyvňuje jeho cenu, respektíve náklady na pohodlný spánok. Zdravie je zase závislé na kvalite matrace. Ak nebudete spať na matraci, ktorému nič nechýba, vystavujete sa riziku, že sa to celé prejaví na vašom zdravotnom stave.

Povedzme, že spávate na svojom matraci už niekoľko rokov a už by ste aj uvažovali na jeho výmenou. Netušíte však, či je ten správny čas. Na jednej strane nechcete spraviť chybu a vyhodiť matrac, na ktorom by sa dalo spávať ešte zopár rokov. Na druhú stranu nechcete spávať na matraci, ktorý už nespĺňa požiadavky na funkčný matrac. Ako sa v tomto zorientovať?

To, ako dlho vám vydrží matrac, ako dlho by ste na ňom mali spávať, ovplyvňujú dva druhy životnosti:

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →
  • Mechanická
  • Hygienická

Mechanická životnosť matraca sa týka jeho schopnosti zachovať si pôvodný tvar a pôvodnú fyzickú funkčnosť.

Môžeme si to vysvetliť napríklad na bežnom matraci vyrobenom z polyuretánovej peny. Nový matrac z polyuretánu je po mechanickej stránke bezchybný. Časom sa však začne meniť. Rýchlosť zmeny je priamoúmerná kvalite matraca a kvalite použitej peny.

Matrace vyrobené z polyuretánovej peny najčastejšie trpia na tvorbu tzv. preležanín. Preležaniny sú priehlbiny, ktoré sa vytvárajú na miestach, ktoré sú najčastejšie využívané. Ide teda najmä o stredovú časť matraca, kde sa nachádzajú naše bedrá. Pri matracoch nízkej kvality môžu preležaniny vzniknúť už po jednom či dvoch rokoch používania.

Ako však zistiť, kedy existuje preležanina? A kedy je možné ju označiť za neúnosnú? Preležaniny je potrebné brať vážne. Dokážu výrazne narušiť funkciu matraca a môžu sa negatívne prejaviť na zdraví nielen vášho chrbta.

Bežným očným testom nemáte veľkú šancu spozorovať menšie preležaniny. Ak preležaninu spozorujete voľným okom, tento moment by mal byť posledný, kedy zdieľate spoločný priestor s matracom. Takáto matrac je potrebné okamžite vymeniť. Na detekciu  menších preležanín budete potrebovať pomôcku – ideálna je nejaká dlhá a najmä pevná tyč – položíte ju na matrac diagonálne a následne zmeriate výškový rozdiel medzi tyčou a najhlbším miestom matraca. Ak je to viac ako 2 či 3 centimetre, je lepšie konať a matrac vymeniť.

Pružinové matrace trpia trochu inými mechanickými problémami. Rovnako ako penové však môžu mať problém s preležaninami, keďže povrchové vrstvy týchto matracov sú takisto vyrobené z peny. Hlavné problémy však súvisia s pružinovým jadrom. Pružinové jadro sú známe najmä svojím vŕzganím. Akýkoľvek pohyb na matraci je tak sprevádzaný charakteristickým vŕzganím. Problém s vŕzganím bol bežný v minulosti. Dnes je situácia veľmi odlišná. Vďaka zlepšeným postupom výroby je vŕzganie matraca omnoho menej pravdepodobné. Avšak deje sa to, a je potrebné si na to dávať pozor.

...

Za vŕzganím zväčša stojí korózia. Tej sa výrobcovia snažia vyvarovať používaním kvalitnej oceli, prípadne jej povrchovou úpravou. Kvalitné taštičkové nemajú veľa problémov s mechanickou životnosťou. A to najmä pri ich jadrách. Špičkoví výrobcovia vám poskytnú na jadro matraca záruku aj cez 20 rokov. To je určite viac, ako vám takýto matrac vydrží.

Vo všeobecnosti môžeme povedať, platí to ako pri penových, tak aj pružinových matracoch, že kvalitné matrace sa nemenia z dôvodu mechanických porúch. Kvalitné matrace menia z hygienických dôvodov.

Hygienická životnosť matraca

Za hygienickým znehodnoteným matraca stoja predovšetkým všemožné mikróby a v neposlednom rade aj bežná špina.

Začnime s mikróbmi – sem patria baktérie, roztoče a plesne. Keď si domov donesiete nový matrac, tak v ňom nájdete minimum mikróbov. Toto množstva však začne okamžite stúpať. A záleží iba na matraci a jeho údržbe, ako dobre sa v ňom bude mikróbom dariť.

Roztoče, baktérie a plesne potrebujú k svojmu životu teplo, potravu a vlhkosť. Teplo majú od vás a nič s tým nespravíte. Potravu majú takisto od vás (veľká časť prachu je odumretá ľudská pokožka). Toto však viete obmedziť čistotou spálne a kvalitným poťahom matraca. A potom je tu vlhkosť, ktorá je pre pohodlie mikróbov kľúčová. Dobrý  matrac je taký matrac, v ktorom nedochádza ku kumulácii vlhkosti, ktorá sa do matraca dostáva z ľudského potu.

Napríklad matrace vyrobené z polyuretánovej peny zvyknú koncentrovať vlhkosť a z pohľadu hygieny sú najhoršou možno voľbou. Na druhej strane také taštičkové matrace majú jadro tvorené z veľkej časti vzduchom – prúdenie vzduchu tu nie je problém. Najlepšou možnosťou sú latexové matrace. Latexové matrace sú nielen vzdušné, ale môžu sa pochváliť aj prirodzenými antimikrobiálnymi vlastnosťami. Latex si túto vlastnosť zachováva aj po priemyselnom spracovaní.

Tak kedy vymeniť matrac?

Väčšina výrobcov dáva na túto otázku automatickú odpoveď. Matrac by ste mali meniť každých 8 až 10 rokov, a to z hygienických dôvodov. Toto však platí iba pri kvalitných matracoch, ktoré si zachovávajú svoje mechanické vlastnosti mnoho rokov. Pokiaľ však na svojom matraci objavíte nejakú chybu, ide najmä o preležaniny, matrac je potrebné čo možno najrýchlejšie vymeniť a vybaviť sa niečím, na čo sa môžete spoľahnúť.

Related Post

Leave a Reply