Čo robiť, keď starý matrac doslúži?

Čo robiť, keď starý matrac doslúži?

Kde sa dá vyhodiť starý matrac? Vyhodiť ho do normálneho kontajnera nie je možné, a ak by sme ho položili vedľa, mohol by niekto zavolať mestských policajtov. V dnešnom článku vám povieme, prečo ho nemôžeme dať vedľa koša, ale poradíme vám, akým spôsobom ho môžeme zlikvidovať.

Recyklovanie

V súčasnosti je veľmi dôležité triedenie odpadu, predovšetkým kvôli životnému prostrediu. V predošlých rokoch sa na Slovensku vytriedilo približne 29 % odpadu, z čoho väčšina tvorí odvezený odpad do kovošrotu. Mnoho ľudí stále odpad netriedi, pretože sú presvedčení, že smetiari aj tak vyhodia recyklované odpadky spolu so zmiešaným odpadom. Takéto prípady sa stávajú, to nepopierame, avšak robia to z toho dôvodu, ak vidia, že je odpad zle vytriedený. To znamená, že v kontajneri na papier sú vyhodené plasty, prípadne v plastoch sú vyliate tekutiny.

Materiály v matraci

Lacnejšie penové matrace sa skladajú len z PUR peny.  Môžu sa skladať aj  rôznych druhov plastov, lenivej peny, latexu, kokosovej dosky, kovových pružín, atď.

Chcete zlepšiť váš spánok? V tom prípade by vám nemali uniknúť kvalitné matrace Vegas v akcii až s 50% zľavou →

Kam so starým matracom

Ak potrebujeme starý matrac vyhodiť, určite ho nezačneme rezať a triediť podľa druhu materiálu. Taktiež ho nemôžeme len tak položiť vedľa kontajnera, nakoľko by sme si koledovali o veľkú pokutu. Ak by vás prichytili pri tom, ako ho necháte položený vedľa kontajnera, mohli by vám mestský policajti udeliť pokutu až do 1 500 €.

Načo by sme riskovali pokuty, keď je možné zbaviť sa matraca ekologicky a úplne zadarmo. Akurát je potrebné zaviesť ho do zberného dvora alebo na skládku. Zberné dvory a skládky na nachádzajú v každom meste a vo väčšine obcí na Slovensku. Tie prijímajú nadrozmerný odpad úplne zadarmo.

Čo sa týka skládok, nemyslíme nelegálne skládky v prírode, ale overené mestské skládky. Znečisťovanie prírody na nelegálnej skládke môže byť klasifikované ako trestný čin.

V zbernom dvore je možné vyhodiť papier, sklo, lepidlo, akumulátory, elektricky odpad, plasty a kov. Pneumatiky a čelné sklá ani iný auto odpad nevezmú.

Otváraciu dobu, adresa a miesto, druh odpadu, ktorý môžete do zberného dvora doniesť majú väčšinou uvedené na internetovej stránke. Väčšinou je možné na jedného občana vyviesť 250 kg odpadu za rok.

...

Ďalšou z možností, ako zlikvidovať starý matrac je, že si ho necháte odviesť za poplatok spoločnosťou, ktorá vám predala nové matrace. Bohužiaľ, nie všetky e-shopy túto možnosť ponúkajú.           

Iné spôsoby likvidácie starého matraca

Ak nemáte k dispozícií vozidlo, ktoré dokáže starý matrac odviesť na jeden krát, je možné ho nazerať na časti a odviesť ho tak. Prípadne, ak máte starý pružinový matrac, môžete vybrať kovové jadro a zaviesť ho do zberného dvora a ostatné penové kúsky môžete zlikvidovať v komunálnom odpade.

Darovanie alebo predaj sa symbolickú cenu

Ak ste kupovali veľmi kvalitné a drahé matrace, možno sa nájde niekto ochotný, kto ich od vás odvezie a nechá si ich vyčistiť. Neskôr ich môže používať na chate alebo v izbe pre návštevu, využite je už na dotyčnej osobe. Dôležité je, že aj keď nové matrace stáli veľa, po rokoch používania takú cenu už mať nebudú. Preto ak plánujete predať za účelom zisku alebo vrátenia peňazí ako za nový matrac, takýto predaj sa vám podarí uskutočniť s veľmi malou pravdepodobnosťou. Preto odporúčame pýtať nižšie sumy, prípadne darovať ich za odvoz. Ak si ich niekto od vás odvezie, čo i len zadarmo, ušetrí vás od vozenia matraca na skládku.

Existuje ešte jedna možnosť, darovať starý matrac nejakej charite, nadácií alebo občianskemu združeniu, avšak v tom prípade ho budete musieť vy doviesť na nejaké určité miesto. Tento proces môže byť ale niekedy značne jednoduchší. Napríklad predajca matracov Vegas aktuálne ponúka pri dovoze nového matraca zároveň aj odvoz starého, pričom ich následne vyčistia a darujú práve do psích útulkov.

Využitie starého matraca v domácnosti

Jeho využitie je naozaj rôznorodé. Máte možnosť vyrobiť napríklad nové podsedáky na záhradné sedenie, alebo využiť kovové jadro matraca ako držiak na víno. Možností je naozaj množstvo, môžete sa inšpirovať napríklad na youtube.

Related Post

Leave a Reply